• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Emekli maaşı ve asgari ücreti ne kadar? Maaşların zamlı hali: Asgari ücretli EYT’li ne kadar emekli maaşı alacak?

Yeniakit Publisher
2023-01-14 12:29:00 - 2023-01-14 13:02:09
Emekli maaşı ve asgari ücreti ne kadar? Maaşların zamlı hali: Asgari ücretli EYT’li ne kadar emekli maaşı alacak?

2023 Ocak-Haziran döneminde emeklinin alacağı zam oranı % 30 olarak belirlendi. SSK ve Bağ-Kur emeklileri yeni yılın ilk ayında alacakları maaş zam oranlarını hesaplamaya devam ediyor. SSK ve Bağ-Kur maaş ödemeleri her ayın 17'si ile 28'i arasında yapılmaya devam ediyor. SSK emekli maaşı hesaplama işlemi nereden ve nasıl yapılır? Zamlı emekli maaşları ne zaman ödenmeye başlanacak? Sorularının yanıtı araştırılıyor. TBMM Genel Kurulunda Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilerek yasalaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili resmi açıklamaları yaptı. Bu açıklama sonrasında pek çok detay merak edildi. Asgari ücretli EYT’linin maaşı ne kadar olacak? Çalışan EYT’lilerin hakları…İşte milyonlara rehber olacak Asgari ücret ve emekli maaşlarına yapılan önemli zam oranı sonrası: Emekli ve memur maaşları için Ocak 2023 zammı ve maaş farkı hesabı ile ödeme takvimi...

Ocak-Temmuz döneminde uygulanacak yüzde 30'luk emekli ve memur zammı için kanun teklifi Meclis'ten geçerek yasalaştı. Bu dönemde en düşük emekli maaşı ise 5.500 TL olarak uygulanacak. Bununla beraber 'Zamlı memur maaşları ne zaman yatacak, yeni emekli maaş farkları ne zaman ödenecek" soruları en çok merak edilen konular arasına girdi. Emekli maaşı zam oranları açıklandı. SSK / Bağ-Kur emekli maaşı zam oranlarının belli olmasının ardından yeni emekli zammı resmi gazetede yayımlandı. Ocak ayında yeni zamlı maaşlarını alacak olan SSK ve Bağ-Kur emeklileri maaş hesaplama işlemlerini yapmaya devam ediyor.

SSK EMEKLİ MAAŞ HESAPLAMA; Ne kadar emekli maaş alırım? Zamlı Ocak emekli maaşları ne zaman hesaplara yatacak?  Peki SSK ve Bağ-Kur zamlı emekli maaşı ne zaman yatacak?  SSK emeklileri maaşları yeni maaş farkı ile ne zaman ödenecek? Bağ-Kur emeklileri maaşları yeni maaş farkları ile ne zaman yatacak? İşte tahsis numarası son rakamına ödeme takvimi, asgari ücret ve emekli maaşı zammı sonrası.. Emekli maaş hesaplama işlemi nereden ve nasıl yapılır? Detaylar...

Maaşların zamlı hali

Asgari ücret 8 bin 500 lira olurken, en düşük emekli maaşı da 5 bin 500 lira olarak açıklandı. Milletvekili maaşı ise 56 bin 445 liradan 73 bin 379 liraya yükseldi. Emekli vekillerin aylıkları ise 39 bin liradan 51 bin 970 liraya yükseldi.

Uzun zamandır beklenen EYT konusu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sonrasında netlik kazandı. Söz konusu açıklamanın ardından EYT'den yararlanabilecek vatandaşlar konuyla ilgili detayların araştırmasına başladı. Özellikle çalışan EYT'liler ne kadar maaş alacağını, haklarının neler olduğunu öğrenmek istiyor.

ASGARİ ÜCRETLİ EYT’LİNİN MAAŞI NE KADAR OLACAK?

EYT yasası çıkıp emekli olarak aynı işyerinde çalışmaya devam eden asgari ücretlilerin net maaşı ise 9 bin 145 lira olacak. EYT’liler; 2023’te hem aylık emekli maaşı kazanmaya hak kazanacak, hem işyerinden kıdem tazminatı almaya hak kazanacak hem de eğer çalışmaya devam ederlerse emekli olmayan (aynı brüt ücrete sahip) diğer çalışanlara göre daha fazla net maaş alacaklar. cnnturk'ün aktardığı haberde: EYT’liler ayrıca emekli-yaşlılık aylığı ve kıdem tazminatı da alacak. Böylece emeklilikten sonra aynı işyerinde çalışmaya devam edenler 3 önemli avantaj elde edecek.

ÇALIŞAN EYT’LİLERİN HAKLARI

Yaşlılık-emeklilik maaşı bağlanması için çalışanın öncelikle işinden ayrılması gerekiyor. EYT’li çalışanlar yasa çıkıp emeklilik için işyerlerine dilekçe verdiklerinde kıdem tazminatını da hak eder. Kıdem tazminatını işverenler tek seferde ödemek zorundalar. Ancak işçi ve işverenin karşılıklı rızası ile kıdem tazminatı taksitle ödenebilir.

Emeklilikten sonra aynı işyerinde çalışmaya (işverenin de talebiyle) devam edecek EYT’liler üç avantajdan aynı anda yararlanabilecekler:

1- Tekrar işe başladıklarında işyerlerinden çalışma karşılığı aylık ücret alacaklar.

2- Devletten emekli-yaşlılık aylığı alacaklar.

3- Geçmiş çalışmalarının karşılığı toplu ödeme-kıdem tazminatı almış olacaklar.

Bakan Bilgin, kamu çalışanlarının yanı sıra bir de EYT'ye hak kazanan, ancak aldığı yüksek aylıkları kaybetmemek için emekli olmayı istemeyecek.

Emekliler bayram ikramiyelerinin en az 2 bin TL olmasını beklerken konuyla ilgili AK Parti milletvekili Hüseyin Yayman'dan dikkat çeken bir açıklama geldi.  EYT için müjde az önce geldi! Peki, Emekli bayram ikramiyesi ne kadar olacak? Emekli bayram ikramiyesi kaç TL olacak? Emekli bayram ikramiyesine ne kadar zam yapıldı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde memur ve emeklilere maaş artışının yüzde 30 oranında uygulanacağını duyurdu. Buna göre en düşük emekli maaşı tutarı 5 bin 500 liraya çıkarılacak.  

YÜZDE 30 ZAM YAPILIRSA İKRAMİYE 1.430 TL OLACAK

Şimdi de milyonlarca emeklinin gözü, verilen bayram ikramiyesine çevrildi. Emekliler, Ramazan ve Kurban Bayramlarında 1.100 TL şeklinde iki ayrı ikramiye alıyor. Eğer maaşlara uygulandığı gibi ikramiyeye de yüzde 30'luk bir zam yapılırsa emeklinin bayram ikramiyesi de 1.430 TL'ye yükselecek. Emeklinin beklentisi 2 bin ile 2 bin 500 TL arasında.

"MAHCUP ETMEYECEK BİR ZAM ORANI YAPILACAKTIR"
Bu noktada AK Parti milletvekili Hüseyin Yayman, bayram ikramiyeleri ile değerlendirmelerde bulundu. Yayman "Bayram ikramiyelerin durumu ne olacak?" sorusuna; "Ben inanıyorum ki Cumhurbaşkanımızın kendisine milletimizden yönelen bu talebe karşı da olumlu bir tavır gösterecek. Ben bu çağrıları cumhurbaşkanımızın duyacağına inanıyorum. İnşallah bu konuda da milletimize mahcup olmayacak bir zam oranı yapılacaktır." yanıtını verdi.

Daha detaylı haber için okumaya devam edin....

ZAMLI EMEKLİ MAAŞLARI NE ZAMAN ÖDENECEK?

 İlk maaşlar o tarihte hesapta olacak. Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanı Vedat Bilgin, EYT düzenlemesinin yakında Meclis'e geleceğini belirtti.

2023 Ocak-Haziran döneminde SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin alacağı zam oranı % 30 olarak açıklandı. Ocak, SSK, Bağ-Kur emekli maaşları 17-28 Ocak tarihleri arasında hesaplara yatırılacak. 17'sinde SSK maaş ödemeleri TC kimlik numarası son hanesine göre sıra ile yapılacak. Bağ-Kur maaş ödemeleri ise 25-28 Ocak tarihleri arasında yapılacak

Emekli maaşı ve asgari ücret karşılaştırması için TIKLAYINIZ

SSK EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

SSK emekli maaşı hesaplama işlemi SGK'nın resmi sitesi üzerinden yapılabiliyor. Ancak şu an siteye girildiğinde '2023 yılı Ocak dönemi aylık artışı verileri sisteme yükleninceye kadar uygulama geçici olarak kapatılmıştır.' uyarısı ile kullanıcılar karşılaşıyor!

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLDU?

En düşük emekli maaşı 2023 Ocak ayından itibaren 3.500 TL'den 5.500 TL'ye yükseltildi.
SSK EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA

SSK emekli maaşı sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebiliyor. SGK 4A Emekli aylık bilgisi bilgilerine e-Devlet üzerinden TC kimlik numarası ve şifre girerek sorgulayabilirsiniz. Ancak bu ekran üzerinden yeni zamlı maaş tutarını da değil aldığınız son emekli maaş tutarını görüntüleyebilirsiniz.

OCAK 2023 EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI MECLİS'TEN GEÇTİ

2023 Ocak-Temmuz arasında uygulanacak emekli ve memur maaşları için yapılan yüzde 30'luk zam oranı Meclis'ten geçerek yasalaştı. En düşük SSK, Bağ-Kur emekli maaşı da bu dönemde 5.500 TL olarak uygulanacak. 

Son dakika haberleri...Başkan Recep Tayyip Erdoğan en düşük emekli maaşının yüzde 57 artışla 5.500 TL'ye, emekli ve memur zammının ise ek zamla beraber yüzde 30'a yükseltildiğini müjdelemişti. Ocak 2023 emekli ve memur maaşları için yapılacak zammı belirleyecek kanun teklifi yasalaştı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre Ocak 2002’de 4a en düşük emekli maaşı 216,4 lira idi. Ocak 2023’te ise aylık net asgari ücret 8 bin 507 lira oldu. 4a en düşük emekli maaşı ise 5 bin 871 lira. 

Özet. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun 22.12.2022 tarihli kararıyla, 2023 yılında uygulanacak asgari ücret belirlenmiştir. Karar çerçevesinde; 01.01.2023-31.12.2023 döneminde uygulanacak günlük brüt asgari ücret tutarı 333,60-TL, aylık brüt asgari ücret tutarı 10.008,00-TL olacaktır.

Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? Kıdem tazminatı 2023 tavanı belli oldu! Asgari levazım bedeli hesaplama: Levazım bedeli nedir? Kıdem tazminatı 2023 ile ilgili son dakika açıklamaları için TIKLAYINIZ

{relation id:1724543 slug:'alparslan-buyuk-selcuklu-yeni-bolumleri-ile-ekrana-geliyor-surpriz-veda-3-isim-diziden-ayrildi'}

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Hüseyin

Eyt liye 17 zam yapıldı 30 yapılmadı bunu dile getirirmisiniz
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23