• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Faiz lobisinin büyük ihaneti

Yeniakit Publisher
2013-12-27 20:20:20 - 2013-12-28 09:43:28
Faiz lobisinin büyük ihaneti

Hükümeti ve Türkiye’yi hedef alan 17 Aralık darbesinin ekonomiye faturası ağır oldu. 17 ayın en düşük seviyesine inen Borsa İstanbul son 10 günde yüzde 17 eridi ve 14 milyar dolarlık bir değer kaybı yaşadı. Fırlayan döviz kurları nedeniyle, enerji ithalatçısı Türkiye’nin hem kamu hem özel sektör borcu arttı. Ekonominin son 10 gündeki kaybı 100 milyar TL’yi (yaklaşık 50 milyar dolar) buldu

EKONOMİ SERVİSİ - Türkiye’yi hedef alan dış güçlerle yerli maşalarının Türkiye ekonomisine verdiği zarar on milyarlarca doları buldu. Manipülatif haberlerle Türkiye’nin istikrarını hedef alan yargı ve emniyet içindeki hücre yapılanmasının yaptığı yaygara nedeniyle Borsa İstanbul son 17 ayın en düşük seviyesine geriledi. Dün 61 bin sınırına kadar yaklaşan ve son 10 günde yüzde 17 değer kaybeden borsadan iki günde çıkan para 35 milyar lirayı (17 milyar dolar) buldu. Hükümeti hedef alan saldırılar dolar ve euro’yu da fırlatırken, bu duruma en çok da faiz lobisi sevindi. Geçtiğimiz aylarda Türkiye tarihinin en düşük seviyesi olan yüzde 5’lere kadar inen faiz, dün yeniden çift haneye yükselerek yüzde 10,3’e çıktı. Dolar ve Avro’daki 10 günlük devalüasyon yüzde 7’yi buldu. Dolar dün tarihi zirve olan 2,17 TL, Euro ise 3 TL ile zirve yaptı. Kurların yükselmesi, bir yandan enerji ithalatçısı Türkiye için hazinenin kasasından onlarca milyar dolarlık fazla para çıkmasını beraberinde getirirken, bir yandan da hem hazinenin hem özel sektörün döviz cinsindeki borç yükünü artırdı. Borsadaki para çıkışı ve döviz kurlarının yükselmesinin ekonomiye son 10 gündeki kaybının 100 milyar TL’yi (yaklaşık 50 milyar dolar) bulduğu ifade ediliyor.

TÜRKİYE’NİN 2023 VİZYONUNA KASTEDİLMEK İSTENDİ

Başbakan Erdoğan’ın “Oğlumun yönetiminde bulunduğu Türkiye Gençlik Eğitim ve Hizmet Vakfı (TÜRGEV) üzerinden beni hedef seçmek istiyorlar” dediği ikinci soruşturma dalgası çerçevesinde; Türkiye’nin imza attığı dev projeleri üstlenen firmaların adı geçirilerek ekonomideki yükselişin durdurulmaya çalışıldığı da ifade ediliyor. Hükümetin 2023 vizyonuyla geliştirdiği dev projeleri hedef aldığı anlaşılan derin operasyonun ekonomik istikrarı hedef tahtasına oturtması dikkat çekiyor.

ANADOLU SERMAYESİ HEDEF SEÇİLDİ

Operasyon kapsamında, Ankara-İstanbul hızlı treni gibi büyük projelere imza atan Cengiz İnşaat’ın sahibi Mehmet Cengiz ve 22 milyar Euro değerindeki 3. Havalimanı Projesi’nin müteahhidi Cemal Kalyoncu gibi Anadolu sermayesinin öncü şirketleri hedefe oturtuldu. Kalyon Grup, geçtiğimiz hafta Çalık Holding’e ait ATV ve Sabah Gazetesi’ni satın almıştı. 3. havalimanını yapacak olan Kalyoncu, İstanbul Metrobüsü ve KKTC su hattını inşa etti.

Türkiye’de geniş halk kitlelerini indirim perakendeciliği ile tanıştırarak Türkiye’deki yabancı perakendeci hakimiyetine son veren BİM Mağazaları’nın Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Latif Topbaş da hedef alınan iş adamları arasında. Son 10 yılda 4 bin mağazaya ulaşan BİM, Kuzey Afrika’da mağazalar açmaya başladı.
Eksim Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tivnikli ise 150 milyon dolar yatırımla Batum’da Çoruh Nehri üzerine ülkenin en büyük hidroelektrik yatırımlarından birisini hayata geçirmeye hazırlanıyor.  
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23