• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Faillerin taşeron olduğu kesin

Yeniakit Publisher
2013-05-12 22:29:00 - 2013-05-12 22:29:39
Faillerin taşeron olduğu kesin

46 kişinin can verdiği Reyhanlı’daki patlamanın failleri polis tarafından yakalandı. 9 kişi gözaltına alındı. İsmi tespit edilip arananlar da var. Gözaltına alınanlar olayı itiraf etti. Hepsi de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve hepsi de taşeron. Prof. Laç

RAMAZAN ALKAN – YUNUS DİLMAÇ
ANKARA
Hatay Reyhanlı’daki çifte saldırıyı değerlendiren terör uzmanları, Türkiye’nin Suriye’ye çekilmek istendiğini belirterek, Ortadoğu’da çıkarılmak istenen mezhep savaşlarına dikkat çektiler.  Akit’e konuşan uzmanlar, uluslararası güçlerin çözüm süreciyle birlikte bölgede değişen dengeleri lehlerine çevirmek istedikleri, bombalı saldırılarla da Türkiye’yi Suriye bataklığına çekmeye çalıştıklarını dile getirdiler.
“BÜYÜK RESİM’DE İSRAİL VAR”
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Hatay Reyhanlı’daki saldırılarla ilgili çarpıcı açıklamalar da bulundu. Saldırılar sonrası büyük resme bakılması gerektiğini söyleyen Laçiner, İsrail’e dikkat çekti. Laçiner, “Büyük resme bakıldığında Ortadoğu’da mezhep çatışması çıkarmak istiyorlar. Karanlık güçler halkı sokaklara döküp Müslüman’ı Müslüman’a kırdırmak istiyor. Mezhep savaşları bölgede kimin işine yarayacağı belli…  Büyük resimde İsrail var. İsrail bu bölgede birbirine düşmüş Müslümanlar arasında rahat bir nefes alacaklardır. Reyhanlı’daki saldırı da bu izdüşümün adımlarından biri, saldırıların devamı gelebilir” dedi.
TAŞERON GÜÇLER
Saldırıları Esad rejiminin tek başına gerçekleştirmesinin mümkün olmayacağına dikkat çekten Laçiner, “Esad’ın bu saldırıyı taşeronsuz yapması mümkün değil. Bu saldırıya Türkiye’nin içinden birileri destek verdi. Burada bir taşeron var. Bu taşeronlar hem Türkiye’de hem Suriye’de kolları var” diye konuştu. Çözüm süreciyle birlikte Türkiye’nin bölgedeki dengeleri değiştirdiğini söyleyen Ortadoğu uzmanı Sedat Laçiner, uluslararası güçlerin dengeleri kendi lehlerine çevirmeye çalıştıklarını ifade etti. Suriye’deki yanan ateşin Türkiye’ye sıçratılmak istendiğini aktaran Laçiner, “Türkiye çözüm süreciyle kendi içerisindeki bir çatışmayı sınırın ötesine attı. Türkiye kucağında ateşi ihraç etti. Şimdi benzeri olayı Türkiye’ye yönelik yapıyorlar. Suriye’deki ateş Türkiye sınırları içerisinde atılmaya çalışılıyor” şeklinde konuştu.
Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Beril Dedeoğlu ise, Reyhanlı saldırılarının birden çok amacının olduğunu söyledi. Dedeoğlu, saldırının amaçlarını şöyle özetledi: “Saldırıların birden fazla amacı var: Birincisi, Türkiye’nin Suriye politikasına yönelik sabotaj. Suriye konusunda ‘bizim iç işlerimize karışma’ mesajı taşıyor. Türkiye’nin sabrını zorlayan bir uygulama bu.
İkincisi, saldırılarda El Muhaberat bağlantısı olabilir. Bu da Türkiye’nin Suriye’ye çekilmek istendiğini gösterir. Üçüncüsü de bu eylemi yapanların içerde de bağlantıları var ve içerdeki bu bağlantılar çözüm sürecini hedef alıyor. Bu eylem Türkiye’yi Suriye’ye müdahaleye zorluyor.”
“BİR TAŞLA İKİ KUŞ”
Çözüm süreciyle birlikte ülkeden çekilen terör örgütü PKK’nın Türkiye’yi terk etmesini istemeyen güçlerin bu durumdan rahatsız olduğunu belirten Dedeoğlu, Ortadoğu’daki oyuna dikkat çekti. Saldırıyla karanlık güçlerin bir taşla iki kuş vurmayı hedeflediklerini kaydeden Dedeoğlu, “Zamanlama konusunda da Suriye’ye müdahaleyi teşvik edici. Erdoğan’ın ABD gezisi öncesi böyle bir saldırı tesadüf olamaz. Zaten Suriye’de de işler iyice kızıştı.  Türkiye’yi karar vermeye zorlayan bir saldırı bu. Saldırılar hem çözüm sürecini etkilemeye hem de Türkiye’yi Suriye’ye itmeyi amaçlıyor” dedi.
“ZAMAN AYARLI SALDIRI”
Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Araştırma Merkezi (UTSAM) Başkanı Prof. Dr. Süleyman Özeren de, saldırının Türkiye’nin Suriye politikasını hedef aldığını kaydetti. Türkiye’nin bölgede sorunları çözebilecek güce erişmesinin birilerini tedirgin ettiğini belirten Özeren, “Saldırı zaman ayarlı bir saldırı. Türkiye’nin Suriye’deki cinayetlere karşı aldığı tavrını bir anlamda cezalandırmaya yönelik bir saldırı. Diğer yandan Türkiye’yi bu ateşin içine atmaya yönelik bir provokasyon girişimidir” değerlendirmesini yaptı. “Saldırıyı sığınmacılara yıkmaya çalışmak provokasyonun başka bir türü” diyen Özeren, şöyle devam etti: “Saldırılarda hem Türkiye’yi Suriye ateşine atmaya çalışılıyor hem de gelen sığınmacılara karşı Türklerin kışkırtılması amaçlanıyor. Büyüklüğüyle de bu eylem ülkenin istikrarını da hedef alıyor.”
YİNE ABD GEZİSİ ÖNCESİ…
Saldırının zamanlamasına dikkat çeken terör uzmanı Süleyman Özeren, Başbakan Erdoğan’ın ABD gezileri öncesi bu tür saldırıların sürekli olduğunu hatırlattı. Ortadoğu’da sorunları çözmek için büyük bir enerji sarf eden Türkiye’ye mesaj verilmek istendiğini vurgulayan Özeren, “Türkiye’nin bölgesel olarak özellikle sesinin Suriye konusunda gür çıktığı dönemlerde enerjisinin başka yerlere harcanması gerektiği mesajı var burada. Saldırıyla Türkiye’nin enerjisi sorun çözücü olarak kullanılmak yerine kendi sorununla uğraş demeye getirilmekte. Türkiye’nin ajandasındaki konuların değiştirilmesine yönelik yapılan eylemler bunlar” şeklinde konuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23