• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Erdoğan: Ortadoğu’daki sınırlar gerçeklikten uzak

Yeniakit Publisher
2014-10-13 13:07:00 - 2014-10-13 15:08:03
Erdoğan: Ortadoğu’daki sınırlar gerçeklikten uzak

Marmara Üniversitesi Eğitim Öğretim Yılı Açılış Töreni'ne katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmada 1.Dünya savaşına dikkat çekti . ‘1. Dünya Savaşı’nı İngilizce ve Fransızca kaynaklardan okumak bilim adına üzücü’ diyen Erdoğan ‘Ortadoğu’ kavramının bir bölgeyi ifade etmek için kullanılmadığını anlattı.

Erdoğan'ın o konuşması şöyle:

''1. Dünya Savaşı’nı İngilizce ve Fransızca kaynaklardan okumak bilim adına üzücü. 1. Dünya Savaşı, bugün bölgemizde var olan krizlerin fitilini ateşleyen savaştır.

Ortadoğu kavramı bir coğrafi bölge için değil, petrol ve çatışma bölgesini ifade etmek için kullanıldı. Sancısı bugün de hissedilen sınırlar Kahire’de çizildi, sınırlar gerçeklikten uzak biçimde çizildi.

'CHURCHİLL'İN HIÇKIRIĞI'

Ortadoğu haritada düz zikzaklar çizer. O sınırlara 'Churchill’in hıçkırığı' denir. Sınırları tartışmaya atacak değilim, böyle bir derdim yok. Hiçbir ülkenin sınırında gözümüz yok.

Bölgedeki her çatışma 100 önce tasarlanmıştır. Bunu herkese anlatmak durumundayız. Pensilvanya’nın tuzağına düşen, modern Lawrance’lere anlatmayız. Ulaşabildiğimiz herkese bu oyunu, kumpası anlatmak zorundayız.''

CHURCHILL'IN HIÇKIRIĞI NEDİR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bahsettiği 'Churchill'in Hıçkırığı', tarih literatürüne girmiş bir rivayettir. Ürdün ile Suudi Arabistan arasındaki sınırın Amman'a yönelen bir girinti oluşturan zikzaklı kısmı, mükellef bir yemek sonrası bu işle ilgilenen İngiliz devlet adamı Winston Churchill'in bir hıçkırığının sonucu oluşmuştur.

HARİTAYI ÇİZERKEN HIÇKIRMIŞ

Churchill, haritayı çizerken hıçkırmış, zikzak bu şekilde oluşmuş ve harita o haliyle belirlenmiştir. Literatüre 'Churchill'in hıçkırığı' diye geçen olayın gerçeklik payı tartışmalı olmakla beraber, işaret ettiği algının, bölgenin dünü kadar bugününe de etkisi büyük olmuştur. Dünyanın bir bölgesinde sınırlar yeniden çiziliyorsa son sözü söyleme hakkını her daim saklı tutan, bölgenin sosyolojik dinamiklerini de bu süreçte göz önüne almaktan uzak bu algı, izleyen dönemlerde pek çok ikili sınır meseleleri, etnik sorunlar, mezhep çatışmaları derken yine aynı güçlerin, Orta Doğu'yu bitmeyen sorunların coğrafyası olarak ilan etmesine sebebiyet verdi.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23