• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Google'a göre Türkiye interneti bunun için kullanıyor

Yeniakit Publisher
2016-04-12 15:47:00 - 2016-04-12 16:04:39
Google'a göre Türkiye interneti bunun için kullanıyor

Google'da en çok aranan kelimeler Türkiye hakkında fikir veriyor

Türkiye'de internet kullanımı her geçen gün daha da artıyor. Gelişen teknik altyapı ve hizmet çeşitliliği de bu durumu etkileyen faktörler arasında. Diğer yandan internet teknolojilerinde önemli bir yere ve söz hakkına sahip olan Google sunduğu hizmetlerle de adından söz ettiriyor. Kullanıcılara ve internet sitelerine istatistiki veriler de sunan Google, bilgiyi yorumlama fırsatı sunuyor.

AA muhabirinin Google verilerinden derlediği bilgilere göre Türkiye'de1 Ocak-31 Mart 2016 döneminde arama motoru Google'da en çok "Facebook", ''Youtube", "hava durumu", "Google", "sahibinden", "haber", "eokul", "Hotmail", "Mynet" kelimelerini aradı.

Türkiye genelinde 2016'nın ilk 3 ayında Google'da, en büyük yükseliş gösteren aramalar ise "Bir garip aşk", "Survivor", "Kısmetse olur, "OSYM", "Milli Piyango", "ÖSYM" oldu.

Aynı dönemde dünya genelinde en çok "Facebook", "Youtube", "Google" kelimeleri aranırken, Google'da dünyada en çok yükselen aramalarda şarkıcı "David Bowie"(şarkıcı), "Powerball winning numbers"(şans oyunu), "Super Bowl 2016" (spor), "Dead pool" (sinema filmi) şeklinde gerçekleşti. 

Kullanıcıların internet kullanımına göre verileri şöyle yorumlamak mümkün:

Paylaşıyoruz

Dünya çapında en çok kullanılan sosyla medya platformu Facebook dünyada olduğu gibi Türkiye'de de birinci sırada. Paylaşmayı seven bir toplum olarak sonuç çok da şaşırtıcı değil aslında. 

İzliyor ve dinliyoruz

En çok arananlar arasında 'Youtube' internetin en büyük ve en geniş video platformu. Dünyadaki eğilimle Türkiye'deki eğilim de paralellik arz ediyor. Her geçen gün daha az okuyan daha çok seyreden insanlara dönüşüyoruz. Bu noktada şunu da ifade etmek de gerekiyor. Youtube video platformu olduğu kadar sosyal medya platformu olarak da kabul ediliyor. Bugün Risale-i Nurtalebeleri de dahil olmak üzere geniş bir kitleye hitap eden Youtube'da görüntülü derslerden, dizi ve filmlere; video bloglarından canlı yayın seçeneklerine kadar geniş ve kullanışlı bir hizmet sunuyor. Listede dizi ve yarışma programlarının da yoğunluğu bilinçsiz TV kullanımımız hakkında ciddi bir fikir veriyor. Bununla birlikte ciddi bir kitlenin Youtube'u müzik dinlemek için kullandığını da göz ardı etmemekte fayda var.  

Araştırıyoruz ve Haber Alıyoruz

İnternetin hızlı tabiatında dışarıya çıkarken "hava durumu"na bakıyoruz. Bunu da google tarayıcısına "google" yazarak yapıyoruz. Çalışanların, öğrencilerin ve çocuğunu nasıl giydireceğine karar veren annelerin en çok aradığı kelimenin "hava durumu" olması biraz da normal. 

Okuma faaliyetlerimizin önemli bir kısmını oluşturan "haber" aramaları da bu açıdan listemizde. Yoğun bir gündemin yaşandığı ülkemizde hemen herkesin tercihlerine göre takip ettiği bir haber sitesi mutlaka var. Haber sitelerinde yoğun takip edilen bir konu daha var o da 'spor'.

Ticaret ve Alışveriş yapıyoruz

"Sahibinden" kelimesi çeşitli varyasyonlarıyla ev almak, ev kiralamak isteyenlere, ikinci el otomobil ve eşya arayanlara ve satanlara hitap ediyor. 

Haberleşiyoruz

Hotmail ve Mynet kullanıcılarına mail hesabı hizmeti veren servisler. Mynet, Türkiye'de kullancılarına ücretsiz mail hesabı sağlayan en eski Türkçe sitelerden biri. Hotmail ise bir zamanlar en çok kullanılan mesajlaşma platformu MSN ile kendine önemli bir yer edinmişti.

Eğitim ve Sınavlar

Üst sıralarda yer alan Eokul, OSYM, ÖSYM kelime aramaları genç nüfusu yoğun ülkemizde aslında normal. Eokul platformu, öğrencilerin yanı sıra veli bilgilendirme sistemini de kapsamakta, bunun yanısıra eğitimcileri ve okul yöneticilerini de bu hesaba katmak mümkün. Diğer yandan OSYM aramalarını öğrencilerle birlikte kamu personeli olmak isteyenler de kullandığından ciddi bir kitlesi var.

Bedavadan Para Kazanmak istiyoruz!

Türkiye'de "Milli Piyango" araması, dünya çapında "Powerball winning numbers" aramasıyla eşleşiyor. Bedavadan para kazanma arzusunun dünya çapı aramalarla paralellik arz etmesinin ne kadar vahim bir durum olduğu bir yana; Kapitalist ve insanı şükürsüz, tüketim bağımlısı bireyler haline getiren sistemde kısa yoldan, emek sarfetmeden zengin olma hayali kuran insanların çoğalması üzücü. Bunun, adı İslam ile anılan Türkiye'de de çok yaygın olması ayrıca üzücü. 

Kaynak: Risale Haber

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23