• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Fitne ateşini yargı söndürdü

Yeniakit Publisher
2014-03-22 09:16:00 - 2014-03-22 01:44:36
Fitne ateşini yargı söndürdü

Türkiye’nin önünü kesmek için her gün yeni fitneler üreten, hatta özel hayatlara sızarak insanların hayatını karartan Twitter’ın oyununu yargı bozdu. Mağdurların başvurularını değerlendiren mahkemeler, içeriklerin engellenmesini istedi. Merkezi ABD’de bulunan Twitter, mahkeme kararlarını takmayınca, erişim TİB tarafından engellendi.

HASAN ÖNAL / TBMM BÜROSU - Mısır ve birçok ülkede operasyonları sosyal medya üzerinden örgütleyen karanlık güçler, bu emellerine Türkiye’de ulaşamadı. Hükümet, büyüyen Türkiye’nin önünü kesmek için her geçen gün fitne üreten sosyal medya ile ilgili düğmeye bastı. Twitter’ın mağdur ettiği çok sayıda vatandaşın aldığı mahkeme kararlarını uygulamayan ve suçlu kullanıcılarla ilgili kişisel bilgi, IP numarası ve yazışmaları mahkemelere teslim etmeyen Twitter’a erişim TİB tarafından engelledi. Twitter’a erişimin durdurulmasını Yeni Akit’e değerlendiren milletvekilleri ve STK temsilcileri  Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) fitne ateşini söndürdüğüne dikkat çekti. Twitter’ın özel hayatın gizliliğini hiçe saydığını hatırlatan vekiller, her kurum gibi Twitter’ın de mahkeme kararlarını uygulamak zorunda olduğuna dikkat çektiler.

SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN OPERASYON YAPMAK İSTİYORLAR

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, Twitter’ın kapatılması ile ilgili verilen mahkeme kararını eleştirenlere sert çıkarak, “Hani mahkeme kararları kutsaldı, hani bağımsız mahkeme kararlarına saygı duymak gerekirdi?” diye sordu. Son zamanlarda fitne merkezi haline dönüşen Twitter’ın kapatılması ile ilgili kararı mahkemenin verdiğini hatırlatan Metiner, “Yargı Twitter konusunda karar verince çatlak ses çıkarıyorlar, polemik konusu yapıyorlar. Twitter’ı Başbakan mı kapattı? Hayır yargı kararı var. Herkesi ilkeli olmaya çağırıyorum” dedi. Metiner, sosyal medya üzerinden Türkiye’ye yönelik operasyon yapmak isteyenler bulunduğunu da belirtti.

KAPATMA KARARINI VATANDAŞLAR ALDIRDI

AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan ise, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın aldığı karar doğrultusunda milyonlarca denetlenemeyen paylaşımın yapıldığı Twitter’a geçici olarak erişimin durdurulduğunu belirterek, “TİB’in, bu kararı Başbakan’ın Bursa’daki konuşması sonrası aldığına yönelik algı çalışmaları mesnetsizdir. Çünkü TİB’in internet sitesinden yapılacak kısa bir sorgulamayla Twitter’da işlenen birkaç hukuksuzluk için İstanbul’dan Samsun’a birçok mahkemenin koruma tedbiri kararını verdiğini görüyoruz. Söz konusu mahkeme kararının niteliği koruma tedbiri olduğundan, Twitter’da bilişim suçları içinde sayılabilecek söz konusu paylaşımlar kaldırıldığında tekrar erişim sağlanabilecektir” dedi.

TÜRKİYE’Yİ KAALE ALMIYORLAR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan da, “Burada şuna karar vermek durumundayız. Kişi hak ve özgürlüklerini koruyacak mıyız korumayacak mıyız? Facebook mahkeme kararı kendine geldiğinde mahsurlu içeriği çıkarmaktadır. Twitter Türkiye Cumhuriyeti’ni kaale almamaktadır. Türkiye mahkemelerine itibar etmemektedir. Kişi haklarına yönelik saldırılara göz yummaktadır” diye konuştu.

DÜNYA LİDERLERİ DE MUZDARİP

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da konu ile ilgili bir televizyon kanalında yaptığı değerlendirmede kararın mecburiyetten alındığına dikkat çekti.  Babacan, “En son Davos zirvesinde dünya liderleriyle kapalı oturumda bu konu tartışıldı. Ortaya çıktı ki dünya liderleri bu konuda bir çözüm arayışı içinde. Teknoloji çok hızlı ilerliyor ancak hukuk ayak uyduramıyor. Normalde bir gazetede yazsanız suç teşkil edecek pek çok konu elektronik medya üzerinde olduğu zaman bunun karşısında hukuk yok. Ama bu hakaretleri elektronik ortamda yaptığınızda hukukta boşluklar var” dedi.

İŞLER: HUKUKA HERKES UYMALI

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ise, “Mahkeme kararı neticesinde. Bu Twitter’a bildirilmesine rağmen Twitter iletişimi engellemediği için o ilgili görüntüleri veya kayıtları kaldırmadığından dolayı Türkiye Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, böyle bir tedbire başvurmuş durumda şu an itibariyle. Mahkeme kararları, tabi hukukun üstünlüğü herkes için geçerlidir. ‘Şeriatın kestiği parmak da acımaz’ diye sözümüz var bizim” diye konuştu.

ÇİFTE STANDART UYGULUYOR

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu da, “Bir vatandaşımız çıkıyor ‘Benim hayatıma yönelik ciddi bir saldırı var. Ben bunun mahkeme kararını aldım ve siz bunu kapatmak zorundasınız’ diyor. Burada muhatap ne Türkiye Cumhuriyeti devletidir, ne mahkemelerdir, ne hükümetimizdir. Burada muhatap, sorumsuzca, çifte standartlı davranan ve Türkiye içerisindeki hukuka, evrensel hukuk normlarına uymayan Twitter’dır” dedi.

ABD’YE FARKLI BİZE FARKLI

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise, “Teknoloji bir engel tanımaz. Bizim Twitter’da veya Facebook’ta veya bu tip sosyal medya araçlarından beklediğimiz şey nedir, Amerikan hükümetine nasıl davranıyorsan, bize de öyle davran. Tek istediğimiz şu, kendi Amerikan hükümetine, yasalarına ne kadar saygılıysan, onların taleplerini ne kadar yerine getiriyorsan, bizim mahkemelerimizin de taleplerini o kadar yerine getirirsen bu problem ortadan kalkar” diye konuştu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da, “Bu kararlar Twitter’ın tamamının kapatılmasını değil esasında içeriklerin çıkarılmasını ön görüyor.” dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da, Twitter ile ilgili olarak, “Son seçimler vesilesiyle çeşitli provokasyonlar, yalan haberler yapılmaya başladı. Seçimlerin sağlıklı olması lazım, huzur içinde olması lazım. Biliyorsunuz tahrikler oluyor. Yalan yanlış haberlerle millet tahrik ediliyor. Hakikaten hayırlı bir maksatla pek çokları kullanmıyor” şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE TEMSİLCİSİ YOK’

Meclis Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu başkanlığı yapan AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar ise, “Türkiye’de 30 milyonun üzerinde kullanıcısı olan Facebook’un ülkemizde bir temsilciliği var. Ama Twitter’ın bir bürosu yok” dedi.

‘YARGIYA TWİTTER DA UYSUN’

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da, “Twitter kapatılamaz ama Twitter’da da insanların özel hayatına müdahale olamaz. Twitter’da mahkemelerin kararı uygulansın” dedi.

AKDAĞ: “TWİTTER ÜZERİNDEN ENTRİKALAR DÖNÜYOR”

AK Parti Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ, kanun dışı işler yapmanın özgürlük olmadığını söyledi. Akdağ, “Kanun dışı işler yapmak özgürlük değildir. Bir ülkenin huzurunu, istikrarını, istikbalini, toplumsal güvenliğini tehdit edecek bir takım entrikalar çevirmek kesinlikle özgürlük kapsamında düşünülemez” dedi.

ŞAR: YERİNDE BİR KARAR

Siyaset Bilimci Dr. Deniz Şar ise, “Twitter ile ilgili alınan kararın son derece yerinde bir karar olduğunu düşünüyorum. Twitter’ın alınan mahkeme kararlarına uymaması neticesinde bu yolun denenmesi çok yerindedir. Düşünsenize seçimden birkaç gün önce Twitter üzerinden büyük bir kalkışma düzenleniyor. Bu risk göze alınabilir mi? Engellemenin çok uzun süreceğini zannetmiyorum” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23