• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Erdoğan’a hakaret eden yazara 11 ay hapis

Yeniakit Publisher
2014-09-23 17:46:00 - 2014-09-23 17:49:02
Erdoğan’a hakaret eden yazara 11 ay hapis

Gezi kalkışması nedeniyle yazdığı kitapta o dönemde Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan Yazar Erol Özkoray’a 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Mahkeme cezayı erteledi.

Gezi Parkı protestolarıyla ilgili yazdığı ‘Gezi Fenomeni’ adlı kitapta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında kamu davası açılan Abdurrahman Erol Özkoray’ın yargılanmasına devam edildi. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanık ve avukatı katılmazken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Ferah Yıldız salonda hazır bulundu.

Hâkim, sanık avukatının sağlık raporu göndererek mazeret bildirdiğini açıkladı. Avukat Yıldız, raporun kabul edilmemesini, amacın dosyayı sürüncemede bırakmak olduğunu savundu. Duruşma savcısı da sağlık raporunda belirtilen rahatsızlığın duruşmaya katılmaya engel bir rahatsızlık olmadığını belirtti. Sanık avukatının daha önce de mütalaaya karşı savunma için süre istediğini hatırlatan savcı, rahatsızlık gerekçesiyle savunmasını hazırlayamadığını bildirdiğini söyledi. Dosyanın sürüncemede bırakıldığını kaydeden savcı, mazeretin reddine karar verilmesini istedi.

Mahkeme de bu gerekçelerle mazeretin reddine karar verdi ve hükmünü açıkladı. Mahkeme, basın yoluyla hakaret suçunun işlendiğinin anlaşıldığını belirtti. Sanığa 1 yıl ceza veren mahkeme, suçun aleni işlenmesi nedeniyle bu cezayı 1 yıl 2 aya çıkardı. Sanığın iyi hali nedeniyle ceza 11 ay 20 güne indirildi. Mahkeme cezanın ertelenmesine karar verdi. Sanık 5 yıl süre ile herhangi bir suç işlerse bu cezasının da infazı gerçekleştirilecek.

İddianamede, Özkoray’ın hazırladığı kitabın bir bölümünde yer alan ifadelerin, Gezi kalkışması sırasında slogan, pankart ve duvar yazıları olduğu yönündeki savunmasının ‘basın özgürlüğü ve eleştiri sınırları içerisinde’ değerlendirilemeyeceği belirtildi. Bu ifadelerin küfür ve aşağılayıcı nitelikte olduğu, Erdoğan’ın kamu önünde onur ve şerefini küçültücü nitelikte olduğu kaydedildi. Sanığın, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 125. maddesi uyarınca kamu görevlisine karşı görevinden dolayı 1 yıldan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.

Kaynak: Al Jazeera

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23