• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘Gezi’de ölenler sehit olamaz’

Yeniakit Publisher
2014-03-20 09:01:00 - 2014-03-20 00:42:06
‘Gezi’de ölenler sehit olamaz’

Hükümet’e karşı başlatılan ve ülkeyi kaosa sürüklemeye dönük Gezi eylemlerinde ölenlerin malum çevrelerce “Gezi Şehitlerimiz” diye anılması tepki topluyor. İlahiyatçılar, Geziciler’in şehit olamayacağını belirterek, belli grup ve siyasi partiler tarafından şehitliğin istismar edilip, ölü üzeriden siyaset yapıldığını dile getirdi.

MUHAMMET ERDOĞAN / ANKARA - Hükümet’e karşı başlatılan ve ülkeyi kaosa sürüklemeye dönük Gezi eylemlerinde ölenlerin malum çevrelerce “Gezi Şehitlerimiz” diye anılması tepki topluyor. İlahiyatçılar, Geziciler’in şehit olamayacağını belirterek, belli grup ve siyasi partiler tarafından şehitliğin istismar edilip, ölü üzeriden siyaset yapıldığını dile getirdi.

‘ŞEHİTLİĞİ İSTİSMAR EDİYORLAR’

Fıkıh alimi Hüsnü Aktaş, “Şehit olmak dinimizde belli şartlara bağlanmıştır. Birincisi, Allah yolunda ölmek. İkincisi, Müslüman olmak. Bunlar dışında yaşanan bir ölümde şehit olunmaz. Gezi Olayları’nda da ölenler şehit sayılmaz. Çünkü Allah yolunda yapılan bir hareket yok. Bunların yaptığı dünyevi bir faaliyettir. Bu faaliyet sonucu ölürsen de kesinlikle şehit sayılmazsın. Gezi’de ölenlere ‘şehit’ diyen kesimler, ölen arkadaşlarına bir tabir bulamadığı için İslami bir kavram olan şehitliği kullanıyorlar. Şehitlik kavramını istismar ediyorlar. Ölü üzerinden siyaset yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

‘ŞEHİTLİKLE HİÇBİR ALAKASI YOK’

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç Dr. İhsan Toker ise, “Şehitlik kavramını çok farklı kesimler ağızlarına bürüdü. Gezicilerin dediği şehitliğin bizim İslami anlamda bahsettiğimiz şehitlikle hiçbir alakası yok. Bunların bahsettiği şehitlik, Marksist jargonlarının getirdiği bir tabirdir. Gerçek manada şehitlik değildir” diye konuştu.

‘ŞEHİD DENMESİ KABUL EDİLEMEZ’

Özerk Diyanet Vakıf Çalışanları Birliği Sendikası (Din-Bir-Sen) Genel Başkanı Lütfi Şenocak da, “Kimin şehit olup olmayacağına Ahmet, Mehmet veya bir siyasi parti karar veremez. Gezi şehidi, şu şehidi, bu şehidi tabirlerini kullanmak kimsenin haddine değildir. Onun şehit olup olmadığına yalnızca Allah karar verir ve şehitliğin hükümleri Kur’an da apaçık yazıyor. İnsanların, Gezi Olayları’nda ölen kişilere, ‘Gezi şehidi’ demesi kabul edilemez. Çünkü bunlar şehit değildir” açıklamasında bulundu.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23