• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Einstein'ın kuantum dolanıklık teorisi kanıtlandı!

Yeniakit Publisher
2015-11-20 22:29:00 -
Einstein'ın kuantum dolanıklık teorisi kanıtlandı!

Kuantum yasalarında iki ayrı parçacığın birbirine zıt şekilde davrandığı teori kanıtlandı.

Kuantum fiziği, bilim adamlarının söylemlerine göre maddelerin çok büyük ya da çok küçük olduğu zaman onlar için değişen fizik kurallarını inceler. Kuantum fiziğinin öncülerinden olan Albert Einstein, 1955 senesindeki ölümüne kadar birçok konu hakkında teoriler üretmiş ve gerçeği yansıtan kuralların gün yüzüne çıkarılmasına katkıda bulunmuştur. Ünlü fizikçinin günümüze kadar ulaşmış ve hala kanıtlanmayı bekleyen birçok teorisi bulunmaktadır. Bu teorilerden birisi de "kuantum dolanıklık teorisi" (Quantum entanglement) olarak bilinen teoridir. Bilim adamları, kuantum dolanıklık teorisi üzerinde yıllardır çalışıyor ancak bugüne kadar bu teori tam olarak kanıtlanabilmiş değildi.

KUANTUM DOLANIKLIK TEORİSİ NEDİR?

Dolanıklık teorisi evrende bulunan iki dolanık parçanın birbirlerine zıt şekillerinde eylemler sergilemesiyle ortaya çıkmış olan bir teori. "Kardeş" veya "bağlı" diyebileceğimiz bu iki farklı parçacık, birbirlerinden ne kadar uzakta olurlarsa olsunlar birisi saat yönünde döndüğü sırada diğeri saat yönünün tersi yönünde dönüyor. Bu gibi zıt eylemleri sürekli ve hiç durmadan gerçekleştiren parçacıkları konu alan teori, University of Vienna araştırmacıları tarafından oldukça ilginç bir deneyle kanıtlandı.

DENEY NASIL YAPILDI?

Bağlı iki parçacığı birbirinden çok uzakta bulunan adalara taşıyan araştırmacılar, parçacıkları 143 kilometre ayırdılar. Bu ayrılmanın sebebi, parçacıkların birbirlerine yakın olduğu sırada birbirlerini etkileyebilecek olmalarıydı. Uzakta bulunan parçacıklar, dev dedektörler tarafından izlenilmeye ve eş zamanlı olarak bilgiler paylaşılmaya başlandı. Dedektörlerin ölçümlerine göre elde edilen veriler iki parçacığın uzaklık farketmeden birbirlerine zıt şekilde hareket ettiğini kanıtlıyordu. Bu teorinin kanıtlanmasıyla birlikte bilim adamları bağlı olan bu iki parçacığın arasındaki mesafenin sonucu 140 milyonda 1 oranında değiştirebileceğini belirtti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23