• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Fon’a banka kurma izni

Yeniakit Publisher
2014-10-21 08:21:00 - 2014-10-21 08:07:14
Fon’a banka kurma izni

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), devredilen bankalarla ilgili olarak kanunda belirtilen tedbirlerin alınması amacıyla, kurul tarafından verilecek izne gerek olmaksızın banka kurmaya yetkili olacak

YENİ AKİT - TBMM BÜROSU - Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Meclis’e sunulan kanun tasarısı ile Bankacılık Kanunu yeniden yazılıyor.

Tasarıya göre, en göze çarpan husus Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) izin almadan banka kurmaya yetkili olması.  Ayrıca TMSF’ye borcu olan patron veya şirketlerin, haczi mümkün olan malvarlıklarını ihbar edenlere ‘ihbar ikramiyesi’ ödenebilecek. Kalkınma Bankası çalışanları da memur statüsünden işçi statüsüne geçebilecek. Bir ilgi çekici husus da tasarının 7. maddesi ile Vakıflara ait olan yüzde 58’lik hissenin tamamı, belli bir bedel karşılığı Hazine’ye devredilecek.

BDDK’YA ÖNEMLİ YETKİ

Tasarıya göre, Rekabet Kurulu’nun, bankalar hakkında Rekabetin Korunması Hakkında Kanun kapsamında resen veya ön araştırma sonucunda soruşturma açılmasına karar vermesi halinde, bu durum Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) bildirilecek. Soruşturma sonucunda oluşturulan rapor, Rekabet Kurulu’nca karara bağlanmadan önce görüşünün alınmasını teminen BDDK’ya tebliğ edilecek.

FON HİSSEDAR OLMAYABİLECEK

Temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi fona devredilen bankaların çözümlenmesi sürecinde Fon’un, sigorta tasarruf mevduat ve katılım fonu yanında banka pasiflerini de kurulacak köprü bankaya ya da mevcut bankalardan birisine devretme yetkisi olacak. Banka zararının Fon tarafından devralınabilmesi için o bankada hissedar olması zorunluluğu kaldırıldı.

İZİN ALMADAN BANKA KURACAK

TMSF (Fon), devredilen bankalarla ilgili olarak kanunda belirtilen tedbirlerin alınması amacıyla,  sıfırdan bir banka kurabilecek ya da mevcut bankalardan, şu anda faaliyette bulanan bankalardan birini kullanarak aktiflerini mevcut bankalara aktaracak. Yani şu an faaliyet lisansı olan bankalardan birine aktaracak.

Kurulan bankanın varlık ve yükümlülükleri, tasfiye halindeki bankadan devralınması nedeniyle banka satış bedelinden, bu bankanın kuruluş ve faaliyet döneminde fon tarafından yapılan masraflar düşüldükten sonra kalan tutarın tasfiye halindeki bankanın iflas veya tasfiye masasına verilerek alacaklıların hakları korunacak.

KATILIM SİGORTASINA TANIM

Tasarıyla Sigortacılık Kanunu’nda da değişiklik yapıldı ve katılım sigortası ve yönetici şirket, yeniden tanımlandı. Katılım sigortası, sigortalılar ile sigortacının, katılım ilkelerine göre sigorta güvencesi sağladığı ve faaliyetlerinin belirlenen ilkelere göre yürütüldüğü sigortayı temsil edecek.

KONUT KREDİSİNE FİNANSMAN

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında, konut kredilerine dönüşüm projeleri özel hesabından verilen faiz desteğine finansman ve finansal kiralama şirketlerinden alınan finansman da dahil edilecek. Resmi Gazete’nin basım ve dağıtım hizmetlerinde de grev ve lokavt yapılamayacak. Halka açık şirketlerde ortaklıktan çıkarma hakkının kullanımında satım bedeli, borsada oluşan son 30 günlük ağırlıklı ortalama fiyattan değil, adil bedel üzerinden gerçekleştirilecek. Adil bedelin hesaplanmasına ilişkin usul ve esaslar, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirlenecek.

YANILTICI BİLGİYE 5 YIL HAPİS

Sermaye piyasasında bilgi suiistimali ve piyasa dolandırıcılığı eylemlerinin cezalarının alt sınırı 2 yıldan 3 yıla çıkarılacak. Yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan ve bu suretle kendisine veya bir başkasına doğrudan veya dolaylı menfaat sağlayanlar 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak.

Yasadaki “Borsa İstanbul Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı en yüksek icra amiri sıfatıyla şirketi sevke, idareye ve tek başına temsile ve ilzama yetkilidir” cümlesi, yürürlükten kaldırılıyor.

 VAKIFBANK’A DOKUZ ÜYE

Vakıfbank’ın, bankanın yönetim kurulu dokuz üyeden oluşacak. Yönetim Kurulu üyeleri Genel Kurulca seçilecek. Tasarıyla, devir sonrasında Vakıfbank’ın hukuki rejiminin, 4603 sayılı Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası Hakkında Kanuna tabi bankalara uyumlu olmasını sağlamaya yönelik bazı düzenlemeler yapılıyor. Türkiye Kalkınma Bankası’nın merkezi, sermayesi, organları ve faaliyet konuları ile karın dağıtımına ilişkin hususlar esas sözleşmeyle düzenlenecek.

Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23