• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ergenekona müebbet yağdı

Yeniakit Publisher
2013-03-18 22:55:00 - 2013-03-18 22:12:32
Ergenekona müebbet yağdı

Ergenekon Terör Örgütü davasında sona gelindi, davada savcılığın esasa ilişkin mütalaası sunuldu. Ergenekon davasına giren Cumhuriyet savcıları Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın ve Murat Dalkuş tarafından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan mütala

KENAN KIRAN / İSTANBUL
Ergenekon Terör Örgütü davasında sona gelindi, davada esasa ilişkin mütalaa sunuldu. Ergenekon davasına giren 3 Cumhuriyet savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın ve Murat Dalkuş tarafından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan mütalaada; “Ergenekon terör örgütünün varlığının sabit olduğu anlaşılmıştır” ifadesine yer verdi.  Savcılar, davanın 281. duruşmasında; 2 bin 271 sayfadan oluşan mütalaayı özetleyerek okudu. Mütalaanın 3 klasör olduğu açıklandı.
Genelkurmay Eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler, 1. Ordu Komutanları emekli Orgeneral Hasan Iğsız ve emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Emekli Korgeneral Mehmet Eröz, Emekli Tuğamiral Alaeddin Sevim, Genelkurmay Eski Adli Müşaviri Emekli Tümgeneral Hıfzı Çubuklu,  Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Emekli Tuğgeneral Veli Küçük (6 kez), Emekli Albay Dursun Çiçek, Emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, Emekli Yüzbaşı Hasan Ataman Yıldırım, Jandarma Eski Genel Komutanı Emekli Orgeneral Şener Eruygur, MGK Eski Genel Sekreteri Erdal Şenel, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, Kemal Aydın, İsmail Sağır, İsmail Yıldız, Hüseyin Görüm, Hasan Atilla Uğur, Hayrettin Ertekin, Muammer Karabulut, YÖK Eski Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, Prof. Dr. Mehmet Haberal, Malatya İnönü Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, Avukat Kemal Kerinçsiz, İstanbul Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, gazeteci Tuncay Özkan, ÇHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Sevgi Erenerol, Yalçın Küçük, Osman Yıldırım, Doç. Dr. Ümit Sayın ve Prof. Dr. Erol Manisalı’nın da bulunduğu sanıklara TCK’nın 312/1’inci maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istedi. Türk Ceza Kanunu’nun 312. maddesinin 1. maddesinde; “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs eden kimseye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir” deniliyor.
ALPARSLAN ARSLAN’A
2 MÜEBBET, 4 DEFA 13 YILDAN
20’ŞER YILA KADAR
HAPİS CEZASI
Savcılık makamı, Ergenekon davasında en çok cezayı Danıştay saldırısını gerçekleştirdiği iddia edilen tutuklu sanık Alparslan Arslan için istedi. Arslan hakkında 4 Danıştay üyesine yönelik adam öldürmeye teşebbüs etmek suçundan 4 defa 13 yıldan 20’şer yıla kadar hapis cezası, Danıştay üyesi Yücel Özbilgin’i kasten öldürmek suçundan 1 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs suçundan da ayrıca bir defa daha ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi istendi. Ayrıca Arslan hakkında, suçlandığı konulara ilişkin çeşitli hapis cezaları istendi.
KURTER VE ESEN’E
BERAAT İSTENDİ
Esasa ilişkin mütalaada; Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ağırlaştırılmış müebbet istenen Salih Kurter ve Süleyman Esen’in beraati istendi. Ergenekon iddianamesinin sanıkları arasında yer alan ve soruşturmanın ihbarcısı olarak görülen Ali Yiğit hakkında, yasadaki son değişiklik nedeniyle beraat kararı verilmesi istendi. Adem Uzun ve Erdal İrten, de beraati istendi. Esasa ilişkin mütalaa okunurken, İlker Başbuğ’un avukatı İlkay Sezer, tutuklu sanık Muzaffer Tekin’in de bulunduğu sanıklar duruşma salonunu terk etti.
MÜTALAA ÖZET OLARAK OKUNDU
Savcı Murat Dalkuş, sanıklar ile avukatların 11 Mart 2013 tarihinden bu yana sözlü ya da yazılı olarak yaptıkları taleplere ilişkin mütalaalarını sundu. Taleplerin, davaya yenilik katmayacağı, daha önceden karar verildiği gibi gerekçelerle reddi yönünde karar verilmesini isteyen Murat Dalkuş, ayrıca cevabı beklenen bazı yazıların beklenmesinden ise vazgeçilmesini talep etti. Ardından da diğer Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, 22 iddianameden oluşan 67’si tutuklu 275 sanıklı dava hakkında mütalaalarının hazır olduğunu söyledi. Pekgüzel, 2 bin 271 sayfadan oluşan mütalaayı mahkemeye sunduktan sonra özet halinde okumaya başladı. Pekgüzel, davayla ilgili, esas hakkındaki mütalaayı tamamladıklarını bildirdi. Mütalaada, ‘’Ergenekon terör örgütünün varlığının sabit olduğu anlaşılmıştır’’ ifadeleri yer aldı. Mütalaada; Ergenekon Terör Örgütü’nün eylem ve planlarını sistematik olarak işlediğine dikkat çekildi.

96 SANIĞIN ÜYELİKTEN
CEZALANDIRILMASI İSTENDİ
Emin Şirin, Osman Gürbüz, Sedat Peker, Semih Tufan Gülaltay, Mehmet Bora Perinçek, Ali Yasak, Güler Kömürcü Öztürk, Erol Ölmez, Kahraman Şahin ve Tanju Güvendiren’in de bulunduğu 96 sanığın ise ‘’Ergenekon terör örgütüne üye olmak’’ suçundan 7.5 yıldan 15’er yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istendi.
DALAN VE ÇÖMEZ’İN
DOSYASI AYRILDI
Esasa ilişkin mütalaada, İstanbul Büyükşehir Eski Başkanı ve Yeditepe Üniversitesi’nin sahibi Bedrettin Dalan, emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, Eski Milletvekili Turhan Çömez, Saipir Debzlelvidze’nin bulunduğu 5 firari sanığın dosyalarının ayrılması istendi. Eski MİT görevlisi olan Özel Yılmaz’ın dosyasının ise MİT görevlilerinin yargılanmasına dair kanunda yapılan değişiklik nedeniyle ayrıldığı hatırlatıldı.
ÖLEN sanıkların
DÂVÂSI DÜŞÜRÜLSÜN
Yargılama sırasında ölen sanıklar İlhan Selçuk, Murat Özkan ve Engin Aydın’ın ise dosyalarının düşürülmesini istendi.
AYHAN PARLAK’IN
DÂVÂSI DÜŞTÜ
Esasa ilişkin mütalaada; Cumhuriyet gazetesinin bombalanması ve Danıştay saldırısında irtibatı bulunan Ayhan Parlak’ın davası düştü. Mütalaada; Ayhan Parlak’ın Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin beraat kararının Yargıtay bozma kararının ardından temyiz edilmediği gerekçesiyle davanın düştüğüne dikkat çekildi.
FERDA PAKSÜT’E 15 YIL İSTENDİ
Mütalaada; Anayasa Mahkemesi eski Başkan vekili Osman Paksüt’ün eşi Ferda Paksüt ile Esenyurt Eski Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, TCK 314. maddesine göre cezalandırılması istendi. “Örgüte üye olanlara, 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilir” hükmünün TMK gereği ceza artırılarak verilmesi isteniyor. Tuncay Özkan, hakkında istenen cezayı duyduğunda, “Bunlar uydurma” şeklinde bağırdı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23