• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Gül, HSYK’yı onayladı

Yeniakit Publisher
2014-02-26 20:17:00 - 2014-02-27 09:02:46
Gül, HSYK’yı onayladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, malum çevrelerin baskılarına boyun eğmeyerek, paralelcilerin HSYK’daki yapılanmasına neşter vuran düzenlemeyi onayladı. CHP ise, Köşk’ün onayının ardından düzenlemenin iptali talebiyle 2. defa AYM’ye koştu.

AKİT / ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, malum çevrelerin baskılarına boğun eğmedi ve paralelcilerin HSYK’daki yapılanmasına neşter vuran düzenlemeyi onayladı. Gül’ün onayladığı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısında değişiklik öngören “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un yürürlüğe girdiği tarihte mevcut Genel Sekreter, Genel Sekreter yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkanı, Teftiş Kurulu başkan yardımcıları, Kurul müfettişleri, tetkik hakimleri ve idari personelin HSYK’daki görevleri sona erecek.

İŞTE HSYK’NIN GÖREVLERİ

Kanun uyarınca HSYK, adli ve idari yargı hakim ve savcılarını mesleğe kabul etme, atama ve nakletme, geçici yetki verme, yükselme ve birinci sınıfa ayırma, kadro dağıtma, meslekte kalmaları uygun görülmeyenler hakkında karar verme, disiplin cezası verme, görevden uzaklaştırma ile hakim ve savcılar hakkında denetim, araştırma, inceleme ve soruşturma yapılması konularına münhasır olmak üzere genelge düzenlemekle görevli olacak.

BAKAN’IN ‘OLUR’U GEREKECEK

Kurum Başkanı olan Adalet Bakanı, ilgili dairenin teklifi üzerine hakim ve savcılar hakkında denetim, araştırma, inceleme ve soruşturma yapılması işlemleriyle inceleme ve soruşturmaya yer olmadığına ilişkin işlemlere “olur” vermekle görevli olacak. Başkan, Teftiş Kurulu Başkanı, başkan yardımcıları ve genel sekreter yardımcılarını atayacak. Kurul üyeleri hakkındaki suç soruşturmasıyla disiplin soruşturma ve kovuşturma işlemlerine ilişkin bu kanunla verilen görevleri yerine getirecek. HSYK Genel Kurulu, üyeler hakkındaki suç soruşturmasıyla disiplin soruşturma ve kovuşturma işlemlerine ilişkin görevleri yapacak.

GÖREVLER BAKAN TARAFINDAN BELİRLENECEK

HSYK Başkanı, üyelerin hangi dairede asıl ve tamamlayıcı üye olarak görev yapacağını belirleyecek. Daire başkanları, her dairenin kendi üyeleri içinden üye tamsayısının salt çoğunluğuyla belirlenecek iki aday arasından Genel Kurul’ca seçilecek. Genel Kurul’un ilk toplantısında toplantı veya karar yeter sayısının sağlanamaması halinde 3 gün içinde yapılacak ikinci toplantıda, katılanların en çok oyunu alan kişi, daire başkanı seçilmiş sayılacak. Adalet Bakanlığı Müsteşarı daire başkanı seçilemeyecek.

GENEL SEKRETER YARDIMCILARINI BAKAN ATAYACAK

Genel sekreter yardımcıları, birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcılar arasından, muvafakatleri alınarak, HSYK Başkanı olan Adalet Bakanı tarafından atanacak.  Yasa, Teftiş Kurulu başkan yardımcısı sayısını ikiden üçe çıkarıyor. Üçüncü Daire Başkanı’nın gözetiminde görev yapan Teftiş Kurulu Başkanı, Adalet Bakanı olan HSYK Başkanı’nın gözetiminde görev yapacak. Teftiş Kurulu Başkanı, HSYK Başkanı’na karşı sorumlu olacak. Teftiş Kurulu, HSYK Başkanı tarafından verilen görevleri yerine getirecek.

Kanunun yürürlüğe girmesiyle bütün personelin görevi sona erecek. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 10 gün içinde Bakan tarafından başkan yardımcıları ve daire başkanları atanacak, 15 gün içinde Bakan tarafından üç başkan adayı belirlenerek Bakanlar Kuruluna sunulacak ve ilk Bakanlar Kurulu toplantısında Başkanın atama ya da görevlendirmesi yapılacak.

CHP YİNE AYM’YE KOŞTU

Öte yandan, CHP bu düzenlemeyi de Anayasa Mahkemesi’ne götürdü. CHP, HSYK’nın yapısında değişiklik öngören düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne yeniden başvurdu. Anayasa Mahkemesi, CHP’nin daha önce yaptığı başvuruyu karar Resmi Gazete’de yayınlanmadığı için kabul etmemişti.

CUMHURBAŞKANI GÜL: Uyarılarım dikkate alınmış

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre Gül, “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”u Anayasanın 89’uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104’üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi. Açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül’ün kamuoyuna duyurulmasını istediği hususlara yer verildi. Gül’ün açıklaması şöyle:

“Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanununda değişiklik yapan Teklifin Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulmasından sonra her safhasını özellikle Anayasaya aykırılığının bulunup bulunmadığı bakımından incelettim ve Teklifte 12 maddede yer alan 15 hususun Anayasayla açıkça çeliştiğini gördüm ve Adalet Bakanını çağırıp uyardım. Bunun üzerine TBMM Adalet Komisyonu ve Genel Kurul safhalarında uyarılarım dikkate alınarak, Teklifin ilk halinde bulunan, HSYK Daire Başkanlarının belirlenmesi, HSYK’ya tetkik hakimi ve müfettiş atanması, gönderilmesi ve görevlendirilmesi, HSYK üyelerine disiplin cezası verilmesi, yönetmelik ve genelge çıkarma gibi konularda özellikle Adalet Bakanına yetkiler veren hükümlerden vazgeçildiğini ve bu yetkilerin yeniden HSYK Genel Kurulunda veya ilgili dairelerinde kalacak şekilde değiştirildiğini gördüm.

Düzeltilen bu açık aykırılıklar dışında Kanunun diğer lehinde ve aleyhinde tartışılan maddelerinin ise Anayasa Mahkemesince değerlendirilmesinin daha doğru olacağını düşünerek yayımlanmasını uygun buldum.”     
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23