• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Gül’den kalıcı barış çağrısı

Yeniakit Publisher
2014-07-20 09:04:00 - 2014-07-20 01:05:56
Gül’den kalıcı barış çağrısı

KKTC’nin 40. yıl etkinliklerine katılan Cumhurbaşkanı Gül, “Doğu Akdeniz’de barış, huzur sağlanırsa, Ada’da kalıcı bir uzlaşma sağlanırsa bütün Akdeniz’in, Doğu Akdeniz’in enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden dünyaya dağıtılması en fizıbil olan projedir.” dedi

LEFKOŞA - Kıbrıs Türk halkını özgürlüğüne kavuşturan 20 Temmuz 1974’teki barış harekatı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Kıbrıs harekatının emrini veren ve “Harekatın asıl mimarı” olarak tarihe geçen dönemin Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan da dualarla anılıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de KKTC’ye giderek 40. yıl etkinliklerine katıldı.

Kıbrıs Türk halkını özgürlüğe kavuşturan 20 Temmuz 1974’teki harekatın yıldönümü kutlamalarına katılmak üzere KKTC’ye gelen Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Derviş Eroğlu tarafından resmi törenle karşılandı. Törenin ardından Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Eroğlu ile baş başa görüştü.

GÜL’E DEVLET NİŞANI

Yaklaşık 1 saat süren basına kapalı görüşmenin ardından Gül’e KKTC’nin en yüksek nişanı olan “Devlet Nişanı” tevcih edildi.

Eroğlu, Gül’e nişan rozetini ve beratını takdim etti. Törende konuşan Gül, “Ana vatan ve garantör olarak her koşulda Kıbrıs Türkünün yanında olmaya devam edeceğimizi, ahdi ve tarihi yükümlülüklerimizi kararlılıkla yerine getirmeyi sürdüreceğimizi bir kez daha vurgulamak isterim. Siyasi hayatım boyunca yakından takip ettiğim milli davamız ve KKTC’nin geldiği noktayı simgeleyen bu nişanı taşımak benim için emsalsiz kıvanç kaynağı olacaktır” dedi.

Eroğlu ise “Kıbrıs, herkes için önemli olabilir ama en fazla Kıbrıs Türkleri ve Türkiye için önemlidir. Kıbrıs’a ekonomik ve stratejik olarak tüm ülkeler ilgi gösterirken Türkiye’nin Kıbrıs’tan uzak durmasını talep etmek iyi niyetle bağdaşmaz. Bu nişan, görev aldığı hükümetlerdeki icraatlarında ve cumhurbaşkanlığı döneminde KKTC ile ana vatan Türkiye arasında, kardeşlik ve dostlukla sürdürülen ilişkilerin gelişmesi için çaba gösteren Sayın Gül’e halkımızın en kalbi teşekkürlerinin bir ifadesi olarak takdim edilmektedir” diye konuştu.

Daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında Gül ve Eroğlu gazetecilerin sorularını cevapladı. KKTC’li bir gazetecinin “Gazze meselesinin ardından Başbakan Erdoğan, İsrail ile nihai bir çözümün kendisi var olduğu sürece sıkıntılı olduğunu ifade etti. İsrail - Türkiye ilişkilerinin bozulması, Kıbrıs’ta yeni çözüm senaryolarını sizce nasıl etkilemiş olabilir?” sorusu üzerine, İsrail’in, Kıbrıs meselesinin bir tarafı olmadığına işaret etti.

GAZZE’DE ATEŞKES İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Ortadoğu meselesinin Kıbrıs ile ayrı bir konu olduğunu vurgulayan Gül, “Bütün arzumuz tabii ki Ortadoğu’da da kalıcı barışın tesisi. Son günlerde yaşanan büyük dramı, acıyı, trajediyi görmezden gelemeyiz. Filistin halkıyla olan dayanışmamız, bu saldırıların, bu can kayıplarının bir an önce bir ateşkesin sağlanması konusunda Türkiye olarak elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

KALICI BARIŞTAN YANAYIZ

Doğu Akdeniz’de ve Kıbrıs’ta barış ve huzur önemine işaret eden Gül, “Doğu Akdeniz’de barış, huzur sağlanırsa, Ada’da kalıcı bir uzlaşma sağlanırsa bütün Akdeniz’in, Doğu Akdeniz’in enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden dünyaya dağıtılması en fizıbil olan projedir. Dolayısıyla bu açıdan baktığımızda Ada’daki bir kalıcı barış sadece Ada’da yaşayan Türk ve Rum tarafı için değil, bütün çevre için refaha ve olumlu gelişmelere katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Gül, “İsrail’in saldırılarını sadece Sayın Erdoğan değil, bütün Türk halkı, herkes, hepimiz kınıyor, bunun bir an önce durdurulmasını herkes istiyor. Orada da bir barış vizyonumuz var, orada da 2 devletli bir çözümü destekliyoruz. Filistin halkının ve İsrail’in yan yana yaşayabileceği bir düzenin kurulmasını... Bunun için vaktiyle çok çabalar da gösterdik, ama İsrail’in bu son saldırıları bütün dünyanın gözü önünde çocukları, kadınları, sivil insanları bu şekilde acımasızca, hukuk tanımadan öldürmesi bu vizyonu da tehlikeye atıyor. Bunların bütün dünya tarafından görülmesi de bizim en büyük arzumuzdur” dedi.

Kıbrıs’ta uzlaşma sağlanması ve referanduma gidilmesi gerektiğini belirten Gül, “Cumhurbaşkanı olarak tabii ki Kıbrıs Türk halkına da veda ediyorum, ama daima Kıbrıs Türk halkıyla dayanışmam her halükarda, nerede, nasıl, hangi pozisyonda, nerede, nasıl olursam olayım muhakkak ki bu milli davamızı takibe ve bu dayanışmayı her zaman göstereceğim. Ümit ediyoruz ki yine böyle bir konjonktür oluşur, müzakereler neticesinde olumlu bir noktaya gelinir, arkası açık tutulmaz, belli parametreler çerçevesi içerisinde anlaşılır. Her iki taraf uzlaştığı noktaları uzlaşırlar, uzlaşamadıkları boşluğu yine gerekirse BM’ye verilir, BM o boşluğu doldurur ondan sonra eşzamanlı tekrar referanduma gidilir. Bundan daha mantıklı, bundan daha çok herkesi ikna edecek bir öneri söz konusu olabilir mi? Yeter ki bu kararlılığımızı devam ettirelim” diye konuştu.

MÜZAKERELER TAKVİME BAĞLANMALI

Gül, “Ortaklığa dayalı çözüm üzerinde anlaşma olmayacaksa, farklı çözüm seçeneklerinin müzakere edilmesi de düşünülebilir. Kıbrıs’ta BM Barış Gücü 50 sene önce gelmişti. Hâlâ bu meselenin çözülmemiş olması, üstelik Akdeniz’in ortasında bir adada bu problemin nihai neticeye ulaşamamış olması gerçekten çok üzüntü vericidir. Müzakerelerin bir takvime bağlanarak bitirilmesi, bizim esaslı düşüncemizdir. Müzakereler ve karşılıklı uzlaşma yoluyla sağlanacak, kapsamlı siyasi çözüm, hem adadaki iki taraf hem tüm bölge açısından çok önemli getirileri olacaktır. Doğu Akdeniz’de ve çevresinde son dönemde yaşanan trajik gelişmeler, Kıbrıs meselesinin daha fazla gecikilmeden çözülmesini mecbur etmektedir. Çözüm hedefine ulaşılması Doğu Akdeniz’in bir barış, istikrar ve işbirliği adası haline gelmesine fırsat verecektir. Mevcut durumun ila nihaye böyle devam etmesine de müsaade edilmez. Gerekirse de buna razı olunacaktır. Bunun da bilinmesini isterim” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dün ayrıca, KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber ile görüştü.

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği ikametgahındaki görüşme, basına kapalı gerçekleşti. Görüşmeye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da katıldı. Gül, Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Kudret Özersay’ı da kabul etti. (A.A)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23