• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Esed’siz çözümde mutabakat

Yeniakit Publisher
2013-05-16 23:28:00 - 2013-05-16 21:29:09
Esed’siz çözümde mutabakat

Erdoğan-Obama zirvesinde Esed’siz bir Suriye konusunda mutabakata varıldı. Obama, “Esed rejimi üzerindeki baskımızı artıracağız” derken; Başbakan Erdoğan ise “Esed’in gitmesi, kimyasal silah kullanımının önlenmesi konusunda hemfikiriz” dedi

Aralarında Genel Yayın Koordinatörümüz Hasan Karakaya’nın da bulunduğu 100’ü aşkın iş adamı ve birçok bürokratla ABD’ye çıkarma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün Beyaz Saray’da ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geldi. Başbakan Erdoğan Beyaz Saray’da da askeri törenle karşılandı. Askeri törende, Başbakan Erdoğan’ın geçeceği yol üzerine 50 ABD eyaletini ve 6 ABD bölgesini temsil eden 56 bayrak askerler tarafından taşındı. Erdoğan, Beyaz Saray’a girişinde ABD Protokol Şefi Büyükelçi Capricia Marshall tarafından karşılandı. Erdoğan, ABD Başkanı Obama ile Oval Ofis’te bir araya geldi. Heyetler arası görüşmeden önce Oval Ofis’te Obama ve Erdoğan baş başa görüşürken Erdoğan, hat sanatıyla Obama’ya Barack Hüseyin Obama yazan tablo hediye etti.  
Beyaz Saray Kabine Salonun’da basına kapalı gerçekleşen ve 2 saat sürmesi öngörülen görüşme 2,5 saat sürdü. Başta Suriye, Irak, Ortadoğu, İsrail-Filistin meselesi görüşülürken, bunun yanında enerji konusu, Kıbrıs, Balkanlar, Kafkaslar, küresel krizle mücadele işbirliği gibi konular olmak üzere çeşitli sorunlarda masaya yatırıldı.
OBAMA’DAN BAŞSAĞLIĞI
ABD Başkanı Barack Obama, teröre karşı her zaman Türkiye’nin yanında olduklarını belirtti, Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki bombalı saldırılar için baş sağlığı dileğinde bulundu.  ”
Obama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, “Esed rejimi üzerindeki baskıya ve muhalefetle çalışmaya devam edeceğiz. Esed’in içinde olmadığı demokratik bir geçiş süreci için çaba göstermeye devam edeceğiz. Esed’in gitmesi konusunda kararlıyız. Esed’in ortaya koymuş olduğu, çözüme olanak vermeyen şiddet bitmeli. Suriye konusunda Türkiye ile yakın çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Obama, Türkiye’nin önümüzdeki günlerdeki Cenevre görüşmelerinde Suriye’de tarafların bir araya getirilmesinde önemli rol oynayacağını söyledi.
ABD Başkanı Barack Obama, ortak basın toplantısında, çözüm sürecini desteklediklerini belirterek, “Türkiye’yi çok uzun süredir rahatsız eden PKK şiddetine yönelik tarihi ve barışçıl çözüm arayışları konusunda siz ve Türk halkının cesaretine yönelik övgülerimi iletmek istiyorum. ABD, sizin uzun süredir aradığınız güvenlik konusunda yanınızda durmaktadır. Türkiye’nin, hukukun üstünlüğü, iyi yönetim ve insan haklarını muhafazasına yönelik çabalarını destekleyeceğiz” dedi.
ERDOĞAN’DAN TEŞEKKÜR
“Gösterilen ev sahipliğine şükranlarımı sunmak istiyorum. Boston’da yaşanan terör saldırıları nedeniyle başsağlığı diliyorum. Terörle uğraşan bir devlet olarak terörle uğraşan ABD’yi anlıyorum.  Terörle ortak mücadelede kararlıyız. ABD ve Türkiye dünyanın çeşitli coğrafyalarında birçok konuda güç birliği yapıyor. 100’e yakın işadamımızla geldim. İşadamlarımız da sektörel bazda görüşmelerini sürdürüyor. Ticaret hacmimiz 8 milyar dolardan 20 milyar dolara çıktı ancak bunu daha yukarılara taşımalıyız. Ticari ilişkileri genişletme hedefindeyiz. Ticaretimizi çok daha ileri taşımamız gerekiyor. ABD ile serbest ticaret anlaşması ile ticaretimizi daha genişletmek istiyoruz”
ESED’İN GİTMESİNDE MUTABIKIZ
Erdoğan, “Suriye’de kanlı sürecin sonlandırılması, halkın meşru taleplerini karşılayan yeni bir yönetimin inşası konusunda ABD ile tam bir mutabakat içindeyiz” dedi.  Erdoğan, “Muhalefetin desteklemesi ve Esed’in gitmesi, Suriye’nin terör örgütlerinin faaliyet sahası olmasının engellenmesi, kimyasal silahların kullanılmasının engellenmesi, bütün azınlıkların güvenliklerinin temin edilmesi öncelikli olarak önem arz etmektedir” dedi.
GAZZE ZİYARETİ HAZİRAN’DA
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, haziran ayı içinde Gazze’ye ziyaretinin söz konusu olduğunu, Batı Şeria’ya da gideceğini bildirdi. Erdoğan, “Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine yönelik saldırıda hayatını kaybeden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve bir ABD vatandaşı için tazminat ödenmesi noktasında, İsrail Hükümetiyle çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanı sıra Gazze’ye yapacağım ziyaretin gerek İsrail-Filistin barışına gerekse Filistin’in ittifakına önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum’’ dedi.
TARİHİ BİR GÜN
Erdoğan görüşme sırasında Azerbaycan, Ermenistan, İran, Afganistan, Mynmar ve Afrika gibi konuları da ele aldıklarını ifade etti. Savunma sanayinin de gündeme geldiğini belirten Erdoğan, “ Bugün iki ülke ilişkileri açısından  tarihi bir gün ve tarihi bir dönem yaşıyoruz” dedi.
Erdoğan’ın ABD gezisinde üst düzey protokol ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın heyetlerde yer alması gibi ilkler yaşanırken, görüşmede, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Türkiye’nin ABD Büyükelçisi Namık Tan da hazır bulundu.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23