• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Enflasyonda 45 yılın rekoru gelecek

Yeniakit Publisher
2013-04-12 21:01:00 - 2013-04-12 21:07:39
Enflasyonda 45 yılın rekoru gelecek

Türkiye’de 34 yıl boyunca 2 ya da 3 rakamlı enflasyonu görülürken, 2004 yılından bu yana tek haneli enflasyon yaşandığını vurgulayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, enflasyon rakamlarında 45 yılın rekorunu kıracaklarını açıkladı. Karşılıksız para basma d

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Türkiye’nin artık yükselen bir donör ülke” konumuna geldiğini belirterek, “Geçen yıl yurtdışına yaptığımız hibeler 2,5 milyar doları geçti” dedi.  Babacan, Stratejik Düşünce Enstitüsü’nce düzenlenen “Ekonomi Güvenliği” konulu panelin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin siyasi reform ve ekonomik başarılarıyla geldiği konumun tüm dünyada hem yakından izlendiğini hem de takdir edildiğini söyledi.
BİR REKOR DAHA GELİYOR
Türkiye’de enflasyonun 34 yıl boyunca 2 ya da 3 haneli olduğunu anımsatan Babacan, şunları kaydetti: “2004 yılından bu yana enflasyon tek haneli gidiyor. Geçen yıl 44 yılın rekorunu kırdık. İnşallah bu yıl bir rekor daha kıracağız gibi görünüyor, eğer enerji fiyatlarında yıl içerisinde olağanüstü bir gelişme olmazsa. Yıl sonu için şu andaki tahminler yüzde 5,3’ü gösteriyor. Eğer olursa bu yıl son 44 yılın değil, son 45 yılın en düşük enflasyonunu görme ihtimalimiz oldukça yüksek. Türkiye’nin bu başarısı tarihi bir başarıdır.” Türkiye’de artık karşılıksız para basma döneminin kapandığını ifade eden Babacan, enflasyon üretmeyi, karşılıksız para basmayı modern bir hırsızlık olarak gördüklerini söyledi.
İSTİKRARIN KAYNAĞI HALK
Bir süre, “Türkiye’de güvenliğin, istikrarın kaynağı ordudur” anlayışı olduğunu ifade eden Babacan, “Darbeler oldu Türkiye’de. Ne zaman bir problem yaşansa, ne zaman bir sıkıntılı tablo olsa ya da oluşturulsa bunları yaşadık. Artık Türkiye’nin istikrarının, Türkiye’nin güvenliğinin kaynağı halkın tâ kendisi. Bunu başka bir birimde, başka bir kurumda aramamak lazım” diye konuştu. Babacan, halkın beklentilerine, halkın arzu ve isteklerine dayanan bir sistemin, ülkenin güvenliği ve istikrarı açısından en sürdürülebilir sistem olduğunu vurguladı.
TL EN İSTİKRARLI PARA BİRİMİ
Babacan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın uyguladığı faiz koridoru politikasının hızlı sermaye hareketlerini caydırmada çok başarılı olduğunu belirterek, “Faiz koridoru uygulaması başladıktan bu yana tüm gelişmekte olan ülkeler içerisinde para birimi en istikrarlı olan ülke Türkiye. Şu anda Türk Lirası bütün gelişmekte olan ülkelerin para birimleri içerisinde en istikrarlı para birimi. İstikrarlı derken bulunduğu seviyeyi değil oynaklığı kastediyorum” diye konuştu.
KANAL İSTANBUL PROJESİ
Önlerinde çok önemli vizyon projeleri bulunduğunu vurgulayan Babacan, bu projelerden en önemlisinin Kanal İstanbul Projesi olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Kanal İstanbul Projesi ile alakalı kanal yapıldığında bazı yolların yerinin değişmesi gerekecek. Köprüler gerekecek.
İşte bunun ilgili Yüksek Planlama Kurulu kararı bu hafta içinde tamamlandı. Türkiye için, hatta dünya için çok konuşulacak bir proje olduğuna inanıyoruz.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23