• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'Gezi'de bebek düşüren hamile kadın' hala bulunamadı!

Yeniakit Publisher
2014-02-15 20:08:08 - 2014-02-15 20:26:12
'Gezi'de bebek düşüren hamile kadın' hala bulunamadı!

İstanbul'daki Gezi Parkı olayları sırasında taciz edildiği ve saldırıya uğradığı iddia edilen Zehra D. İle ilgili tartışmalar sürerken Divan Oteli olayları sırasında polisin saldırısı sonucu bebeğini düşürdüğü iddia edilen 3.5 aylık hamile kadın hâlâ bulunamadı.

Taksim Gezi olaylarının gizli kalmış ayrıntısı, gazeteci-yazar Emine Dolmacı'nın yeni çıkan "28 Şubat'ın Haber Dükkanı / Yalanlar Üstüne" isimli kitabında yer aldı. Dolmacı'nın Pozitif Yayınları'ndan çıkan kitabında haberi kanıtlayamayan yayın organına ceza verilmesiyle sonuçlanan olayın ayrıntıları özetle şöyle açıklanıyor:

NİRAN ÜNSAL VE CHP'NİN TWEETİ

"Taksim Gezi olaylarına genellikle kadınlar damgasını vurdu. Polisin gaz sıktığı kırmızılı kadın… TOMA'ya karşı duran kadın… Bebeğiyle Kabataş'ta saldırıya uğrayan başörtülü kadın… Polis saldırısı sonucu Divan Oteli'nin önünde bebeğini düşüren hamile kadın!

…Polisin 15 Haziran'da çocukların da gazdan etkilendiği Divan Otel müdahalesi sırasında Zehra'ya benzer bir dram daha yaşandığını duyduk.

Polisin müdahalesi sırasında hamile bir kadının bebeğini düşürdüğünün iddia edildiği iletişim trafiği saat 23.57'de #direngeziparkı 'hastag'i ile @elm…….. hesabından "Nolursunuz divan otelin otoparkına doktor gönderin uç buçuk aylık hamile kadının kanaması var @niranunsal @barisatay" tweet'i ile başladı.

Bu tweet 2 dakika sonra saat 23.59'da ünlü şarkıcı @niranunsal'ın hesabından yazıldı: "ACİL!!! divan otelin otoparkına doktor gönderin uç buçuk aylık hamile kadının kanaması var."

Aynı tweet 00.19'da ‏@CHP_online hesabından atıldı: "@niranunsal: ACİL!!! divan otelin otoparkına doktor gönderin uç buçuk aylık hamile kadının kanaması var."

Olay yerinde bulunan gazeteciler, bebeğini düşüren kadını aramaya başladı. Otele giren gazeteciler, böyle bir kadına ulaşamadı. Olay yerinde bulunan gazetecilerden Taraf Gazetesi muhabiri Tuğba Tekerek, saat 01.32'de @tugbatekerek hesabından "Divan revirde 2 doktorla konuştum "3 aylık hamile kadın bebek düşürdü" haberi için "yok öyle şey" dediler. Ben de buradayım, öyle bir şey görmedim" diye yazdı.

Bu iddia yeni tweet'lerle ve retweet'lerle tekrarlandı.

@niranunsal ve diğer kullanıcılar, kadının neden kanama geçirdiği konusunda herhangi bir şey yazmamıştı ama sabaha doğru 3,5 aylık hamile kadının polis saldırısı sonucu düşük yaptığı yazılmaya başlandı.

Bu doğrulanamayan olay 05.13'te Sol Gazetesi'nin internet sayfası haber.sol.org.tr'ye "Divan Otel'e yapılan polis saldırısında hamile bir kadının bebeğini düşürdüğü kaydedildi" şeklinde yansıdı. Çok sayıda site olayı böyle duyurdu. haber.sol.org.tr Genel Yayın Yönetmeni Alper Birdal da olayı "Divan Otel'deki vahşi saldırıda bir kadın bebeğini düşürdü" tweet'iyle duyurdu.

EMNİYET ŞİKAYETÇİ OLDU

15 Haziran gecesi ortaya atılan bu iddia, 17 Haziran'da yazılı basına da yansıdı. Birgün Gazetesi, "Diktatör saldırıyor, halk direniyor" başlıklı haberinde, polisin Taksim Gezi olaylarına müdahalesi sırasında hamile bir kadının polis saldırısı sonucu bebeğini düşürdüğünü yazdı. 'Divan Otele girdiler' ara başlığı altında verilen bölümde "Divan Otel önünde bulunan hamile bir kadın polis saldırısı sonucu bebeğini düşürdü" şeklindeki kesin ifade yer aldı.

Bebeğini düşüren kadın daha sonra Milliyet Gazetesi'nin bloğunda da yayınlandı.

Haber, sosyal medyada ve internet medyasında geniş yer buldu ama hiçbir yayın organı bebeğini düşüren kadının adına ve fotoğrafına yer vermedi.

Ertesi gün savcılığa şikâyet yağması beklenirken böyle bir şey olmadı. Medya, bebeğini düşüren kadından hiç bahsetmedi bile.

Tam tersi oldu. Polis, hamile kadına saldıran polisleri tespit etmek için çalışma başlattı. Emniyet Genel Müdürlüğü, yayın organlarına başvurarak bebeğini düşüren kadına ulaşmak istediğini bildirdi ancak olumsuz yanıt aldı.

Emniyet, haberin yalan olduğu gerekçesiyle basın meslek örgütlerine ve Basın İlan Kurumu'na şikâyette bulundu. Haberi incelemeye alan Basın İlan Kurumu, Birgün Gazetesi'nden savunma istedi. Birgün ve diğer yayın organları bu olayın gerçek olduğuna dair güçlü kanıtlar sunamadı. Basın İlan Kurumu, 2 ay süren incelemenin sonucunda Birgün Gazetesi'ne 3 günlük para cezası (resmi ilan kesme cezası) verdi."
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23