• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Eylem Planına sendikalar tam not verdi

Yeniakit Publisher
2014-11-14 08:25:00 - 2014-11-14 08:05:41
Eylem Planına sendikalar tam not verdi

İş güvenliğini sağlamak ve iş kazalarının önüne geçmek için hükümet tarafından hazırlanan ‘Yeni İş Güvenliği Paketi’, işçi sendikalarından tam not aldı. HAK-İŞ Genel Başkan Vekili Settar Aslan, örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması ve kamudaki geçici işçi çalıştırmaya son verilmesinin önemli olduğunu söylerken, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş da eylem planını olumlu bulduklarını dile getirdi.

AK Parti Hükümeti tarafından hazırlanıp önceki gün Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan ‘Yeni İş Güvenliği Paketi’, işçi sendikalarını memnun etti. Söz konusu paketi değerlendiren HAK-İŞ Genel Başkan Vekili Settar Aslan, paketin eğitim, ceza ve ödül konularını içeren kapsamlı ve doyurucu bir düzenleme öngördüğünü belirterek, iş kazalarının önlenmesinde, örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması ve kamudaki geçici işçi çalıştırmaya son verilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Paketin eğitim, ceza ve ödül konularını içeren kapsamlı ve doyurucu bir düzenleme öngördüğünü belirten Aslan, şöyle devam etti: “Bazı eksikliklerine rağmen, düzenlemeleri önemsiyoruz. Mesela görüntülü denetimler yapılması, işçilerin üzerinde takip çiplerinin bulundurulması gibi uygulamalar, ileri adımlardır. Tabii bu açıklamaların içinin doldurulması ve hayata geçirilmesi gerekiyor. Sendikalar olarak bunun takipçisi olacağız. Paketin, kural tanımayan, açgözlü işverenler için caydırıcı bir etkisi olacağına inanıyoruz.”

“GEÇİCİ İŞÇİLİĞE SON VERİLMELİDİR”

İş kazalarını önlemek bakımından, işyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin süreklilik arz etmesi gerektiğini, bunun da işçilerin sürekli çalıştırmasıyla mümkün olduğunu anlatan Settar Aslan, “Kamudaki geçici işçilerin, yılın yarısında çalışıp diğer yarısında işsiz kalması, sonrasında işe adaptasyon sorunu meydana getiriyor. Kamu, kendi istihdam politikalarını gözden geçirmeli ve geçici işçiliğe son vermelidir” diye konuştu. 

“DAYIBAŞI SİSTEMİ ENGELLENMELİ”

İş kazalarıyla ilgili yargı süreçlerinin çok uzun sürdüğünü kaydeden Aslan, bu davaların öncelikli davalar olarak görülmesi ve ‘ihmal’ yerine ‘taksirle sebebiyet verme’ şeklinde açılması gerektiğini bildirdi. Pakette yer alan denetim düzenlemesine ilişkin olarak Başkanvekili Aslan, “Ruhsat ve denetim yetkisinin aynı yerde toplanması önemlidir. Ayrıca, madenlerde ruhsat sahibi kim ise, üretimi de o yapmalıdır. Rödovans gibi işletme hakkı devirlerine ve ‘dayıbaşı’ gibi hukukta yeri olmayan uygulamalara müsaade edilmemelidir” şeklinde konuştu. 

GMİS: İNŞALLAH HEPSİ MECLİS’TEN GEÇER

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, ise pakete ilişkin, “İnşallah bu düzenlemelerin hepsi Meclisten geçirilir. Özellikle kömür madenciliğinde oksijen maskesi dolum istasyonları gibi tedbirlerin zorunlu hale gelmesi doğru karardır. Sektör temsilcilerinin uyarıları da dikkate alınmalıdır” dedi.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23