• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘Geniş aile’ye tam destek

Yeniakit Publisher
2013-04-05 22:35:00 - 2013-04-05 21:36:00
‘Geniş aile’ye tam destek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in Akit’e açıkladığı “geniş aile” hedefine uzmanlardan da destek geldi. Avrupa’nın benzer projeleri yıllardır yürüttüğünü ifade eden uzmanlar, geniş ailenin kuşaklar arası kültür köprüsü oluşturacağını ve yaşl

ŞÜKRÜ MACUN / YUNUS DİLMAÇ
ANKARA
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in geniş aileyi özendirecek projelerin hayata geçirileceğine dair yaptığı açıklamanın ardından, Akit’e konuşan uzmanlar geniş ailenin önemine dikkat çekti. Balıkesir Üniversitesi Sosyoloji Anabilim Dalı Başkanı Kadir Canatan, Türkiye’de şu an yüzde 10 civarında geniş aile olduğunu açıkladı.
“GENİŞ AİLE HER GEÇEN GÜN KAYBOLUYOR”
Özellikle cumhuriyetin başlarında hukuk ve siyasetin güdümlemesiyle, daha sonra ise iç göç hareketi ile birlikte geniş ailenin her geçen gün kaybolduğuna dikkat çeken Canatan, “Bu neredeyse yüz yıldır devam eden bir süreç. Bu aile yapısını tümden artık çok zor...  Ancak, devlet geniş aileyi özendirici tedbirler alabilir. Bu konuda kolaylıklar sağlayabilir” diye konuştu.
BATI YILLAR ÖNCE FARK ETTİ
Artık, aile yapısı ile ilgili farklı seçenekler sunulması gerektiğini ifade eden Canatan, tek tip aile yapısından vazgeçilmesi gerektiğini dile getirdi. Bu anlamda, hükümetin geniş aile kurmak isteyenlere imkan sunması gerektiğini vurgulayan Canatan, “Batıda pek çok ülke, yaşlıların bakımını da dikkate alarak bunu özendiriyor. Bununla ilgili tedbirler alıyor. Geniş aile kurmak isteyenlere bazı imkânlar sağlıyor” dedi.
“ÇOCUKLARIN KİŞİSEL
GELİŞİMİNDE ÇOK ÖNEMLİ”
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın geniş aileyi özendirmek için başlatacağı proje, sivil toplum kuruluşları tarafından da olumlu karşılandı. Mutlu Aile Mutlu Çocuk Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Meryem Terzi, geniş ailenin çocukların gelişimi açısından çok önemli olduğunun altını çizdi. Çocukların gelişim sürecinde, bulundukları aile yapısından çok fazla etkilendiklerini dile getiren Terzi, “Çocukların küçüklükten itibaren geniş bir aile ile yaşaması, onların ilerleyen dönemlerde kendilerine olan güvenini arttıracaktır” diye konuştu.
“KÜLTÜREL OLARAK YOZLAŞMAMIŞ
BİREYLER ORTAYA ÇIKACAK”
Geniş ailenin geçmiş ile bugünkü kuşak arasında bir kültür köprüsü de oluşturacağına dikkat çeken Terzi, böylece kültürel olarak yozlaşmamış bireylerin ortaya çıkacağını ifade etti. Projenin hayata geçirilmesiyle ilgili çekincelerini açıklayan Terzi, söz konusu projenin halk nezdinde itibar görmesi için bir dizi eğitim çalışmaları başlatılması gerektiğini önerdi.
YABANCI UZMANLAR DA “GENİŞ AİLE” DİYOR
Geniş aile uygulamasını yalnızca Türk uzmanlar savunmuyor. Yabancı pek çok psikolog ve sosyolog da çocukların diğer aile büyükleri ile birlikte büyümesi gerektiğini savunuyor. Primatolog Sarah Blaffer Hrdy’ye göre, geçmişimizdeki çocuk büyütme uygulaması, insanlarda empati duygusunun gelişmesine büyük katkı sağlıyordu. Bu duygunun yitirilmek üzere olduğuna dikkat çeken Hrdy, ebeveynleri uyarıyor.
HEDEF AİLEYİ YENİDEN
YÜKSELEN DEĞER YAPMAK
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in açıkladığı geniş aile projesinin içeriği bizzat Başbakan Erdoğan tarafından 15 Mayıs Ailesi Haftası’nda açıklanacak. Hükümetin hedefi; özel sektör, sivil toplum ve kamu kurumları işbirliği ile aileyi yeniden yükselen değer yapacak bir model geliştirmek.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23