• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Fazıl Say’ın sözleri fikir değil, küfür

Yeniakit Publisher
2013-04-16 21:06:00 - 2013-04-16 21:06:24
Fazıl Say’ın sözleri fikir değil, küfür

Piyanist Fazıl Say’ın 10 ay hapis cezası almasını dillerine dolayıp yaygara koparan kartel medyası ve CHP, “düşünce özgürlüğünün sınırlandırılması olarak” nitelendiriyor. İşte Fazıl Say’ın ceza almasına yol açan sözlerinden bir cümle; “Bilmem fark ettiniz

KORAY TAŞDEMİR
RAMAZAN ALKAN / ANKARA
Her fırsatta dine ve dindara hakaret eden piyanist Fazıl Say, halkın dinî değerlerini aşağılamak suçundan dolayı 10 ay ceza aldı. Kartel medyası Say’ın ceza almasını ifade özgürlüğüne aykırı olarak değerlendirirken, Avrupa’daki ceza kanunları da dine hakaret suçunu ifade özgürlüğü olarak görmüyor. Ayrıca Ömer Hayyam’ın şiiri olduğu iddia edilen “Irmaklardan şaraplar akacak diyorsun, cenneti alâ meyhane midir? Her mümine iki huri vereceğim diyorsun cenneti alâ kerhane midir?” dörtlüğünü de Fazıl Say’ın anlamak istediği gibi yorumlayarak şiir üzerinden dine hakaret ettiği belirtiliyor.  
KARTEL SAY ÜZERİNDEN DİNE SALDIRIYOR
İnanan insanlara hakarette sınır tanımayan ‘ünlü’ piyanist Fazıl Say, sosyal paylaşım sitesi Twitter’da paylaştığı görüşlerinden dolayı ceza almasının üzerine ‘iri medya’ harekete geçti. Mahkemenin vermiş olduğu kararı ifade özgürlüğüne aykırı olarak gören kartel medyası mahkemenin kararı üzerinden yine İslâm’a saldırdı. Ancak Avrupa’nın birçok ülkesi inançlara hakaret eden söylemlerin ve fiillerin cezasız bırakılmadığı biliniyor.
AVRUPA’DA SUÇ
Malum medya Fazıl Say’a verilen cezanın ifade özgürlüğüyle bağdaşmadığı gerekçesiyle yargı kararını eleştirirken Avrupa ülkelerinde inançlara saldırılmasına ağır cezalar verildiği öğrenildi. Alman Ceza Kanunu’nun 166’ncı maddesi göre, ‘kamu huzurunu bozacak nitelikte başkalarının dinî inançlarına hakaret ve küfür eden kişilerin üç yıla kadar hapisle cezalandırılmasını’ öngörüyor. İtalya’da dinî değerlere hakaretin yanı sıra dinler arası nefreti körüklemek de suç olarak kabul ediliyor. Hollanda’da dine hakaretin suç sayılması için ağır tahrik edici olması gerekirken, Yunanistan’da ‘medyada dine hakaret’ maddesi mevcut olarak görülüyor.
ATEİST SAY’DAN AĞIR HAKARETLER
Kartel medyası, Fazıl Say’ın Ömer Hayyam’ın şiirini paylaşması üzerine ceza aldığını duyururken, iddianamede yer alan ifadelere göre Say’ın paylaşmış olduğu onlarca tweette de dine hakaret ettiğini görülüyor. Say’ın sosyal medyada paylaştığı görüşlerinde inanan insanlara ağır hakaretlerde bulunduğu iddianame de yer alıyor. Say, ayrıca Allah’a ve dinî değerlere çirkin benzetmeler yaparken Müslümanları da aşağılayan görüşlerde bulunuyor. Ateistliğiyle gurur duyan Say’ın iddianamede yer alan tweetleri şöyle:
BUNLARIN HANGİSİ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ?
l “Tanrı uğruna yaşayacağın bir şey mi, öleceğin bir şey mi, yoksa hayvanlaşıp öldüreceğin bir şey mi? Bunu da düşün.”
l “Rakı cennette varsa ve cehennemde yoksa, ama chivasregal cehennemde var cennette yoksa? O zaman ne olacak? Asıl önemli soru bu!!”
l “Bilmem fark ettiniz mi nerde yavşak, adi, magazinci, hırsız, şaklaban varsa hepsi Allahçı. Bu bir paradoks mu?”
l “Müezzin 22 saniyede okudu akşam ezanını yahu. Prestissimo con fuca!! Ne acelen var? Sevgili? Rakımasası.”
l “Ateistim ve bunu bu kadar rahat söyleyebildiğim için gururluyum.”
l “Ben ateistim, diğer yarısını bilmem.”
l “Sanki memleketin yarısı harbi ateist, diğer yarısı travmatik ateist.”
l “Irmaklardan şaraplar akacak diyorsun, cenneti alâ meyhane midir? Her mümine iki huri vereceğim diyorsun cenneti alâ kerhane midir?”
l “Bu akşam çok kişi ateist olmuştur. Sağ olsunlar.”
HAKARETTEN CEZA
Davacı Emre Bukağılı, Fazıl Say’ın, Twitter’daki şahsi hesabından; “Bilmem farkettiniz mi ama nerde yavşak, adi, magazinci, hırsız, şaklaban varsa hepsi Allahçı, bu bir paradoks mu” ifadelerini kullandığını hatırlatarak, “Fazıl Say, fikirlerinden dolayı değil, hakareti yüzünden suçlu bulundu” dedi.
“MAHKEMEDE HERKES EŞİT”
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, piyanist besteci Fazıl Say’ın piyano çaldığı ve sanatını icra ettiği için cezaya çarptırılmadığını belirterek, “Söylediği sözler toplumun önemli bir kesiminin kabul ettiği değerlere hakaret ve aşağılama olduğu için yapılan cezalandırmadır” dedi.
Mahkeme karşısında herkesin eşit olduğunu belirten Bozdağ, “Siyasetçi olsun, politikacı olsun başka bir insan olsun, kendileri ile ilgili herhangi bir iddia varsa bu soruşturulur, sonra iddianame düzenlenirse yargılama yapılabilir. Eğer mahkemece suç olduğu sabit görülürse cezalandırılır. Bizim hukukumuzun gördüğü usul bu” şeklinde konuştu
Bozdağ, kimsenin düşüncelerini açıkladığı için cezalandırılmasını arzu etmediklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
“Yasalar ve mahkemeler ifade hürriyetinin teminatıdır, öyle de olması lazımdır, ancak insanlar konuşurken başkalarına hakaret etme, küfür etme, onların inandığı değerleri aşağılama hakkı yoktur. Fazıl Say piyano çaldığı için, sanatını icra ettiği için cezaya çarptırılmış değil, söylediği sözlerin toplumun önemli bir kesiminin kabul ettiği değerlere hakaret ve aşağılama olduğu için yapılan cezalandırmadır. Hiç kimsenin insanların inançlarına hakaret etme, küfür etme, onları aşağılama hakkı ve böyle bir özgürlüğü de yoktur. Düşünceyi ifade etmek ayrı bir şey, başkalarının inancına hakaret etmek küfür etmek ayrı bir şey, bunları birbirinden ayırmak lazım.”
STK’LARDAN SERT TEPKİ
Öte yandan sivil toplum kuruluşları da mahkemenin vermiş olduğu kararın yerinde olduğu açıklarken Medya Platformu, Fazıl Say’ı sert bir dille eleştirdi. Medya Platformu Genel Başkanı Mustafa Yürekli’nin yaptığı yazılı açıklamada Say’ın sözlerini ifade özgürlüğü olarak değerlendirmenin son derece yanlış olacağı görüşüne yer verildi. Açıklamada yer alan ifadeler şu şekilde: “Türkiye’de bir sanatçı, çıkıntılık yaparak ‘dinî değerleri aşağılamak’ suretiyle ifade özgürlüğünün sınırlarını İslâm’a saldırıyı da kapsayacak boyutlara taşıma girişiminde bulunuyor. İfade özgürlüğü, dünyanın hiçbir yerinde toplumun din güvenliğine tecavüz edemez. Fazıl Say, bu çıkışıyla Batı’nın İslâm’a dönük uluslararası operasyonuna destek vermektedir. Ülkemiz ve milletimiz adına yargı, Fazıl Say’ın ‘dinî değerleri aşağılamak’ suçunu tespit etmiş ve yasalarda öngörülen cezayla cezalandırmıştır. Yargı görevini yapmıştır.”
KILIÇDAROĞLU SAHİPLENDİ
CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu da Fazıl Say’ı sahiplenerek, “Sanatçıyı hapsetmek gibi bir kültürü Türkiye’de yeşertmek isteyenler bilsin ki CHP olduğu sürece, biz onlarla birlikte aydınlık Türkiye’yi çizeceğiz” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23