• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Enerji dağıtımı yıl sonuna kadar tamamen özele geçecek

Yeniakit Publisher
2013-05-28 20:29:00 - 2013-05-28 20:30:20
Enerji dağıtımı yıl sonuna kadar tamamen özele geçecek

Geçtiğimiz yıl ihalesi yapılan Boğaziçi ile Akdeniz EDAŞ’ın hisse devir sözleşmesi dün Ankara’da törenle yapıldı. 2,5 milyar dolar gelir elde edilecek devirle birlikte dün Özelleştirme İdaresi’nin kasasına 1 milyar dolar girdi. Törende konuşan Enerji Baka

EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye’de enerji dağıtım işinin kamudan özele devrine ilişkin süreç hızlanıyor. Yıl sonuna kadar tamamı özel sektöre verilmek istenen işte önemli bir adım atıldı. Geçtiğimiz yıl ihalesi yapılan Boğaziçi ile Akdeniz EDAŞ’ın hisse devir sözleşmesi dün Ankara’da törenle yapıldı.
Türkiye’de 21 elektrik dağıtım bölgesinin bugüne kadar 13 tanesinde özel sektör hizmet veriyordu. Dün devredilen 2 bölgeyle birlikte özel sektörün hizmet vereceği dağıtım bölgelerinin sayısı 15’e çıktı. Kalan 6 dağıtım bölgesinin de özelleştirme ihaleleri yapıldı. Gerekli onayları alınan 6 bölgenin de, yakın bir zamanda devrinin yapılması bekleniyor. Devir teslim imza töreninde konuşan Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu,  Boğaziçi ile Akdeniz EDAŞ’ın özelleştirilmesinden elde edilecek gelirin 2 milyar 506 milyon doların bugün itibarıyla Özelleştirme İdaresi’nin kasasına girecek peşin bedelinin de 1 milyar doları bulduğunu bildirdi.
YILDIZ: ÖZEL SEKTÖRÜN PAYI
YÜZDE 62’YE ÇIKTI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ise “21 elektrik dağıtım şirketinin haziran sonunda veya bilemediniz temmuz sonuna kadar tamamının özel sektör eliyle yürütüldüğü bir noktaya gelmiş olacağız” dedi.
2036 yılına kadar bütün yapılan yatırımların bundan sonra yapılacak yatırımlar, trafolar, elektrik direkleri, hatları ne varsa kamu adına yapılan yatırımlar olacağını belirten Bakan Yıldız, “Türkiye’de 10 yıl önce kamunun enerjideki kurulu güçteki payı yüzde 62’lerdeyken şu anda özel sektörün payı bu noktaya çıktı” diye konuştu.
ŞİMŞEK: ÖZELLEŞTİRME
BİR REFORMDUR
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, “Biz özelleştirmeye bir reform olarak yaklaşıyoruz deyince bazı kesimler bunu hâlâ anlamakta zorluk çekiyorlar veya anlamak istemiyorlar. Bundan daha büyük bir reform olabilir mi? Kamunun hizmet için imkanları artıyor, hizmetin kalitesi artıyor. Bir yandan da Türkiye’nin çok ciddi bir birikimi oluyor. Önümüzdeki iki üç ay içinde mutlaka biz geri kalan bütün diğer dağıtım networklerini de inşallah özel sektöre devretmiş olacağız” dedi.
ÖZDEMİR: 9.5 MİLYON
ABONEYE HİZMET EDİYORUZ
Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu (OGG) temsilcisi ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ise, “9,5 milyon aboneye yılda yaklaşık 46 milyar kilovat saatlik elektrik dağıtımı yaparak Türkiye’nin en büyük özel elektrik dağıtım ve perakende satış şirketiyiz. “Boğaziçi ve Akdeniz EDAŞ ile birlikte 4 bölgede yılda tamamen finansmanı kendimiz karşılamak üzere 500 milyon liralık yatırım yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23