• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Fitch’ten tam çark

Yeniakit Publisher
2014-10-05 08:07:00 - 2014-10-04 22:51:31
Fitch’ten tam çark

1 ay önce banka borçlarının Türk ekonomisini kırılgan hale getirdiğini ileri süren derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin notunu teyit ettiği son açıklamasında, “Türk bankacılık yapısı büyük oranda bozulmamıştır. Cari açık ve sermaye girişinde dengelenme işaretleri mevcuttur” ifadelerini kullandı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, kendinden beklenmeyen Türkiye açıklamasıyla dünyayı şaşırttı. 

Eylül ayı başında, Türkiye’de dış borçlardaki son artışın büyük bir bölümüne, bankaların borçlanmalarının öncü olduğunu, özellikle kısa vadeli yabancı yükümlülüklerindeki hızlı yükselişin bankları uzun süreli ve ani piyasa duruşlarını içeren aşırı strese karşı daha kırılgan hale getireceğini ileri süren Fitch Ratings, Türkiye’nin notunu açıkladığı son toplantısında verdiği not ve açıklamalarıyla “Fitch’e böyle ne olmuş!” dedirtti. 

YATIRIM YAPILABİLİR’E DEVAM

Fitch Ratings’ten yapılan açıklamada Türkiye’nin “BBB-” olan “yatırım yapılabilir notunun” ve “durağan” not görünümünün teyit edildiği bildirildi.

Açıklamada Türkiye’nin ülke notuna ilişkin görünümün “dengeli” olduğu belirtilirken, notun 2012 Kasım ayında “yatırım yapılabilir” seviyesine çıkarılmasına ana nedenler olarak “mali konsolidasyon geçmişinin” ve “sağlıklı bankacılık sisteminin” gösterildiği belirtildi.

BOZULAN BİRŞEY YOK

Fitch açıklamasında, “Söz konusu atıflar (sağlıklı bankacılık yapısı ve mali konsolidasyon geçmişi) büyük oranda bozulmamıştır. Buna benzer şekilde ekonomi yeniden cesaret verici yeniden dengelenme işaretleri vermeye devam etmektedir. Özellikle cari açık ve sermaye akışında ani duruş olmaksızın kredi genişlemesinde yavaşlama alanlarında. Buna rağmen Türkiye’nin küresel yatırımcı iştahı konusunda potansiyel oynaklıklara karşı tamponları yerel politikadaki ani dönüşler, ekonomik dengelenmenin mukavemeti konusundaki şüpheler ve yükselen jeopolitik risk nedeniyle nispeten zayıf kalmaktadır” değerlendirmesi yapıldı. Açıklamada, “Fitch politika uyumu ve kredibilitesi konularında Türkiye ile aynı reytinge sahip ülkelerden daha zayıf olduğunu değerlendirmektedir” ifadesine yer verilirken Merkez Bankasının faiz eylemlerinin yansımasına ilişkin, “Manşet enflasyon yıllık bazda ağustos ayında yüzde 9,5 seviyesine yükseldi ve eylül ayında yüzde 8,9 oranına doğru zayıfladı. Yılın başından itibaren çekirdek enflasyon yüzde 9 seviyesinde takıldı. Tüm bu ölçütler Merkez Bankası’nın yüzde 5 olan orta vadeli hedefinin üzerindedir” görüşü paylaşıldı.

YAPICI BİR KARAR

Fitch, Türkiye’nin, cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından 2015 genel seçimlerine kadar ekonomi politikası yönetimini olduğu gibi devam ettirme kararı almasının “yapıcı bir karar” olduğunu belirterek Türkiye’nin orta vadeli büyüme tahminlerini tutturmayı istediğinin altı çizildi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings açıklamasında özetle, “Temel öngörülerimize göre, mali istikrarın devamını bekliyoruz. Türkiye ekonomisi için yıkıcı olacak jeostratejik risklerde ani bir artış beklemiyoruz” değerlendirmesi yapıldı.

TÜRKİYE DAHA YÜKSEK NOTU HAK EDİYOR

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Türkiye’nin “BBB-” olan “yatırım yapılabilir notunu” ve “durağan” not görünümünü teyit etmesine ilişkin, “Türkiye, daha yüksek bir kredi notunu kesinlikle hak ediyor” dedi. Işık, Fitch Ratings’in aldığı kararın hakkın teslimi olduğunu belirterek, yapılan açıklamanın lütuf olmadığını söyledi. Işık, 2008 krizinde Türkiye’nin performansının ekonominin ne kadar sağlam olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

Işık, Türkiye’nin sanayiye daha fazla yatırım ve üretim yapmasını, istihdam ve nitelikli istihdam oluşturmasını arzu ettiklerini söyledi.

ENFLASYON DAHA DA DÜŞECEK

Dövizdeki dalgalanmanın enflasyona yük olduğuna değinen Işık, “Bu yılki gıda fiyatlarının enflasyonun üzerinde olumsuz etki yaptığını biliyoruz. Enflasyon bu ay biraz daha olumlu gerçekleşti. Bu olumlu seyrin devam edeceğini düşünüyoruz. İnşallah Türkiye’de enflasyonun daha aşağı düştüğü günleri göreceğiz. Gıda fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisini ihmal etmemek gerekiyor. İnşallah önümüzdeki süreçte enflasyonun daha da düştüğünü göreceğiz” şeklinde konuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23