• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

G20 beklentileri karşılamadı HAYAL KIRIKLIĞI

Yeniakit Publisher
2013-09-07 22:17:17 - 2013-09-07 22:18:11
G20 beklentileri karşılamadı HAYAL KIRIKLIĞI

Dünya liderlerini bir araya getiren G20 Zirvesinde Suriye konusunda uzlaşılmaması, hayal kırıklığı oluşturdu. G20’nin beklentileri karşılayamadığında hemfikir olan uzmanlar, Suriye’de diplomatik ve siyasi çözümün sıfıra indiğini belirtti

HÜSEYİN KULAOĞLU / İSTANBUL
Dünya liderlerini bir araya getiren G20 zirvesi Rusya’nın St. Petersburg kentinde gerçekleşirken, zirveden Suriye konusunda karar çıkamaması derin endişeye sevketti. Zirveyi değerlendiren uzmanlar, G20’nin beklentileri karşılayamadığında hemfikir.
HAS: SURİYE KONUSUNDA
BİR UZLAŞMA ÇIKMADI
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Rusya Uzmanı Kerim Has, G20 Zirvesinde Suriye konusunda, tarafların pozisyonlarını dile getirdiğini ama bir uzlaşmanın çıkmadığını söyledi. ABD Başkanı Barack Obama ve Beyaz Saray’ın yaptığı açıklamada 11 ülkenin kimyasal silahların kullanımı konusunda Esad’ı suçladığını, ABD’nin yapacağı operasyonun arkasında duracağına yönelik açıklamalar olduğunu ifade eden Has, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ise bu durumun tam tersini söyleyerek, 5 ülkenin desteklediğini söylediğini belirtti.
G20 Zirvesinde, Obama ve Putin’in anlamak istediklerini anladıklarını kaydeden Has; “G20 Obama için baktığımızda uluslararası meşruiyeti sağlayıcı ortam oldu. Putin’in, Suriye’ye savaş olduğunda Esad’a desteklerini devam ettireceğini belirtmesi, ‘Putin’de yumuşama olabilir’ pozisyonunun gerçekleşmediğini gösteriyor. G20 Zirvesinde dolayısıyla bir pozisyon alma daha da netleşti. Her ne kadar Putin, görüşünü BM raporundan sonra değiştireceğini söylemiş olsa da operasyon BM raporundan önce gerçekleşirse, Rusya’nın Esad’a desteğinin devam edeceğini görüyoruz. Küresel güçlerin uluslararası düzlemde, güç müdahalesinin devam edeceğini düşünüyorum” dedi.
KARAGÖL: G20 ZİRVESİNDEKİ
BEKLENTİ GERÇEKLEŞMEDİ
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörü Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl ise Suriye konusunda G20 Zirvesinden büyük bir beklenti olduğunu ama bu beklentinin gerçekleşmediğini söyledi. Zirvenin tam da Suriye’de kimyasal olayların üzerine denk gelmesi sonucunda bir fırsat gibi görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Karagöl; “G20 Zirvesinde Suriye konusunda ülkelerin ayrıştığı görüldü. Zirve gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden oluşuyor. Burada gelişmekte olan ülkeler Rusya’nın yanında yer aldı. Amerika, bundan sonra daha az destekle, daha sınırlı bir operasyon gerçekleştirebilir” diye konuştu.
HOCA: DİPLOMATİK ÇÖZÜM
ŞU ANDA SIFIRA İNMİŞTİR
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Türkiye Temsilcisi Dr. Halit Hoca, Esad’ın bütün askeri gücünü kullanması nedeniyle Suriye’de şu anda diplomatik ve siyasi çözümün sıfıra indiğini söyledi. G20 toplantısından önce taraflar arasında uzlaşı çıkmayacağının belli olduğunu belirten Dr. Hoca; “Rusya siyasi olarak agresif bir tavır gösterdi. Suriye konusunda bir kutuplaşma oldu. Amerika’nın müttefikleri konusunda ise bir değişiklik yok. Amerika’nın, uluslararası müdahaleye gideceği belliydi. Amerika’nın planındaki en büyük handikap, Kongredir. Kongrede dengeler savaş ile ilgili gözükmüyor” şeklinde konuştu. Dr. Hoca sözlerinin devamında, Esad’ın önceki gün Muta’ya komşu olan Kabun bölgesinde kalorin gazı kullandığını da söyledi.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23