• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Enerjimiz boşa gitmesin!

Yeniakit Publisher
2014-05-14 08:16:00 - 2014-05-13 23:03:31
Enerjimiz boşa gitmesin!

Sadece sanayide 6,5 milyar liralık yıllık tasarruf potansiyelinin olduğu Türkiye’de hükümet Enerji Hanım projesi ile bir yılda 21 vilayette 4 milyar lira gelir sağladı. Enerji Bakanı Yıldız, Türkiye’nin yılda 15 milyar lira tasarruf imkânı olduğunu söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’de enerji tasarrufu konusunda önemli gelişmeler olduğunu belirterek, enerji politikaları, sürdürülebilir enerji ve enerjide tasarruf çalışmalarında önemli başarılar elde ettiklerini bildirdi.

“Türkiye’de ölçülebilir, kaydedilebilir yıllık 15 milyar lira civarında tasarruf etme imkânı vardır. Demek ki bazı noktaları verimsiz kullanıyormuşuz. O yüzden biz ‘Enerji Hanımı’ projesini başlattık. 21 ilde çok farklı etkinlikler yaptık. 4 milyar liralık bir tasarruf söz konusu” diyen Bakan Yıldız, Enerji Hanım projesini 21 ilde çok farklı etkinliklerle uyguladıklarını ve iyi sonuçlar aldıklarını belirtti. Yıldız, “Bu sadece Türkiye’nin enerji kaynaklarına koyacağımız katkı değil, aynı zamanda bütün burada politikalarını oluşturmaya çalıştığımız BM ile beraber ‘Bu dünya hepimizin’ sloganıyla geldiğimiz noktayı teyit etmekte ve seviyeyi belirlemektedir. Sanayide 6,5 milyar liralık yıllık tasarruf imkânı var. Her büyük barajlarımızdan 2 tanesini yalnızca tasarrufla beraber elde edebiliyoruz” dedi.

ENERJİDE 3 KAVRAM

Enerji politikalarının belirlenmesi sürecinde enerji talebiyle doğrudan ilişki kurulması gereken 3 kavram olduğunu belirten Yıldız, bunların, nüfus, gelir ve teknolojik gelişmeler olduğunu söyledi. Yıldız, böyle bir gerginlik ortamında Türkiye’nin de enerji kaynaklarını çeşitlendirdiğini ifade ederek, “Doğalgazın, petrolün, yenilenebilir enerji kaynaklarının her birisinin doğru şekilde temin edilmesi ve bunların çeşitlendirilmesi esastır. Her ülkede normalde bu hassasiyete tabi ki dikkat etmektedir” dedi.

ÇEVREYE RAĞMEN OLMAZ

Türkiye’nin enerji alanındaki hedeflerine ilişkin katılımcılara bilgi veren Yıldız, HES’lerle, su kaynakları ile ilgili Türkiye’nin toplam rezervinin yüzde 41’inin şu an da işletmede, yüzde 23’ünün inşa halinde olduğunu bildirerek, “Çevreye rağmen yatırım olmaz. Baca gazlarının analizi konusunda da hassasız. HES’ler konusunda da amacımız bütün akan suların çevreyi rahatsız etmeden, tamamının hayata geçirilmesidir. Bunu 2023 yılına kadar gerçekleştireceğimize inanıyorum, jeotermalde de 300 megavatı aştık” diye konuştu.

Tabiata zarar veren HES’lere ‘dur’ dedik

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’deki mevcut hidroelektrik santrallerinden (HES) bazılarının coğrafyası ve tabiatının çok güzel olduğunu belirterek, “Oradaki tabiattan dolayı bir kısım HES’in durdurulmasını biz destekledik. Halbuki sınırsızca bunların yapılmasını da istiyor olabilirdik ama, çevre düşüncesiyle biz böyle yapmıyoruz. Bundan 20-30 yıl sonra nasıl bir dünyada yaşayacağımızı çok iyi hesap etmemiz lazım” dedi.

AİHM’in Kıbrıs kararı işbirliğini olumsuz etkiler

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), Kıbrıs konusunda Türkiye’yi tazminata mahkûm etmesine ilişkin, “Bu tazminat kararı enerjiyle alakalı yapacağımız işleri ve iş birliğini tabii ki etkiler. Burada Güney Kıbrıs yerel yönetiminin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’yle beraber yaptığı görüşmelerdeki iyileşme emarelerinin kesintiye uğramaması lazım. Enerji üzerinde siyasi yükler istemiyoruz” dedi.

‘Güneş’e 15 kat yatırım talebi geldi

Alternatif enerji kaynakları konusunda önemli adımlar attıklarını belirten Bakan Yıldız, güneş enerjisiyle ilgili yatırım taleplerine ilişkin, “Güneş enerjisinde 600 megavatla perdeyi açıyoruz. Tam 15 katı müracaat geldi. Yaklaşık 500’e yakın yatırımcı tarafından, öngördüğümüzün 15 katı talep geldi” değerlendirmesinde bulundu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23