• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Enerjide cari açığın ilacı ‘kömür gazı’ olacak

Yeniakit Publisher
2013-03-17 21:28:00 - 2013-03-17 21:29:48
Enerjide cari açığın ilacı ‘kömür gazı’ olacak

Türkiye’nin enerjide yüzde 90 dışa bağımlı olduğunu söyleyen İTO Doğal ve İşlenmiş Katı Yakıt Meslek Komitesi Başkan Vekili ve Meclis Üyesi Hüseyin Akarçeşme, ABD, Çin, Rusya gibi dev ülkelerin enerjide bağımlılıktan kurtulmanın çıkışı olarak gördüğü kömü

ŞUAYİP
ALABAY
İSTANBUL

Enerjide dışa bağımlı olan ve vergi gelirlerinin oluşturduğu bütçenin büyük bir kısmını enerjiye harcayan Türkiye’nin, bu bağımlılıktan kurtulmasının önemli olduğunu belirten İstanbul Ticaret Odası (İTO) Doğal ve İşlenmiş Katı Yakıt Meslek Komitesi Başkan Vekili ve Meclis Üyesi Hüseyin Akarçeşme, zengin linyit yataklarına sahip Türkiye’nin  kömür gazına yatırım yapılmasını tavsiye etti. ABD, Çin, Rusya gibi dev ülkelerin enerjide bağımlılıktan kurtulmanın çıkışı olarak gördüğü kömür gazının Türkiye’nin de ilacı olabileceğinin altını çizen Akarçeşme,  enerji ihtiyacı için petrol ve doğalgaz üretiminin yetersizliğinden dolayı yüzde 90 civarında dışa bağımlı olan Türkiye’nin bir an önce yeni enerji kaynaklarını devreye sokma zamanının geldiğini belirtti.
 “Enerji Bakanlığından edindiğim bilgilere göre Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ‘Yer Altı Kömür Gazlaştırma Projesi’ için ABD LLNL Ulusal Laboratuvarı ile Şubat 2011’de sözleşme imzaladı” diyen Akarçeşme, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sözleşme kapsamında ‘Türkiye linyit rezervlerinin yer altı kömür gazlaştırması için uygunluğunun araştırılması ve pilot sahaların seçimi’ yapılacak. Bunun için TKİ’ye ait bazı sahaların bilgileri LLNL’ye gönderildi.  Amerika’dan gelecek sonuçlara göre proje genişletilecek. Enerji Bakanlığı yetkilileri proje hedeflerini ‘Yerli enerji kaynaklarını harekete geçirerek dışa bağımlılığı azaltmak’ olarak açıkladı. Kömür zengini Türkiye, çalışmalardan olumlu sonuç alırsa dışarıdan alınan ve milyarlarca dolar ödenen doğalgaza bağımlılığı önemli oranda azaltmış olacak. Ülkemizde üretilecek olan ucuz ve sağlıklı enerji dünya pazarındaki acımasız rekabette olumlu katkı sağlayacaktır. Daha da önemlisi, ekonomimizin şimdilerde en önemli olumsuzluğu olan cari açığa ilaç olacaktır.”  
ABD, ÇİN VE RUSYA GİBİ DEVLER
ÇOKTAN KÖMÜR GAZINA GEÇTİ
Kömürün gazlaştırma çalışmaları dünyada son yıllarda hızla yaygınlaştığını ifade eden Akarçeşme, “Birçok ülke kömürün yer altı ve yer üstü gazlaştırmasıyla elektrik, sıvı ve gaz yakıt, metanol, amonyak gibi çeşitli kimyasal maddeler ve hidrojen üretimi yapıyor.
TKİ, kömürün gazlaştırılmasıyla ilgili çalışmalarını Ar-Ge birimiyle yürütüyor. İlk olarak Gazi ve Hacettepe Üniversiteleriyle işbirliği yapan TKİ, projeyi genişleterek bu yılın içerisinde ABD’li firmalarla da çalışmaya başladı. Amaç, plazma yöntemiyle kömür gazlaştırma pilot tesisinin kurulması ve Türk linyitlerinin pilot tesiste deneme ve test çalışmalarının yapılarak fizibilite raporunun hazırlanması. Gelişmiş ülkeler, kömür gazı üretimine yoğun ilgi gösteriyor.
Kömür gazı potansiyelinde Rusya Federasyonu, Kanada, Çin, Avustralya ve ABD ilk sıralarda yer alıyor. Sadece ABD’nin kömür gazı üretimi 2010 yılında 50 milyar metreküpü geçti. Kömür zengini Endonezya da kısa bir süre içerisinde kömür gazı üretimine başlayacak. Uzmanlar, Türkiye’nin zengin linyit kaynaklarına vurgu yaparak üzerinde ciddi durulması halinde çalışmalardan son derece olumlu sonuç alınabileceğine dikkat çekiyor.
Öte yandan Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve EÜAŞ verilerine göre Türkiye’nin tespit edilen kömür rezervleri 13 milyar tonu buldu. En büyük linyit rezerv Afşin Elbistan’da olup bu sahada belirlenen rezerv 4,5 milyar ton. MTA’nın devam eden arama çalışmalarıyla rezerv rakamlarının daha da yukarı çıkabileceği belirtiliyor” dedi.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23