• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Erdoğan’ın hayali Gelişim Üniversitesi’nde gerçekleşti

Yeniakit Publisher
2015-02-23 16:38:00 -
Erdoğan’ın hayali Gelişim Üniversitesi’nde gerçekleşti

Türkiye’nin kendi yerli otomobilini üretmesi konusunda son yıllarda yapılan çalışmalara bir yenisi daha eklendi. “Yerli otomobili üretecek babayiğitin bulunması” noktasında süren bu çalışmalara en somut karşılık Gelişim Üniversitesi’nden geldi.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın hemen hemen her bilimsel toplantıda dile getirdiği ‘yerli otomobil’ fikri İstanbul Gelişim Üniversitesi tarafından ar-ge çalışmaları kapsamına alınarak geliştirildi. Bu alanda çalışan öğretim elemanları ve öğrencilerinden oluşan bir grup, tamamı üniversite imkanları ile oluşturulmuş ilk yerli ve alternatif enerjili otomobili üretti.

ÇAĞRIYA KULAK VERDİLER

 İlk kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılında katıldığı Türk Sanayiciler ve İş Adamları Derneği’nin (TUSİAD) Genel Kurulu’nda “Siyasiler hem de iş adamlarımız için, yerli bir otomobil markası oluşturmanın, topluma karşı da bir borç olduğuna inanıyorum. Bu ülkede elbet bu işe soyunacak bir yiğit, bir babayiğit vardır“ çağrısında bulunması üzerine İstanbul Gelişim Üniversitesi ENMOSK (Enerji Motor Spor Kulübü) ekibi tarafından ‘Babayiğit’ adında elektrikli bir araç tasarlandı ve üretildi.



DIŞA BAĞIMLILIĞA PANSUMAN

Son yıllarda ülkemizde, çevreye salınan zararlı gazlar ve gürültü kirliliğinin neredeyse hiç olmadığı ayrıca petrol konusunda dışa bağımlı olan ülkemizin bu bağımlılığını azaltmayı sağlayacak alternatif enerjili araçların üretimi amaçlandı. ‘Babayiğit’ bu doğrultuda İstanbul Gelişim Üniversitesi tarafından atılan ilk adım oldu. Türkiye’nin özellikle enerjide dışa bağımlı bir ülke olmasını ve bu sorunun devamında cari açığın her geçen gün tırmanmasının önüne geçmesine yönelik çözüm çalışmalarına yönelen siyasiler akademik kurumlarla da temasa geçerek somut adımlar atmak niyetlerini dile getirmişlerdi.

ENMOSK DEVREYE GİRDİ

 Tartışmaların alevlendiği ve somut çalışmaların şekil kazanmasına kapıların aralandığı dönemde Gelişim Üniversitesi de önemli bir adım atarak akademik deneyimini sürece kattı.  Otomotiv Teknolojisi ve Mekatronik Mühendisliği bölümündeki öğretim üyeleri ve öğrencilerinden oluşan bir kulüp olan ENMOSK, ‘Babayiğit’in dış kabuğunu (kaporta), şasesini, elektrik aksamını, elektronik aksamını ve yazılımlarını TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araçlar Yarışması standartlarına uygun olarak hazırladı.

 BİLİMSEL ÇALIŞMALAR TAM GAZ

Bilimsel araştırmaları sürekli olarak teşvik eden, gerek öğretim üye kadrosu gerekse öğrenci motivasyonunu canlı tutmayı kendisine prensip olarak addeden   İstanbul Gelişim Üniversitesi, bunu her platformda dile getirirken  Mütevelli Heyeti Başkanı Abdülkadir Gayretli  de yaptığı açıklamada  bu tür çalışmaların her zaman için topluma yön vereceğini, bilime hizmetin topluma hizmet olduğunu dile getirdi. Gelişim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhan Aykaç’ın da mevcut çalışmalara  vermiş olduğu katkı bu süreçte önemli bir adım teşkil etti. ENMOSK ekibine verilen destek yerli otomobil fikrinin hayata geçirilmesinde önemli bir doping etkisi yaptı.


Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23