• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

En iyi kozalak şurubu: Kozalak şurubu faydaları neler, nasıl yapılır? Kozalak şurubu ile güçlenin

Yeniakit Publisher
2022-05-15 09:09:00 - 2022-05-15 10:13:32
En iyi kozalak şurubu: Kozalak şurubu faydaları neler, nasıl yapılır? Kozalak şurubu ile güçlenin

Çam kozalağı ve kozalak şurubunun faydaları çok az kişi tarafından bilinir. Oysaki çam kozalağından sadece süs amaçlı değil, sağlıklı karışımlar hazırlamak için de fayda sağlanabilir.

Pek çok yerde ev dekorunda ve çeşitli süs malzemelerinde kullanılan kozalak, çam ağaçlarından toplanır. Çam kozalağı üzerine yapılan araştırmalar, kozalağın sağlık için oldukça faydalı olduğunu kanıtlar niteliktedir. Kozalağın yapısında bulunan mineral ve vitaminleri en iyi şekilde almak için son günlerde pek çok kişinin dilinde çam kozalağı şurubu dolanmaktadır.

Kozalak şurubu faydaları Saraçoğlu tarafından direkt anlatılmamış olsa da Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu çam ağacının şifalı etkilerini anlatmakta ve ağacın yapraklarının astım için faydalarından ve solunum yolu sağlığı için olumlu etkilerinden sık sık bahsetmektedir.

Peki, çam kozalak şurubu nedir? Şimdi sizlerle çam kozalak şurubuna dair merak edilenleri inceleyelim.

Çam kozalağı nedir?

Çam kozalağı çam ağacında yetişen ve çok sayıda çeşidi olan bir kozalaktır. Çam kozalağı Uzak Doğu ülkeleri başta olmak üzere pek çok yerde tedavi amaçlı kullanılmaktadır.

Bu şurup; Rusların halk hekimliğinde kullandıkları bir tarif. Şurup solunum kaynaklı hastalıklarda bağışıklık güçlendirici olarak özellikle soğuk algınlığı, grip + akıntı  öksürüğü boğaz rahatsızlıklarında geçmeyen inatçı öksürüklerde kullanılıyor.

Kozalak şurubu (macunu) tarifi için malzemeler

  • 20-25 adet taze küçük yeşil karaçam kozalağı
  • Toz şeker
  • Limon suyu
  • İçme suyu
  • Çelik tencere

Evde kozalak şurubu nasıl yapılır?

Kozalakları akan su altında tek tek yıkayın. Yıkanan kozalakları derin bir kaba alın. Kozalakların üstünü geçecek kadar soğuk su + limon suyu da ekleyip kozalakları bu su içinde 1 gün bekletin. Ertesi gün kozalakların suyunu süzüp aynı işlemi tekrar yapıp kozalakları su içinde  bir gün daha bekletin.

3. gün kozalakları süzün. (feda edebileceğiniz bir tencerede) her seferinde 1 TAŞIM  olacak şekilde kozalakları 2 kez kaynatıp süzün (bu işlemi 2 kez 1-2 taşım kaynatma şeklinde yapacaksınız sakın çok kaynatmayın) bu kaynama  sularını kullanmayacağız o nedenle 1’er taşım kaynattığınız suları lavaboya dökün atın. Bütün bu suda bekletme bir taşım kaynatıp süzme işlemleri kozalakların üstünde ki istenmeyen kalıntıların çıkması devamında duru bir şurup yapmak için mutlaka gerekli. Bu nedenle bu aşamaları sakın atlamayın eğer atlarsanız beyaz bulanık hiç hoş olmayan  bir şurubunuz olur.

Şimdi temizlenmiş kozalakları tekrar boş tencereye alın kozalakların üstünü 4 parmak geçecek kadar kaynar halde ki içme suyunu tencereye  ekleyin. Kozalaklı su kaynadığı an tencerenin altını kısıp tencerenin kapağını da azıcık aralık bırakıp tencereyi çok kısık ateşte 1,5 -2 saat kadar kaynatın. Süre sonunda tencerenin altını kapatın. Tencerenin ağzını da sıkıca kapatın. Ağzı sıkıca kapatılmış halde ki tencereyi 24 saat bu şekilde soğutun.

Ertesi gün kozalakları bir kepçe yardımı ile tencereden alıp atın. Tenceredeki suyu bir tülbent ile bir kaba süzün alın. Süzülen kozalak suyunu bardak ile ölçerek tekrar tencereye alın. Kaç bardak su ölçtünüz ise o kadar şekeri de (birebir) tencereye ekleyin.( 2 bardak su 2 bardak şeker yada 3 bardak su 3 bardak şeker şeklinde ) tencereyi ocağa alın. Tahta kaşık ile karıştıra karıştıra şekeri eritin. Şekeri eriyen karışımı reçel yapar gibi ocak üstünde dikkatlice kaynatın. Pişme esnasında köpüklenme olursa köpükleri kevgir kepçe yardımı ile alıp atın. Reçel pişirirken büyük köpükler ortaya toplanıp foşur foşur kaynar tenceredeki bal o şekle gelir ya işte bizim tarif de tam da o şekle gelince  tencereye 1 yemek kaşığı limon suyu  yada 2-3 parça limon tuzu atıp karışımı bir 10 dakika daha kaynatın. Bu pişirme süresi kullanılan şıraya göre değişir o nedenle size pişirme süresi veremeyiz ama normal şartlarda 1,5 saat kadar kaynar. Kozalak şurubunuz hazır. Şimdi şurup piştiği  tencerede 15 dakika kadar dinlensin devamında şurubu şişelere doldurup şişelerin ağızlarını (yeni kapak kullanın) sıkıca kapatıp şişeleri  baş aşağı çevirip iyice soğutun.  Baş aşağı soğuyan içinde kehribar rengi duru bir bal olan şişeleri karanlık ve serin bir yerde muhafaza etmeyi unutmayın ..

 

Kozalak şurubun faydaları nelerdir?

-Bağışıklığı güçlendirir, mevsim geçişlerinde ortaya çıkan grip, nezle gibi hastalıklara karşı etkilidir.

-Solunum yollarının açılmasını sağlar. Bu sayede nefes darlığına da iyi gelir.

-Bronşit, akciğer iltihabı gibi enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde etkilidir.

-Kronikleşen öksürüğün kesilmesine yardımcıdır.

-Öksürükle birlikte gelen boğaz ağrılarının giderilmesini sağlar.

-İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde, vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerlerini karşılar.

-Hastalıklara karşı vücut direncini yükseltir. Böylece hastalıklara yakalanma riskini düşürür.

-Özellikle astıma karşı etkilidir. Daha rahat nefes alınmasını sağlar.

-Virüs, mikrop, iltihap ve bakterilerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır.

-Kozalak şurubu gargara olarak kullanıldığında diş ve diş eti rahatsızlıklarına iyi gelir. Ağız ve dişlerin temizlenmesini sağlar.

-Ağız içinde oluşan yaraların iyileşmesini hızlandırır.

-Akciğerlerin temizlenmesine destek olur. Akciğer kanserine yakalanma riskini düşürür.

-Boğazdaki mikropların atılmasını kolaylaştırır.

-Balgam söktürücü özelliğiyle solunum yollarının rahatlamasını sağlar.

-Güçlü bir antioksidandır. Kanser hücreleriyle savaşan kozalak şurubu, bu hücrelerin çoğalmasını yavaşlatır.

-Stresi azaltır. Sakinlik verdiği için depresyona karşı da etkilidir.

-Saç diplerini besler ve güçlendirir. Saçların hızlı uzamasını ve daha canlı görünmesini sağlar.

-Cilt lekelerini gidermeye yardımcı olur.

Kozalak şurubu hangi hastalıklara iyi gelir?

Kozalak şurubu, astım ve bronşit gibi hastalıklarda tedavi edici etkiye sahiptir. Akciğerlerin temizlenmesine yardımcı olur. Kozalak şurubu; bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu hastalıklara karşı korur. Mikroplara karşı vücudun dinç kalmasını sağlar.

 

Çam kozalağı macununun faydaları nelerdir?

Kozalak macunun kan basıncını düzenler. Kan akışının hızlanmasında yardımcı olur. Sigara ve alkol gibi sağlığa zararlı ürünlerin vücutta yarattığı olumsuz etkileri azaltmaya yardımcı olur. Hücre içinde toplanan ve sağlığa olumsuz etkileri olan plakların ve atıkların temizlenmesinde yardımcı olur.

Çam kozalağı macunu aç mı tok mu?

Günde 1 tatlı kaşığı sabah 1 tatlı kaşığı akşam tok karnına öneriliyor. Siz yinede danışmayı unutmayın.

Çam kozalağı macunu nasıl tüketilir?

Çam kozalağı macunu; sabah bir tatlı kaşığı, akşam bir tatlı olmak üzere günde 2 kez tüketilmelidir. Çam kozalağı macunu günde iki tatlı kaşığından az yahut fazla tüketilmemelidir. Çam kozalağı macunu düzenli olarak ortalama 45-50 gün tüketilmelidir.

Kozalak suyu ne zaman içilir?

Faydaları saymakla bitmeyen kozalak şurubunun farklı durumlar için farklı kullanım çeşitleri mevcuttur. Fakat genelde aç tok fark etmeksizin günde 1 tatlı kaşığı içilmesi önerilir. Örneğin gece öksürükleri için uyumadan önce tok karna alınması daha iyi etki edecektir.

Çam Kozalağının zararları nelerdir?

Çam kozalağı uygun ölçü ve durumlarda kullanıldığında zararlı hale gelebilir. Kozalak pekmezi yapımında olgunlaşmamış çam kozalağı tüketirseniz, midenizde sindirim problemleri meydana gelebilir. Aşırı tüketimde mideniz alarm verebilir ve faydalı olan doğal çam kozalağı suyu zararları ile sağlığınızı etkileyebilir.

  

 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23