• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Faizleri adım adım indirmek istiyoruz

Yeniakit Publisher
2014-04-08 10:09:00 - 2014-04-08 10:57:20
Faizleri adım adım indirmek istiyoruz

Ekonomi dünyasının son günlerde tartıştığı ‘faiz’ konusunu değerlendiren Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, piyasalara ‘çok büyük montanlı faiz indirimi beklenmesin’ mesajı verdi. Başçı, faizleri adım adım indirerek istikrarlı bir süreçte ilerlemek istediklerini vurguladı.

KAYSERİ - Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, faiz oranlarıyla ilgili olarak "Kısa vadeli faizlerin çok aşırı düşmesine imkan vermeden adım adım bunları (faiz oranlarını) indirerek hem güveni hem istikrarı koruyoruz. O şekilde bir faiz indirim süreciyle ilerleyebiliyoruz" dedi. Başçı, Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) ile Dünya gazetesi tarafından Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen "Para Politikaları" toplantısında yaptığı konuşmada, faiz indirimleri konusunda Merkez Bankası olarak izlenen stratejinin daha önce Avro bölgesi borç krizinde de uygulandığını söyledi.

TERCİHİMİZ KÜÇÜK ADIMLAR

Adım adım küçük faiz artırımları yapıp ondan sonra durumu izleyip adım adım küçük küçük faiz indirimleri yapmaktansa ani ve yapabilecek işlemin azamisini baştan yapıp daha sonra şartlar iyileşirse adım adım faizleri indirmeyi tercih ettiklerini belirten Başçı, şunları kaydetti:

"Bu strateji geçmiş dönemde Türkiye'de çalıştı. Özellikle Avro bölgesi borç krizi döneminde bu faydalı oldu ve mevcut dış belirsizlikler de göz önüne alındığında daha yararlı bir yaklaşım olduğunu düşünüyoruz. Biz şu anki enflasyon beklentilerini ve şu anki uzun vadeli faizleri göz önüne alarak daha sıkı bir noktaya geliyoruz. Ondan sonra bu politika cevap verirse, istikrar sağlanırsa kademeli, dikkatli bir şekilde onu indiriyoruz. Ama onu indirdiğimiz zaman da sıkı duruşumuzu koruyarak indiriyoruz, Bunu 2002 yılında da yaptı Türkiye. 2002 yılında yüzde 70'ler seviyesindeydi faizler. Dikkat ederseniz çok temkinli, verileri izleyerek, imkan oldukça faiz indirerek çok iyi bir noktaya getirdi. Hem enflasyon tek haneye düştü hem de faiz oranları düşmüş oldu. Bu şekilde temkinli bir yaklaşım önümüzdeki günlerde bizim için de doğru olur diye düşünüyorum. Çok büyük montanlı faiz indirimi beklenmemesi gerekiyor. O yüzden ölçülü adımlarla gitmekte fayda var.”

ENFASYONDA DÜŞÜŞ BAŞLAYACAK

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "Enflasyondaki yükselişin neredeyse yarısı döviz kurundan geldi. O yüzden biz önümüzdeki bir yıl zarfında enflasyonun düşmeye başlayacağını öngörüyoruz" dedi. Yüzde 6,5 - 7 arasında 10 yıl vadeli enflasyon beklentisinin kendilerini çok mutlu etmediğini ifade eden Başçı, bu oranın yüzde 5'e doğru gelmesini istediklerini vurguladı. "10 yıllık süreç içinde Türkiye'de enflasyon ne olur" sorusunun cevabını piyasa oyuncularının yüzde 6,5-7 arasında fiyatlandırdıklarını belirten Başçı, "Bizim yapmaya çalıştığımızı piyasanın gayet iyi anladığını görüyoruz" diye konuştu.

REEL SEKTÖRÜN NABZINI TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, “Gayri Safi Milli Hasıla verileri açıklandıktan kısa bir süre sonra konjonktür değerlendirmesi şeklinde özellikle de reel sektörü değerlendirmeyi arzu ediyoruz” dedi. Para politikaları konulu konferansın üç ayda bir yapıldığını belirten Başçı, şunları kaydetti: “Sadece para politikası veya onun hedeflediği fiyat istikrarı veya bankacılık sektörüyle ilgili fiyat ve istikrar değil, diğer taraftan büyüme, istihdam, ihracat tarafındaki gelişmeler nasıl, onları biz nasıl görüyoruz ve bizim gelecekte tedbirler almamız gerekirse ne yapabiliriz, bunu paylaşıyoruz.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23