• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Fed altın yorumları: Fed'in ardından altın fiyatları geriliyor mu? CANLI altın (Kuyumcu) fiyatları: Altın fiyatları yükselir mi? Gram altın fiyatları ne kadar?

Yeniakit Publisher
2022-11-03 09:07:00 - 2022-11-03 11:11:55
Fed altın yorumları: Fed'in ardından altın fiyatları geriliyor mu? CANLI altın (Kuyumcu) fiyatları: Altın fiyatları yükselir mi? Gram altın fiyatları ne kadar?

Son dakika altın gelişmesi: Fed'in mesajlarının piyasalar üzerinde yön belirleyici olması bekleniyor. Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları en çok aranan konular arasındayken altın ne kadar oldu, Fed kararı ne araştırılıyor ve merak konusu oluyor. Fed'in 75 baz puan faiz artırımının yanında sıkılaştırmaya devam mesajlarıyla dolar güç kazanırken, altın fiyatları geriliyor. Gram altın dün Fed kararının ardından 995 TL'ye kadar çıksa da Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarıyla yeniden gerileyerek 980 TL'ye kadar indi. Küresel piyasalar Fed kararına nasıl tepki verdi? Fed faiz artırırsa ne olur? Fed kararı ne oldu? Fed faiz kararını açıkladı: FED faiz beklentisi ve Fed açıklaması ile ilgili haberler...

Fed'in faiz kararına altından ilk tepki!

Fed'in 75 baz puan faiz artırımının yanında sıkılaştırmaya devam mesajlarıyla dolar güç kazanırken, altın fiyatları geriliyor. Gram altın dün Fed kararının ardından 995 TL'ye kadar çıksa da Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarıyla yeniden gerileyerek 980 TL'ye kadar indi.

Fed'in faiz kararı altın piyasasında yönü tayin edecek.

Fed, politika faizini 75 baz puan artırdı ve bu faiz artışının yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşmak için gerekli olduğuna açıkladı. Yüksek faiz döngüsünün sona erebileceğini söyleyen Powell, bunun için verileri görmek gerektiğini söyledi.

Ekim ayını düşüşlerle kapatmış olan ons ve gram altın, kasım ayına güçlü başlamış ve kasım ayının ilk iki gününde değer kazanmıştı. Bugün itibariyle durağanlaşan altın fiyatlarında belirgin bir değişiklik gözlemlenmedi. İşte detaylar...

Altın piyasalarındaki değişimler, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin tırmanmasıyla birlikte daha hızlı ve keskin bir şekilde gerçekleşmeye başladı. Nisan ayı itibariyle sürpriz bir şekilde gerilemeye başlayan gram altın fiyatları, pik yapmasının beklendiği temmuz ayında dahi, uzmanların öngördüğü seviyelerinin altında kaldı. Yıl içerisinde bin 40 TL’yi kadar gören gram altın, sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte bu seviyesinden bir hayli uzaklaştı.

Geçtiğimiz yıllara göre daha değişken bir tablo çizen ons ve gram altın fiyatları, sonbahar aylarına da ani düşüşler ile başladı. Eylül ve ekim ayında ciddi gerilemelerin kaydedildiği ons ve gram altın fiyatlarında kasım ayı itibariyle yukarı yönlü hareketlilik görüldü. Kasımın ilk iki günü ciddi artışlar gören ons ve gram altın fiyatlarında bugün itibariyle durağanlık söz konusu oldu. Ons altın cüzi bir değerlenme görürken; gram altın ise, hiçbir değer kazanmadı.

ONS ALTIN YÜZDE 0,05 DEĞER KAZANDI
Kasım ayında atağa geçen altın ürünlerinden biri olan ons altının yükseliş hızı, 3 Kasım 2022 Perşembe günü itibariyle yavaşladı. Güne yüzde 0,05 değerlenme ile başlayan ons altın, saat 09.50 itibariyle 1.635,46 dolara ulaştı. Gün içerisinde en yüksek 1640.77 doları; en düşük 1632,05 doları gören ons altın, bugün ortalama 1636,39 dolardan işlem gördü.

Gram altın dün kararın ardından 995 TL'ye kadar çıksa da Powell'ın açıklamalarıya 980 TL'ye kadar geriledi. Bugüne de yüzde 0,72 düşüşle 980 TL'den başladı.

Çeyrek altın 1.633 TL'de seyrediyor.

Cumhuriyet altını 6.513 TL'den güne başlıyor.

Yarım altın 3.269 TL'den başladı.

Fed faiz arttırdı: 2008 krizinden bu yana en yüksek seviye haberin detayları...

ABD Merkez Bankası (Fed), dünkü toplantısında politika faizini art arda dördüncü kez 75 baz puan artırarak 14 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 3,75-4,00 aralığına çıkardı.

Bankadan yapılan açıklamada, enflasyonu düşürme kararlılığı vurgulanırken, faiz artışlarının hızının belirlenmesinde kümülatif sıkılaşma, para politikasının ekonomik faaliyeti ve enflasyonu etkilemesindeki gecikmeler ile ekonomik ve finansal gelişmelerin de dikkate alınacağı aktarıldı.

Fed Başkanı Powell ise faiz kararının açıklanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, faiz artırımlarına ara vermeyi düşünmek için çok erken olduğunu belirterek, faiz oranında nihai seviyenin beklenenden daha yüksek olabileceğini ifade etti.

Nihai seviyenin beklenenden daha düşük olabileceği ve piyasalarda son günlerde dillendirilen "kısa süreli duraklama" beklentisinin ortadan kalkmasıyla New York borsası düşüşüe geçti.

Söz konusu gelişmelerin ardından ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ile 3 aylık hazine bonosu getirisi arasındaki fark eksi 3 baz puanda dengelendi. Fed'in çalışmalarında bu durum ülke ekonomisinin resesyona girebileceğini gösterirken, iki varlık arasındaki farkın genişlemesi resesyon riskini güçlendiriyor.

ARALIKTA 50 BAZ PUAN ARTIŞ BEKLENTİSİ

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in aralıkta 50 baz puan faiz artıracağına ilişkin beklentiler yüzde 66 seviyesine çıkarken, bankanın yüzde 34 ihtimalle de 75 baz puan faiz artıracağı öngörülüyor.

Öte yandan, dün Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşmasına geri döndüğünü açıklamasının ardından buğday fiyatları yüzde 6,3 gerilerken, yeni günde de buğday vadeli işlem kontratları Chicago Ticaret Borsası'nda önceki kapanışın yüzde 1 altında 8,38 dolardan işlem görüyor.

Dün bu gelişmelerle New York borsasında satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, S&P 500 endeksi yüzde 2,50, Nasdaq endeksi yüzde 3,36 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,55 değer kaybetti. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni güne ise yükselişle başladı.

Avrupa tarafında, dün satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, bugün gözler İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) para politikası kararlarına çevrildi.

BoE'nin bugünkü kararlarına ilişkin piyasa beklentileri 75 baz puanlık artışa işaret etse de, 100 baz puanlık faiz artırım ihtimali de masada bulunuyor.

Öte yandan, Almanya'da federal ve eyalet hükümetleri, yüksek enerji fiyatları ve enflasyon karşısında tüketicileri ve şirketleri rahatlatmak için enerji fiyatlarına üst sınır getirilmesinde anlaştı.

Dün bölgede açıklanan makroekonomik verilere göre Almanya'da işsizlik yüzde 5,5'te sabit kalırken, Euro Bölgesi'nde imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 46,4'e gerileyerek, yavaşlamanın daha da derinleştiğine işaret etti.

Dün, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,58, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,61, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,81 değer kazanırken, İtalya'da FTSE MIB endeksi yatay seyretti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni güne de düşüşle başladı.

ASYA BORSALARINDA SATIŞ

Asya borsalarında, Fed’in faiz kararı sonrası satış ağırlıklı bir seyir izlense de, satış baskısının sınırlı kaldığı görülüyor.

Çin’in Mart 2023’te “sıfır Kovid-19” politikasını kaldırabileceğine yönelik haber akışı pay piyasalarındaki satış baskısını törpülüyor. Buna karşın ülkede açıklanan hizmet sektörü PMI ekimde 48,4'e gerileyerek sektördeki daralmanın devam ettiğine işaret etti.

Bu gelişmelerle kapanışa yakın Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2,70 değer kaybederken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,2 yükseldi. Japonya'da ise resmi tatil nedeniyle piyasalara işlem gerçekleştirilmedi. ntv

Fed faiz kararı ne olur yorumlar

Peki piyasalar faiz kararına nasıl bir tepki verdi? Uzman Ekonomist Belgin Maviş dolar ve altın piyasasıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Ekonomist Belgin Maviş milliyet'te yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Ben 50 baz puan düşünüyordum. ABD seçimlerinde Başkan Biden çok zorlanacak. Fed piyasa beklentileri dahilinde 75 baz puan faiz artırdı. Bu da ABD endekslerinin satıcılı kapatmasını beraberinde getirecek.

Fed Başkanı Powell ne dedi, piyasalar nasıl tepki verdi?

ABD Merkez Bankası Fed, dün faizi 4. kez 75 baz puan artırdı ve %3,75 - %4 aralığına çıkardı. Karar metninde sonraki faiz artışlarının hızında para politikasının kümülatif sıkılaşması, para politikasının ekonomik aktiviteyi ve enflasyonu etkilemesindeki gecikmeler ve ekonomik ve finansal gelişmelerin belirleyici olacağının belirtilmesi piyasalarda güvercin algı yarattı. Kararın ardından dolar endeksi ve tahvil faizleri gerilerken endeksler ve emtia ise yükseldi.

Mikrofon başına geçen Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları piyasaların metinde algıladığı ifade kadar güvercin olmadı. Powell, enflasyonun çok yüksek olduğunu ve bu süreçte sıkı duruşa devam etmezlerse enflasyonun kemikleşebileceğini belirtti. Sadece faiz artış hızının biraz daha yavaşlayacağını, çünkü şimdiye kadarki toplam 375 baz puanlık faiz artışının gecikmeli yansımasını izlemek gerektiğini söyledi.

Powell’ın açıklamasındaki en önemli noktalar ise, faiz artışında daha çok yol olduğu, faizleri indirmek bir yana artışı durdurmak için dahi çok erken olduğunun altının çizilmesi ve son toplantıdan bu yana gelen verilerin, nihai faiz oranlarının önceden beklenenden daha yüksek olacağına işaret ettiğini söylemesi oldu. Bu ifadelerin ardından piyasalarda fiyatlamanın yönü değişti. Tahvil faizleri vedolar endeksi yükselirken borsa ve emtia kazançlarını geri verdi.

Faiz kararı öncesi Aralık beklentisinde 75 baz ve 50 baz beklentileri çok yakın oranlardaydı. Powell’ın konuşmasının ardından 50 baz puan beklentisi %60’ı geçti.

Yıl sonu Fed’in politika fonlama faiz oranını yüzde 4-4,50 bekleyenler için bu imkan oluştu. Burada yön belirleyici olan enflasyon olacaktır.

ONS altın Fed'in kararı sonrası 1.668 dolara kadar çıksa da Powell'ın açıklamalarıyla yeniden düşüşe geçerek 1.640 dolara kadar geriledi.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23