• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Eski Ekonomi Bakanı Masum Türker GES hakkında bilgi verdi

Yeniakit Publisher
2022-06-10 01:17:00 -

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi ihraç edileceğini ve talep toplama işleminin 15 Haziran'da başlayacağını duyurması sonrası GES merak konusu oldu. Eski Ekonomi Bakanı Masum Türker, canlı yayında sistemin ayrıntılarını açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ekonomide atılacak yeni adımların ilkini açıkladı. Buna göre, gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) ihraç edilecek, talep toplama işlemi ise 15 Haziran'dan itibaren yapılacak.

Canlı yayında açıkladı

Bakanlığın açıklamasının ardından herkes devlet iç borçlanma senedi ihraç edilmesinin ne demek olduğunu araştırmaya başladı. Eski Ekonomi Bakanı Masum Türker CNN Türk canlı yayınında söz konusu düzenlemeyi anlattı.

Türker, konu hakkında şunları söyledi:

"Türkiye'nin 2021'den beri kullandığı Borçlanma Kanunu gereği devlet tahviliyle ilgili faiz taleplerini genellikle aracı kurumlar yapıyor. Yapıcı firmalar vardı, 8-9 tane firma, bunlar her yıl başında belirleniyor. Onlar girip tahvilleri alıyorlar, sonra kişileri 2. el piyasasına satıyorlar. Yani bu noktada burada gerçek kişilere yönelik dediği için sermaye yapıcıları yerine doğrudan doğruya şahıslar girip satın alacak.

"Önemli olan senedin ihracı"

Şimdi burada diyelim ki 15 Haziran'da açıklama yapılacak ve denilecek ki, hazine bonolarının asgari getirisi şu kadardır. Burada önemli olan önce senedin ihracıdır. Senedin ihracı ana para demektir. Diyecek ki ben bu senedi ihraç ediyorum. İhraç ederken ya bu fon yatırımdaki şirketler aracılığıyla yararlanacak ya da bankalar aracılığıyla yapılacak.

"Kuponlar olacak"

Kupon ve ara para ödemesinden kasıt o ihraç edilecek bono ya da gelir endeksli enstürmanı her 3 ayda bir gelirlerinin ödenmesini gösteren kuponlar olacak. Siz o kuponları ilgili bankalara vereceksiniz. Sizin hesabınıza o para verilecek.

"Önce satın almak için talepte bulunuyorsunuz"

Diyelim 5 bin liralık yatırım yapıyorsun. Yatırımın ana parası 5 bin lira. Önce satın almak için talepte bulunuyorsunuz. Bir nevi hisse senedi arzı gibi. Hükümet beklediği rakamın tutarını belirler. Bu talepte bulunanlar arasında paylaştırır. 5 bin liralık alırsanız, yatırım yaparsanız, size 3 ayda bir ne kadar getiri getireceğini bilmiyorsunuz. Bir enstrümana bağlayacak. Örneğin diyecek ki köprü gelirlerine.

"3 ayda bir o kuponu verdiğiniz zaman o parayı alacaksınız"

Kupon getirisi dediği 3 ayda bir gerçekleşen kar. Sizin karınızı verecek. 3 ayda bir o kuponu verdiğiniz zaman o parayı alacaksınız.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Mustafaca

Cepte 23 lira kaldı aybaşına ges nedir ulan ülkesini dolara satanlara hizmetten vazgeçin doları yasaklayın olsun bitsin..gençler bilmez 85 e kadar vatandaşa dolar mark yasaktı vatandaşa takalandan kaçakçı diye direk hapis vardı

KEMALİST

AVRUPA,ABD PLASTİK PARAYA GEÇTİ, YANİ KREDİ KARTI REVAŞ BİR PARA ARTIK DÜNYADA BİZ NE YAPMAKTAYIZ; ACABA?EKONOMİDE SAY YASASI VAR ,İNSANLAR NE YAPAR KAZANCINI HEMEN HARCAMAK İSTEMEZ VE İŞTE YATIRIM VE PARASININ BU ESNADA KAZANCINIDA İSTER VE YATIRIMINA FAİZ İSTER ,KİMİ ZAMANDA SERMAYE FAİZİ KARŞILIĞIDIR ...YANİ BANKALARI DARALTIRSANIZ, FAİZİ DARALTIRSANIZ MEVDUATLARIN TOPLANMASINDA SIKINTI YARATIR ,KREDİ BULAMAYAN İNSANLAR BİTER BU YILARCA HIZLI GİDEN ARAÇTA ANİDEN SERT FİRENDİR...ÇARPAR YANİ BU İŞİN BİZİ GETİRECEĞİ SONUÇ KEYNESGİL SİSTEM DONKİŞOTUN ,EJDARA İLE SAVAŞI İŞSİZLİK ALIR BAŞINI GİDER EKONOMİDE,FİRMALARI ÇOK ZORLAR BAŞTA BUNU YAPMAYIN,EVET MALİYET ENFLASYONUNA İLK BAŞTA BAKIN DİYENLERDEN BİRİYİM AMA ONLARIN ŞİKAYETİ ÜZERİNE SÖYLEDİK...BUNLAR GİTTİ FAİZİ HEPTEN ÖLDÜRMEYE YÖNELİK İŞLER...EĞER DARALTIRSANIZ EKONOMİDE ZEMBEREK ETKİSİNE YANİ ESKİ KURMALI SAATLER GİBİ TEKYÖNDE HAREKET EDER DİJİTAL DÜNYADA YAŞAMKTAYIZ NEYİN KAFASINI YAŞAMAKTASINIZ NE ANLATMAKTASINIZ TAHTAKALE ,İSTOÇ,MARMARA TOTAN ,PARAKENDE HERYERİ BİTİRMEYEMİ OYNUYORSUNUZ???
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23