• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Genç girişimciye vergi teşviki

Yeniakit Publisher
2013-05-29 21:50:00 - 2013-05-29 21:51:38
Genç girişimciye vergi teşviki

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 53 yıldır yürürlükte olan Gelir Vergisi Kanunu’nun yürürlükten kaldırılarak ekonomik ve mali ihtiyaçları göz önünde bulunduran yeni bir kanunun yürürlüğe gireceğini açıkladı. Tasarıya göre eğitim ve sağlık harcamaları matrahta

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni Gelir Vergisi Kanunu’nun, basit, sade, kolay anlaşılabilir bir yapıda hazırlandığını belirterek, “Daha adil bir gelir vergisini oluşturmak, yatırım üretim ve istihdamı daha da desteklemek ekonominin rekabet gücünü daha da artırmak, mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu teşvik etmek, kayıtlı ekonomiye geçişi hızlandırmak ve vergiyi tabana yaymak prensipleri çerçevesinde hazırlanmış bir kanundur” dedi. Bakan Şimşek, Gelir ve Vergisi Reform Tasarısı ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, Tasarının Başbakanlıkta olduğunu ve cuma günü Meclis’e sevk edilmesinin planlandığını açıkladı. 53 yıldır yürürlükte olan ve toplam 255 maddeden oluşan Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nun toplam 95 maddeye düşürüleceği bilgisini veren Bakan şimşek, beyana dayalı vergileme sisteminin yaygınlaştırılmasına yönelik önemli değişiklikler planladıklarını belirterek, “Ücretler ve istisna kapsamında bazı serbest meslek kazançlarından belirlenen haddi aşanlar için beyanname verilmesini öngörüyoruz. Tasarıyla birlikte beyanname verme sürelerini 1 ay öne çektik ve 4. dönem geçici vergi beyannamesini de kaldırdık” dedi.
KAYITDIŞI İLE MÜCADELEDE
ELİMİZ GÜÇLENECEK
Bu kanunun kayıtdışılıkla mücadede ellerini güçlendirecek bir kanun olduğunun altını çizen Şimşek, gelir vergisi oranlarıyla oynamadan, herhangi bir artışa gitmeden Türkiye’de kayıtdışılığı azaltarak kurum kazançları üzerinden daha fazla kaynak üretmenin önünün açacağını düşündüğünü söyledi. Beyana dayalı vergileme sistemini genişletmeyi öngördüklerini belirten Şimşek, tasarıyla yatırım üretim ve istihdamı teşvik ettiklerine, vergiye gönüllü uyumu kolaylaştırdıklarına işaret ederek şöyle konuştu: “Engellilerin ekonomik yaşama katılmasını teşvik eden yeni düzenlemeler yapıyoruz, enerji tasarrufunu teşvik ediyoruz. Yürütmede etkinlik ve esneklik için Bakanlar Kurulu’nun yetkilerini genişletiyoruz. Bu kapsamda ücretler ve istisna kapsamında bazı serbest meslek kazançlarından belirlenenen haddi aşanlar için beyanname verilmesini öngörüyoruz. Beyanname verilmesi durumunda vergi adaletine uygun olarak gerçek giderler, yapılan bağış ve yardımlar, eğitim ve sağlık harcamaları matrahtan indirilebilecektir. Burada aslında bütün modern gelişmiş ülkelerde var olan bir müesseseyi Türkiye’ye kazandırmış oluyoruz. Bu çerçevede bakıldığında vatandaşın lehine bir düzenleme söz konusudur.”
VERGİ TABANI GENİŞLETİLECEK
Bakan Şimşek, vergi tabanının genişletilmesinin, tasarının en önemli amaçlarından biri olduğunu vurgulayarak, bu çerçevede kentsel rantların ve sermaye kazançlarının vergilenmesindeki istisnaları daralttıklarını söyledi. Kira gelirlerinde götürü gider uygulamasını sınırlandırdiklarını belirten Şimşek, birden fazla işyerinde ticari faaliyette bulunanların bundan sonra basit usulden yaralanamayacağını bildirdi. Kurumların yönetim kurulu üyelerine ortaklık payına orantılı olmaksızın ödenen kâr paylarının da ücret olarak tarifeye göre vergilendirileceğinin altını çizen Şimşek, uluslararası uygulamalara paralel olarak yabancı işadamları, uzmanlar ve basın-yayın çalışanlarının Türkiye’de 3 yıldan fazla kalmaları halinde tam mükellef olacaklarını kaydetti.

GENÇ GİRİŞİMCİ
3 YIL VERGİ
ÖDEMEYECEK

Tasarıyla genç girişimcileri teşvik ettiklerini anlatan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ticari faaliyet nedeniyle ilk defa gelir vergisine tabi olacak 29 yaşını aşmamış genç girişimcilerin 3 yıl boyunca asgari ücrete isabet eden kazançları üzerinden hiç vergi ödemeyeceğini belirtti. Geçen sene girişimci sermayesi, melek yatırımcı gibi çok temel bazı unsurları da kanuna kattıklarını dile getiren Şimşek, “Şimdi bir adım daha atıyoruz, genç girişimcilere 3 yıllık bir dönem önlerini görecek bir perspektif sunuyoruz” dedi.
TARIMSAL ÜRETİME TEŞVİK
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tasarıyla tarımsal üretimi desteklemeye yönelik çok önemli vergisel teşvikler getirdiklerine işaret ederek, “Belirli bir ölçek ekonomisine ulaşarak zirai faaliyette bulunan sermaye şirketleri, kolektif şirketler ve adi komandit şirketler çiftçi gibi vergilendirilecek. Ticari kazanç olarak vergilendirilmeyi gerektiren, sertifikalı tohum, fide, havyan fetüs ve benzerinin üreticiliği zirai faaliyet kapsamına alınıyor, daha önce değildi. Çiftçi ve çiftçi sayılanların yanında zirai faaliyette çalışan işçilerin asgari ücrete tekabül eden üretimleri gelir vergisinden istisna tutuluyor.”
TEK KONUTA GELİR VERGİSİ YOK
Eşin anne ve babasının kullanımına bedelsiz olarak tahsis edilen konutlarda emsal kira bedeli uygulamasından vazgeçtiklerini açıklayan Şimşek, ikamet amacıyla satın alınan tek konutun ne zaman satılırsa satılsın elde edilen kazancın gelir vergisinden istisna edildiğini söyledi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23