• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Gurbetçinin dramı

Yeniakit Publisher
2013-02-25 21:36:00 - 2013-02-25 21:38:41
Gurbetçinin dramı

Gökay Düz 3 aylıkken elinden alınan çocuğunu geri alabilmek için 8 yıldır mücadele ediyor... Alman Gençlik Dairesi tarafından alınan Erencan’ın babası, bakıcı aileye verilen oğlu için yardım istiyor. Gökay Düz, “8 yıldır uğraşıyorum. Çocuğumu ayda bir kez

BERLİN
Almanya’nın başkenti Berlin’de yaşayan Gökay Düz, Alman Gençlik Dairesi tarafından alınan çocuğunu geri alabilmek için 8 yıldır mücadele ediyor.
Gökay Düz, 2004 yılında evlendiğini ve bu evlilikten Erencan adını verdikleri bir çocukları olduğunu belirterek, çocuğun, 3 aylıkken midesini üşütmesi sonucu hastaneye kaldırıldığını sonrasında ise ayrıldığı eşinin ilgisizliğinden dolayı çocuğa Gençlik Dairesi’nin el koyduğunu ifade etti.
Erencan’ın taburcu edilmesi için hastaneye gittiğinde, Almanya’da ikamet ve ev sorunu olduğu gerekçesiyle çocuğun kendisine verilmediğini belirten Düz, anne tarafından da hastaneden alınmadığından çocuğun bakıcı aileye verildiğini kaydetti. Düz, ‘’Çocuk 8 yaşında ve ben 8 yıldır çocuk için uğraşıyorum. Savaş veriyorum. Bana tek dedikleri sana alıştırmaya ısındırmaya çalışıyoruz. Ama tam tersi oluyor. Çocuğu ayda bir kez gösteriyorlar. Ayda bir defa çocuğa bir şey veremem. Bir yakınlık sağlayamam’’ dedi.
“(BAKICI) AİLENİN
YANINDA OLMUYOR”
Çocuğu ya bakıcı ailede veya dışarıda bir buluşma noktasında gördüğünü ifade eden Düz, çocukla buluştuğunda bakıcı ailenin de yanında olması nedeni ile kendisini yarı açık cezaevindeymiş gibi hissettiğini kaydetti.
‘’Çocuğumla oturup oynayamıyorum, öpemiyorum bile. Böyle şartlarda ben çocuğumu görüyorum ayda bir kez’’ diyen Gökay Düz,  bakıcı ailenin, çocuğunu hafta sonu kendisinde kalması yönündeki teklifine cevap bile vermediğini ifade etti.
Kesinlikle agresif ve olumsuz bir davranış içinde olmadığını, aile ile iyi diyalog içinde kalmak zorunda olduğunu anlatan acılı baba, “Sonuçta Erencan benim çocuğum bu yaşa kadar onlarda kaldı, onlar baktı, onlar ilgilendi. İsterdim yanımda olsun. Çocuğumla beraber kahvaltı edeyim dışarı çıkayım. Oyun oynayalım alış verişe gideyim. Ama şartlar bunu sağlamıyor’’ şeklinde konuştu.
YARDIM BEKLİYOR
Düz, şimdi 2 odalı bir evde oturduğunu, düzenli bir işi olduğunu belirterek, “Çocuğumu almak için gerekli her şeye sahibim ve almak için her şeyi yapmaya hazırım’’ dedi.
Kendisine bu konuda yardım edilmesini isteyen Düz, ‘’Bizim büyüklerimizden bize sahip çıkmalarını, yardımcı olmalarını istiyorum. Gurbette yaşıyoruz. Bizim ülkeden insanlardan başka sahip çıkan çıkmaz. Yardımcı olmalarını istiyoruz. Bizim çocuklarımız elinden alınıyor. Kendi kültüründen uzak yetiştiriliyorlar’’ ifadesini kullandı.
SOYADI DEĞİŞİKLİĞİ
İsim değişikliğine de değinen Sosyal Pedagog Ercan Yaşaroğlu, 7 yaşındaki bir çocuğun soyadının değiştirilemeyeceğini, çocuğun karar verme yaşının 13-14 olduğunu, psikolojik bir durum olması durumunda ise tedaviye gidilmesi gerektiğini ifade etti.
6 yaşından itibaren kiliseye götürülüyor
Çocuğun sonuçta bir Türk çocuğu olduğunu ve kendi kültürünü ve dilini öğrenmesi gerektiğine işaret eden Düz, ‘’Bu yaşa kadar öyle bir gelişme olmadı. Ben bu konuyu açtığımda çocuğun sağlığı önemli dediler. Psikolojisi önemli dediler. Ben buna da karşı çıkmam. 6 yaşında kiliseye gidiliyor. Merak etti deniyor. Kendi kültürüne doğru yönlendirilmiyor, merak edilmiyor. Neden kiliseye götürülüyor’’ diye sordu.
Bakıcı ailenin sıkça oturduğu evi değiştirmesinin canını sıktığını belirten Düz, çocuğun gittikçe kendisinden uzaklaştırıldığını kaydetti.
Çocukla okulda dalga geçildiği gerekçesiyle soy isminin de değiştirilmek istendiğini ifade eden Baba, okulda tek yabancı çocuğun Erencan olmadığını belirtti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23