• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
11
Evliya Çelebi'ye göre o yemek Trabzon'un hayat suyu! Seyahatname 'deki tek yemek tarifi

2024-01-10 14:34:54
Evliya Çelebi'ye göre o yemek Trabzon'un hayat suyu! Seyahatname 'deki tek yemek tarifi

Evliya Çelebi Seyahatnamede hem gezdiği, gördüğü yerleri kaleme alırken tattığı yemeklere de yer vermiş. Evliya Çelebi'nin özellikle öne çıkardığı yemek ise hamsi pilaki. Trabzon'da rastladığı hamsi pilakisinden etkilenmiş ve Seyahatname'de tarifine yer vermiş. İşte kış ayında nefis hamsi pilakisi tarifi...

#1
Foto - Evliya Çelebi'ye göre o yemek Trabzon'un hayat suyu! Seyahatname 'deki tek yemek tarifi

Hamsi tarifi kış aylarının vazgeçilmezi. Peki, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde önerdiği hamsi pilakisini hiç denediniz mi?

#2
Foto - Evliya Çelebi'ye göre o yemek Trabzon'un hayat suyu! Seyahatname 'deki tek yemek tarifi

EVLİYA ÇELEBİ'NİN DİLİNDEN HAMSİ PİLAKİSİ TARİFİ Hamsi pilaki, Seyahatname'nin tek tarifi olmakla birlikte ünlü seyyah Evliya Çelebi bu meşhur Osmanlı mutfağı lezzetini kitabında kendi diliyle şu şekilde aktarır:

#3
Foto - Evliya Çelebi'ye göre o yemek Trabzon'un hayat suyu! Seyahatname 'deki tek yemek tarifi

"Amma pilaki derler bir güne ot taşından tavalar yaparlar. İbtida bu hapsi balığın pak ayırtlayup onar onar kamışa dizüp ma'denos ve kerefis ve soğan pırasayı pak hürde (ufak) kıyup darçın ve fülfül-i siyah ile halt edüp bir kat kerefis ve ma'denivazi (maydanoz ve soğan ve pırasayı) pilaki tavası içine döşeyüp bir kat hepsi döşeyüp ba'dehü (ondan sonra) Tarabefzünün ab-ı hayata ( Trabzonun hayat suyuna) benzer su zeytun yağın döküp Germa-nerma (orta ısı) ateşde bir sa'at pisüp güya nür olup tenavül eden nür-ı pür olur. (...) mi'idaye nafi'dir(...) ma'ide-i sübhan'dır. Bu hamsi balığını pak ayıklayıp onar onar kamışa dizip maydanoz, kereviz, soğan ve pırasayı pak küçük küçük kıyıp tarçın ve karabiber ile karıştırıp bir kat kereviz ve maydanozu pilaki tavası içine döşeyi, sonra bir kat hamsi döşeyip, daha sonra Trabzon'un hayat suyuna benzeyen zeytinyağını döküp orta hararet li ateşte bir saat pişince sanki nur olup yiyen nur dolu nur olur..."

#4
Foto - Evliya Çelebi'ye göre o yemek Trabzon'un hayat suyu! Seyahatname 'deki tek yemek tarifi

EVLİYA ÇELEBİ'NİN SEYAHATNAME'DEKİ TEK TARİFİ: HAMSİ PİLAKİSİ Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde tarifine yer verdiği hamsi pilakisinin daha sade bir dil ile hazırlanışı. İşte, hamsi pilakisi tarifi, hamsi pilakisi malzemeleri ve hamsi pilakisi yapılışı...

#5
Foto - Evliya Çelebi'ye göre o yemek Trabzon'un hayat suyu! Seyahatname 'deki tek yemek tarifi

• HAMSİ PİLAKİSİ TARİFİ • MALZEMELER • 500 gram hamsi • 300 gram soğan • 250 gram kereviz • 150 gram pırasa • Yarım demet maydanoz • 200 ml zeytinyağı • 1 tatlı kaşığı karabiber • 1 tatlı kaşığı tarçın • 1 tatlı kaşığı tuz (isteğe bağlı, tarifte yer almıyor)

#6
Foto - Evliya Çelebi'ye göre o yemek Trabzon'un hayat suyu! Seyahatname 'deki tek yemek tarifi

YAPILIŞI Hamsiler bir güzel ayıklanır ve yıkanır.

#7
Foto - Evliya Çelebi'ye göre o yemek Trabzon'un hayat suyu! Seyahatname 'deki tek yemek tarifi

Soğan ve kereviz yıkanıp ayıklandıktan sonra rendenin kalın kısmı ile rendelenir.

#8
Foto - Evliya Çelebi'ye göre o yemek Trabzon'un hayat suyu! Seyahatname 'deki tek yemek tarifi

Pırasalar ince ince dilimlenir. Maydanozlar doğranır.

#9
Foto - Evliya Çelebi'ye göre o yemek Trabzon'un hayat suyu! Seyahatname 'deki tek yemek tarifi

Soğan, kereviz, pırasa ve maydanoz bir kapta bir araya getirildikten sonra üzerine karabiber ve tarçın eklenip iyice karıştırılır. Karışım, yassı bir tencereye konarak üzerine hamsiler dizilir. (İsteğe bağlı tuz eklenir ki Evliya Çelebi'nin tarifinde yer almaz)

#10
Foto - Evliya Çelebi'ye göre o yemek Trabzon'un hayat suyu! Seyahatname 'deki tek yemek tarifi

Son olarak zeytinyağı eklenir ve üzeri kapak ile kapatılarak orta-kısık ateşte 1 saat pişirilir.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23