• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Güvenlerini kaybettiler

Yeniakit Publisher
2013-03-21 00:00:00 - 2013-03-20 19:46:06
Güvenlerini kaybettiler

Ekonomik kriz Avrupa Birliği’nin geleceğini tehdit ediyor. Krizi aşmak için uygulanmak istenen tedbirler güven zedelenmesine sebep olurken, sosyal çatışmaları körükleyecek kararların altına imza atan liderler, birliğin sonunu hazırlıyor. Güney Kıbrıs Rum

Güney Kıbrıs Rum parlamentosunun mevduatlardan kesinti öngören kurtarma paketini reddetmesi, Avrupa Birliği’nde yeni sarsıntılara yol açtı.  Trusted Sources Türkiye Ekonomisti Şevin Ekinci, Avrupa Birliği’nin (AB) içeride güven zedelenmesi ve sosyal çatışmanın devam etmesine zemin hazırlayacak kararlar aldığını kaydetti.
Güney Kıbrıs’ta yaşanan son gelişmeleri  değerlendiren Ekinci, Güney Kıbrıs’ın finansal sorununun hiç de yeni olmadığını ve Rum Yönetimi’nin geçen sene AB dönem başkanlığı sırasında iflasını ilan edecek duruma düştüğünü hatırlatarak, yeni olanın ve piyasalarda esas paniğe sebep olan konunun yaşanan borç problemine getirilen çözüm önerisinin Avrupa Birliği içerisinde daha büyük bir kaosa sebeb olması olasılığı olduğunu ifade etti.
Avro bölgesi maliye bakanları ve IMF nezdinde alınan çözüm önerisinin Güney Kıbrıs’a sağlanacak 10 milyar avroluk kurtarma paketine karşılık Rum bankalarında mevduatı olan herkesin vergilendirilmesi, 100 bin avronun altında mevduatı olanlara yüzde 6,75 ve 100 bin avronun üstünde mevduatı bulunanlara ise yüzde 9,9 vergi kesintisi uygulanması şeklinde olduğunu hatırlatan Ekinci, “Güney Kıbrıs, Avrupa Birliği için sorun yaratacak çok büyük bir ekonomik ölçeğe sahip değil, milli geliri 24 milyar avro (AB-27’nin binde 1’i oranında). Ancak, bu tarz bir çözüm planı İtalya, İspanya, Portekiz gibi ülkeler için de devreye alınabilir mi? sorusu panik oluşturdu” değerlendirmesinde bulundu.
BORÇLAR RUSLARIN
ÜZERİNE YÜKLENECEK
Mevduata getirilen vergiler sayesinde 5,8 milyar avronun toplanarak Kıbrıs Rum kesiminin aşırı borçlanmasının önüne geçileceğinin hesaplandığını kaydeden Ekinci, “Ama zaten Güney Kıbrıs bankalarında bulunan 68 milyar avroluk toplam mevduatın neredeyse yüzde 40’ı yabancıların mevduatı (çoğunlukla Rusların) ve bu çözüm siyasal sorunlara sebep olabilir” dedi.
GÜÇLÜ ÜLKELERE TEPKİLİLER
AB maliye bakanları nezdinde alınan bu kararın  “bir diğer kötü uzlaşma, bir diğer kötü taviz önerisi” olduğunu düşündüğünü dile getiren Ekinci, en nihayetinde borç sorunu olan ülkelerin halklarının tepkilerini dile getirdiklerinde, yine birlik içerisindeki daha güçlü ekonomisi olan ülke halklarını düşman bellediklerini kaydetti.
AB PARÇALANABİLİR
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl ise, Avrupa Birliği’nin (AB) öngörülen yaptırımları diğer ülkelere uygulamasının intihar olacağını, söz konusu uygulamaların birliğin sonunu getirebileceğini söyledi. Kıbrıs mevcut borçlarını ödemesinin mümkün olmadığını vurgulayan Karagöl, “Rumlar şartları kabul etmemesi durumunda teknik olarak batabilir” görüşünü dile getirdi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23