• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Fabrikalar barış üzerine kurulur

Yeniakit Publisher
2014-03-17 09:12:41 - 2014-03-17 09:12:41
Fabrikalar barış üzerine kurulur

Caprice Grup Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Akgündüz, Türkiye’de istikrar ve barışın devam etmesi için 30 Mart yerel seçimlerinin çok büyük öneme sahip olduğunu belirterek, “Türkiye 76 milyon nüfuslu bir ülkedir. Barışı 70 kişinin anlayışı üzerine kuramayız. Biz iş adamıyız. Fabrikaları barışın üzerine kurabiliriz. Barışı inşa eden, onu koruyan ve destekleyen kazansın. Çünkü bu milletin ortak paydası barıştır, kardeşliktir” dedi.

İBRAHİM ACAR / İSTANBUL - Maldivler’de açtığı İslami otel ile son zamanlarda adından söz ettiren Caprice Grup Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Akgündüz, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamayla dikkat çekti. İstikrarın, çözüm ve barış sürecinin yanında olduklarını ortaya koymak için yaptığı açıklamanın ne anlama geldiği konusu başta olmak üzere Fadıl Akgündüz ile Caprice Grup’un yatırımlarını, muhafazakâr tatil tesislerini, Türkiye turizmini ve iş dünyasının seçimden sonrasına ilişkin beklentilerini konuştuk.

-Dün yaptığınız bir açıklama büyük ilgi gördü. Türkiye genelinde Başbakan Erdoğan’a destek için AK Parti’ye oy vereceğinizi duyurdunuz ancak memleketiniz Siirt’te BDP Adayı Selam Sadak’a oy vereceğinizi söylediniz. Bu açıklamalarınız nasıl yankı buldu?

Biz yıllık 200 bin kişiyi misafir eden bir grubuz. Ben bu açıklamayı tamamen barış ve çözüm sürecine katkı olması için söyledim. Barışa büyük bir katkı sunduğumuzu düşünüyorum. Benim milliyetim Arap. Kürt değilim. Dolayısıyla bu açıklama üzerinden benimle ilgili böyle düşüncelere kapılan varsa onların çok müsterih olmalarını öneriyorum. Ben Başbakan Erdoğan’a sonuna kadar destek veren bir insanım. AK Parti’ye ve Tayyip Bey’e destek veriyorum. O açıklama tamamen barışa destek açıklamasıydı. Türkiye 76 milyon nüfuslu bir ülkedir. Barışı 70 kişinin anlayışı üzerine kuramayız. Biz iş adamıyız. Fabrikalar barışın üzerine kurulur. Doğuda yatırım planlarımız var. 1998’de başlattık buralara yatırım yapmaya. Siirt’te üretmeyi planladığımız İmza projesi için 200 milyon dolarlık Ar-Ge harcaması yaptık.   

BARIŞA HİZMET EDEN KAZANSIN

Her iş adamı gidip doğuya yatırım yapmayı düşünmeli. Barış devem etsin. Barışı inşa eden, onu koruyan ve destekleyen kazansın. Çünkü bu milletin ortak paydası barıştır, kardeşliktir. İstikrarın büyüyerek devam ettiği bir süreçte kalkıp başbakanı nasıl karşımıza alabiliriz. Yaptığımız açıklama tamamen ülkenin selameti içindir. Hem dışarıdan gelen tahrike ve fitneye karşı duruyoruz, hem de birliktelik ve barışın yanında olduğumuzu söylüyoruz. Türkiye’nin menfaati için bu iki ayak birbirini tamamlayan şeylerdir. Bir endişemiz yok.

Maldivler’deki ortaklığınız için 170 milyon dolarlık bir yatırım öngörüyorsunuz. Devre mülk satış kampanyanız 60 bin kişiyi aştı. Ortağınız kampanyadan memnun mu?

Onlar bizim olaya dahil olmamızı çok profesyonelce buluyorlar. Maldivler’in şimdiye kadar hiç böyle tanıtılmadığını söylüyorlar. Maldivler’e 2012’de giden turist sayısı 4 bin 500, geçen yıl ise bu rakam 8 bini aşmış. Çünkü buraya tatile gidenler bir haftada veya 10 günde yaklaşık 15 bin dolar harcıyor. Otel, uçak, yan harcamalar ve diğer harcamalar derken bu kadar para harcıyor. Şimdi biz bunu 2 bin Avro’ya kadar düşürüyoruz.

MALDİVLER’DE SEÇİM KAZANDIRIYORUZ

Otelin ne kadarı tamamlandı. Ne zaman açmayı planlıyorsunuz?

Otelin yüzde 70’i tamamlanmış vaziyetteydi. Bizim ortaklığımızla birlikte işler hızlandı. Çok yakın zamanda tamamlayıp açılışımızı yapacağız. Maldivler’de 125 ada oteli var. Bizim İslami usullere göre açacağımız otel göze batıyor. Son olarak Maldivler’e gittiğimde şöyle ilginç bir olay yaşandı. Önümüzdeki hafta Maldivler’de genel seçim var. Benim ortağım Ahmet Naşit milletvekili adayıdır. Ahmet Bey’in mitingine katılarak bir konuşma yaptım. Ortaklaşa yaptığımız yatırımı anlattım. Ahmet Bey’in seçim bölgesi olan adalar topluluğunda toplam 5 bin nüfus yaşıyor. Biz 2 bin kişisini istihdam edeceğiz. Bu otomatik olarak nüfusun yarıya yakınının istihdamı anlamına geliyor. Ahmet Bey bu yatırım sayesinde ezici bir çoğunlukla milletvekili seçilmiş olacak.

BAYRAMPAŞA PROJESİ NİSAN 2015’TE BİTER

Bayrampaşa’daki yatırımınız hangi aşamada. Sona yaklaşıldı mı?

Evet camlar takıldı, artık içini göremiyorsunuz fakat içeride hummalı bir çalışma var. Bu yıl sonuna kadar fiziki olarak bina hazır hale gelecek. Ancak işletmeye girmesi 3-4 ayı bulur. İnsan kaynaklarının temini, yetiştirilmesi ve ekibin oluşturulması derken Nisan-Mayıs 2015 gibi inşallah açılışını yaparız.

Bayrampaşa Caprice’deki devre mülk satışları tamamlandı mı?

Zaten biz Bayrampaşa projesinin yüzde 20’sini satışa çıkarmıştık. Bu dilimin yüzde 17’sini sattık. Fiyatları normale çekerek bu rakamlara ulaştık. Geriye kalan yüzde 3’lük bölümü belki de satmayız. Mali imkânlara göre buna karar vereceğiz.

Bayrampaşa projesinin değerleme oranları nelerdir?

İlk satışa çıktığımız gün ile şimdiki fiyat arasında 11 kat fark oluştu. Geçen sene alanlar iki kat kârdalar, ondan önceki yıl alanlar ise 5-6 kat kazanmış vaziyetteler. Öyle kademeli olarak bu projemiz değerleniyor. İnşaat başlamadan önce satışa çıkmıştık.

Bayrampaşa ve Maldivler’deki devre mülkler kaç yılda kendi maliyetini çıkarır?

Maldivlerden devre mülk alan kişi, 4 yıl ödeyerek 40 yıl boyunca kazanç elde ediyor. Maldivler’deki bir devre mülk 4 yılda kendini karşılar. Bayrampaşa’daki devre mülkler ise, 5 yılda kendini amorti eder. Maldivler hukukuna göre bütün ev veya işyeri almak isteyenler devletten ya 49 yıl 11 ay için ya da 100 yıllık bir süre için kira anlaşması yaparak ilgili mülkü kullanım hakkına sahip oluyor. Bizim işletmemiz ise 49 yıl 11 aylıktır.

TÜRKİYE TURİZMDE PARMAK ISIRTIYOR

Son istatistiklere göre, Türkiye 2013’te en çok turist çeken 6. ülke oldu. Türkiye’nin turizm ve hizmet sektörünün gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Tayyip Bey’in döneminde turizm patlaması oldu. Bundan 10 yıl önce İstanbul’a gelen turist sayısı 2 milyon civarındayken bu rakam şimdi 12 milyondur. Yüzde 600 artmış durumda. Vizelerin kalkmış olması, tanıtımların yapılması sonucu böyle önemli bir artış oldu. Türkiye turizminin büyüklüğü şuradan da anlaşılıyor. 500 ve üzeri kişinin katıldığı kongrelerde İstanbul dünyanın birinci kenti oldu. Geçmiş yıllarda 3-5 kongre ya çekerdik ya çekmezdik. Önceki yıl 116 kongre yaptık.

Bu yılki erken rezervasyon talebinden memnun musunuz?

Didim’deki işletmemiz, dünyanın doluluk oranı en yüksek olan oteldir. Geçtiğimiz yıl 728 odaya ortalama 952 yatak konaklaması yaptık. Yani her bir odamızda 952 kişi konaklamış. Dünyada hiçbir otel odası yıllık yatak satış yoğunluğunda 600 kişiye ulaşmamıştır. Bizim rakamımız ise 952 kişi. Açık ara bir rekor.

TATİL PARANI BEN ÖDÜYORUM, FADIL’A DUA EDİYORSUN!

Türkiye’deki tesis sayısı ve yatak kapasitesi mevcut talebi karşılıyor mu?

Tahmini bir rakam söylemek gerekirse 5 milyon civarında bir kapasiteden bahsedebiliriz. Bunun yaklaşık beşte birini bizim Didim’deki Caprice teşkil ediyor. Şimdiye kadar 60’ın üzerinde muhafazakâr tatil merkezi açıldı. Burada önemli olan anlayış farkıdır. Bir örnekle anlatayım. Didim’deki otelimize tatil için ailesiyle gelen bir müşterimiz annesiyle şaka yollu tartışıyorlarmış. ‘Anne seni tatile ben getirdim, sen Fadıl’a dua ediyorsun’ diye takılıyormuş. Annesi de oğluna, ‘senin paran hep vardı ama; bizi getireceğin böyle bir yer yoktu. Onun için Fadıl’a dua ediyorum’ diyormuş. Bu enstantane durumu anlatıyor.

Bu alanda yeni bir yatırım planınız var mı?

İstanbul Silivri’de 300 metre sahili olan bir yerimiz var. Planlarımız hazır. Ancak Kanal İstanbul projesi nedeniyle bölgedeki imar işleri durduruldu. Yozgat Sorgun’da bir projemiz var. Sorgun nüfusu itibariyle küçük bir yer. Bizim açacağımız işletmeyle biz buradaki bütün işgücü potansiyelini karşılarız. Bodrum Sarayları projemiz var. Diyarbakır ve Siirt projemiz var. Trabzon için düşündüğümüz bir proje var. İmardı, ruhsattı derken bu tür projelerin hayata geçirilmesi haliyle zaman alıyor. İstanbul Bayrampaşa projemiz sürüyor.

MALDİVLER'DE 3 ADA DAHA ALDIK

Maldivler projemiz dünya çapında ses getirecek bir yatırım. İlk defa Akit aracılığıyla açıklıyorum. Maldivler’de üç ada daha aldık. Maldivler Okyanusun içinde 600 km uzunluğunda bir hat. Yeni aldığımız adalar Güney Meldivler’de bulunuyor. İlk projemizin tamamlanmasının ardından bu üç adaya da benzer tesisler kuracağız. Ortağımız Ahmet Naşit ile mülkiyetinde ortaklığımız var. İşletme  bize ait olacak.

BAYANLARA ÖZEL PLAJ YAPTIK KIYAMET KOPTU

Bayanlar ve erkeklere ayrı ayrı plajlar yaptığımız gibi bir de her aileye ayrı plaj hizmeti sunacağız. Allah’ın verdiği bir okyanustan Müslümanlar neden yararlanmasın.

Mesela Maldivler planının aynısını Türkiye’de uygulayamazsın. Bir plaj yaptık kıyameti kopardılar. Şikâyetler sonucu yıktılar.

Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23