• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Fransa'nın olimpiyat oyunlarındaki başörtüsü yasağına tepkiler çığ gibi!

Yeniakit Publisher
2023-10-02 20:16:00 - 2023-10-02 20:58:03
Fransa'nın olimpiyat oyunlarındaki başörtüsü yasağına tepkiler çığ gibi!

Fransa hükümetinin 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'na ilişkin başörtüsü yasağı kararına tepkiler çığ gibi büyüdü.

Hükümet verilerine göre nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unu Müslümanların oluşturduğu Fransa, olimpiyat ateşinin yanacağı 26 Temmuz 2024 yaklaşırken yeni bir yasakla gündeme geldi.

Fransa Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera'nın katıldığı bir yayında, ülkesinin delegasyonundaki hiçbir kadının olimpiyat oyunları sırasında başörtüsü takamayacağını açıklaması büyük tepki çekerken, insan hakları ihlaliyle ilgili tartışmaları bir kez daha alevlendirdi.

IOC sorumluluk kabul etmiyor!

Fransa'nın başörtüsü yasağıyla ilgili kararı üzerine Anadolu Ajansı'nın sorusunu yanıtlayan Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), topu uluslararası federasyonlara attı.

IOC'nin açıklamasında, "Paris 2024'teki spor müsabakalarında başörtüsü takılması, ilgili uluslararası federasyon tarafından belirlenen müsabaka yönetmeliklerine bağlıdır. Olimpiyat Köyü'nde sporcular istedikleri zaman başörtüsü takmakta serbesttir." ifadeleri kullanıldı.

Olimpiyat Köyü'nde sporcuların başörtüsü takabileceğini vurgulayan IOC, oyunlara katılan ülkelerin ya da uluslararası federasyonların insan haklarını ihlal eden yasaklar koymasının önüne geçmekte yetersiz kalmakla eleştiriliyor.

Öte yandan Fransız hükümetinin kararını Anadolu Ajansı'na değerlendiren Paris'teki SKEMA Business School'da görev yapan Simon Chadwick, "Fransa'nın yasağı, bir sporcunun kendi kaderini tayin hakkı da dahil olmak üzere her türlü soru ve çelişkiyi gündeme getiriyor." dedi.

Chadwick, açıklamasına şöyle devam etti:

"Fransa'nın özel bağlamı dışında, bu olay küresel etkinliklerin ve yerel yasaların, normların ve geleneklerin birbirleriyle nasıl etkileşime girdiği ve özellikle de ikisi arasındaki farklılıkların etkili bir şekilde uzlaştırılıp uzlaştırılamayacağı ile ilgili sorunları gündeme getirdi. Fransız hükümetinin yaptıklarını açıklaması ve hesap verebilir olması gerektiği açık, ancak aynı şekilde IOC ve küresel sporun diğer yöneticilerinin de bu tür meseleleri ele alırken daha proaktif ve kararlı olmaları gerekiyor. IOC, olimpiyatlara ev sahipliği yapma hakkını verirken sponsorlarının yasal olarak korunmasını şart koşuyor, o halde neden dini kıyafetlerin giyilmesi konusunda benzer şekilde net ve iddialı bir tutum sergilemiyor?"

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Sadece hakikat

Müslümanlar açısından başı kapalı bilmem nereleri açık veya açıktan beter kapalı kadınları görmek istemiyoruz.iyice her türlü haramı normallestiriyorlar.

Gültekin

Medeni dediğimiz batının kişisel özgürlüklere çok saygılı olduğunu her zaman ifade edenler görsünler tek dişli canavarın baş örtüsüne bile tahammülleri yok, nerede batının insan hakları yasaları, demek ki hepsi palavradan ibaret kağıttan kaplanmış.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23