• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Gündem ekonomi

Yeniakit Publisher
2014-04-05 07:32:00 - 2014-04-05 07:21:11
Gündem ekonomi

30 Mart Yerel Seçimleri’nden yüzde 45 oy oranı ile başarıyla çıkan AK Parti hükümeti, gündemi ekonomiye çevirdi. Başbakan Erdoğan, Merkez Bankası’nın faizleri indirmesini istedi. Ekonomi çevreleri de Başbakan’ı desteklerken, normalleşen ortamda yabancı sermaye akışının hızlandığını ve kurun 2.05 seviyelerinin altını görebileceğini belirttiler.

Türkiye, 30 Mart Yerel Seçimleri’nden sonra yönünü yeniden ekonomiye çevirdi. Kamu borcu oranı olarak Avrupa’daki çok sayıda ülkeden düşük olan Türkiye şimdi iç talep değil, dış talep destekli büyümede yüzde 2 -3 tahminlerinin üzerine çıkmayı hedefliyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, dün Türkiye’nin yatırım yapılabilir BBB- notunu değiştirmedi ve yabancı sermayeyi gelişen ülkeler arasında en istikrarlısı olan Türkiye’ye yöneltti. 30 Mart Yerel Seçimleri’nden yüzde 45 oy oranı ile başarı ile çıkan AK Parti hükümeti, gündemi ekonomiye çevirdi. Başbakan Erdoğan, Merkez Bankası’nın faizleri indirmesini istedi. Ekonomi çevreleri de Başbakan’ı desteklerken normalleşen ortamda yabancı sermaye akışının hızlandığını ve kurun 2.05 seviyelerinin altını görebileceğini, faizlerin de piyasa şartlarına geri dönebileceğini ifade ettiler.

SERMAYE AKIŞI HIZLANIR

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Paul Rawkins, Türkiye’ye yakın vadede sermaye akışının hızlanabileceğinibelirterek, Merkez Bankası’nın olası faiz indirme kararının zamanı gelmemiş bir adım olacağını söyledi.

DÜŞMESİ GEREKİYOR

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl de, “Merkez Bankası nasıl ki piyasa göstergelerine bakarak faizleri artırdıysa, şu anki piyasa göstergeleri de faizlerin düşürülmesini gerektiriyor” dedi. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun olağanüstü toplanmasını beklemediğini dile getiren Karagöl, buna karşın ilk toplantısında söz konusu beklentileri dikkate alabileceğini kaydetti.

KENDİ KARARINI KENDİ VERECEK

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Başbakan Erdoğan’ın Merkez Bankası’nın faiz kararını değerlendirirken Merkez’in kendi kararını vereceğini söyledi. Bir televizyonun canlı yayınına katılan Babacan, “Son bir haftadır piyasadaki gerçekleşmelere baktığımızda gerçekten olumlu bir ortam var. Türkiye ile ilgili yorumlar göz önüne alındığında para politikası konusunda bir gevşeme beklentisi var. Dolayısıyla Merkez Bankamız bütün bu yorumları izleyecek ve nihai karar aşamasında kendi kararını verecek. Enflasyonda kurda geçişkenlik sürecini henüz tamamlamadık. Kur etkisinin bir süre daha devam edeceği kanaatimdeyim” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23