• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ehl-i Beyt sevgisi

Yeniakit Publisher
2013-11-13 21:12:12 - 2013-11-14 07:16:01
Ehl-i Beyt sevgisi

Peygamber efendimiz Hazreti Muhammed (s.a.v.)’in torunu Hazreti Hüseyin ve 72 arkadaşının şehit edilişinin 1374. yılında Müslümanlar gözyaşları içinde yas tutarak anma törenleri düzenledi. İstanbul Halkalı’daki törenlere TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CAFERİDER Başkanı Selahattin Özgündüz’ün yanı sıra birçok STK ve vatandaş katılarak bu yasa ortak oldu. Kerbela şehitleri Irak, İran ve Azerbaycan başta olmak üzere dünyadaki bütün Müslümanlar tarafından da dualarla anıldı

HABER MERKEZİ - Peygamber efendimiz Hazreti Muhammed (s.a.v.)’in torunu Hazreti Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilişinin 1374’üncü yılında gözyaşları içinde törenlerle anıldı. İstanbul’da Halkalı Arenamega’da gerçekleştirilen törenlere TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CAFERİDER Başkanı Selahattin Özgündüz’ün yanı sıra çok sayıda STK ve vatandaş katılarak bu yasa ortak oldu.

ÇİÇEK: “MÜSLÜMANLARIN ELİNE SİLAHI BAŞKALARI TUTUŞTURUYOR”

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Küçükçekmece Arenamega’da, Hazreti Muhammed’in torunu Hazreti Hüseyin ile 72 yareninin Kerbela’da şehit edilişinin 1374. yılı anısına düzenlenen “Evrensel Aşura Matem Merasimi”ne katıldı. Çiçek burada yaptığı konuşmada, kutlu Muharrem ayında “Evrensel Aşura Matem Merasimi”nde olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Maalesef günümüz İslam dünyası, Muharrem ayının anlamından da mesajından da çok uzaktadır. Kan dökülmeye devam ediyor, yüreklerimiz yanmaya devam ediyor. İslam adına işlenen bu cinayetlerle, bütün Müslümanlar töhmet altında bırakılıyor. İşlenen cinayetlerle, İslam’ın sevgi ve hoşgörüyü öğütleyen mesajı perdeleniyor” dedi. Günümüzde hala Sünni, Şii diye insanların birbirine hala kurşun sıktığını vurgulayan Çiçek, “Irak’ta, Suriye’de, Afganistan’da, Pakistan’da nerede İslam toplumu varsa kan akmaya, kan dökülmeye devam ediyor. Hem de ‘Allahu Ekber’ diyerek. Allah bu kanın neresindedir? Bu Müslümanların eline silahı başkaları tutuşturuyor. Maalesef bu katliamla birlikte, İslam tarihinde kötü bir çığır açılmış ve dönemin hanedanlık geleneği tekrar hortlatılmıştır. İnancından dolayı insanlara şiddet uygulanmasının anlaşılır ve anlatılır bir tarafı yoktur. Bizler ‘bir insanı öldüren, bütün insanlığı öldürmüştür’ diye inanırız. Hangi inançtan olursa olsun, savunmasız, günahsız, masum kişilerin öldürülmesini asla ve asla kabul etmiyoruz” açıklamasında bulundu. Çiçek, insanların inancından dolayı insanlara şiddet uygulanmasının anlaşılır ve anlatılır bir tarafı olmadığının altını çizerek, “Bizler, ‘Bir insanı öldüren, bütün insanlığı öldürmüştür’ diye inanırız. Hangi inançtan olursa olsun savunmasız,

günahsız, masum kişilerin öldürülmesini asla ve asla kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU: “76 MİLYON BİR VE BERABERİZ”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldığı anma töreninde, “Kendi iktidarını hak bilip muhalif olanları din dışına itmek, dinin saltanata dönüştürülmesidir. Kerbela faciası, iktidar hırsının neler yaptırabileceğinin en acı örneğidir. Bu cennet vatanda, birbirimizin değerini daha iyi anlamalıyız. Hiçbir ayrım yapmamalıyız. Kimseyi ne inancından ne de etnik kimliğinden ötürü kırmamalıyız. Dostça ve kardeşçe, el ele gönül gönüle, birlik ve beraberlik içinde huzur ve güvenle yaşamalıyız. Camiler de bizimdir, cemevleri de bizimdir. Ramazan da bizimdir, muharrem de bizimdir. Biz 76 milyon, biriz ve beraberiz. Hiç kimse bu kardeşlik kalesinde en ufak gedik açamaz, açamamıştır da” şeklinde kaydetti.

STK’LAR TEKKE VE ZAVİYE KANUNUNUN KALDIRILMASINI İSTEDİ

Törene ev sahipliği yapan Caferilik İnancını Tanıtma, Araştırma ve Eğitim Derneği (CAFERİDER) Onursal Başkanı Selahattin Özgündüz de yeni Anayasa çalışmalarına ilişkin, “Asıl önemli olan adalet, hürriyet, eşitlik. Bunları herkese verdiğin zaman, herkes benimle, ben herkesle eşit vatandaş olmuş olurum” dedi. Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun ise, “Geleceğimizin ve ortak değerlerimizin önüne konulmuş zincirlerin kırılmasını istiyoruz. 1925’ten beri anayasada yer alan, Tekke ve Zaviyeler Kanunu’nun mutlaka kaldırılması gereklidir” ifadelerini kullandı. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise Hz. Hüseyin’in şehit edilmesi törenleri ile ilgili, “Cenab-ı Hak bizleri bin yıllık vatanımızda kardeşçe bir millet olarak yaşamamızın bilinci içerisinde her türlü fitne ve fesatla kendi milli kimliğimizden, milli değerlerimizden ve İslam’ın bütünlüğünden ayırmak isteyenlerden korusun” şeklinde konuştu.

ON BİNLERCE KİŞİYE AŞURE DAĞITILDI

Kerbela şehitleri Türkiye’nin dört bir yanında törenlerle anılırken on binlerce kişiye de aşure dağıtıldı. Diyarbakır Müftülüğü, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı işbirliğiyle tarihi Ulu Cami önünde Kerbela için düzenlenen etkinlikte 1 ton 250 kilogram malzeme ile hazırlanan aşure, 4 bin kişiye dağıtıldı. Şanlıurfa Belediyesi muharrem ayı dolayısıyla 5 bin kişiye aşure ikram etti. Van’da kent merkezinde pastane işleten hayırsever Ahmet Kazcı, aşure günü dolayısıyla 4 bin kişiye aşure dağıttı. Kayseri’de Melikgazi Belediyesi tarafından 5 bin kişiye aşure dağıtıldı. Mısır Çarşısı’nda Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in de katılımıyla özel aşçılar tarafından hazırlanan 13 ton aşure dağıtıldı.

DİYANET’TEN KERBELA ALBÜMÜ

Kars’ta da Hazreti Hüseyin ve 72 arkadaşının Kerbela’da şehit edilişinin 1374. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında anma töreni düzenlendi. Kars Valisi Eyüp Tepe, “Bugün yeniden diriliş günü, bugün bir ve beraber olma günü. Bugünkü tablo, Müslümanların kardeş olduğunun resmidir” diye konuştu. Kars Caferilerinin Dini Lideri Erdem ise, “Aşure günü kutlanacak bir gün değildir aşure festival de değildir. Aşure günü, İslam’a, Kuran’a ve peygamberimiz Hz. Muhammed’in kalbine bir hançer vurulmuş bir yara açılmıştır” değerlendirmesinde bulundu. Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığınca Kerbela anısına özel ilahi albümü hazırlandı. Sanatçı Ahmet Özhan’ın seslendirdiği “Kerbela” adlı albümde 37 ilahi yer aldı.

Kerbela’da Muharrem Matemi

Kerbela’da Yezid’in zulmü ve baskısına karşı koyan Peygamber Efendimizin torunu Hz. Hüseyin ve beraberindeki 72 kişi bundan 1333 yıl önce 10 Muharrem günü şehid edilmişlerdi. Kerbela şehitleri dün Türkiye, Irak, İran ve Azerbaycan başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde yad edildi. Günler öncesinden başlayan Kerbela ve Necef’teki anma etkinliklerine Akit de tanıklık etti.

İBRAHİM ACAR / NECEF-KERBELA
- İslam tarihinin en acı olaylarının başında gelen Kerbela katliamı, bundan 1333 yıl önce yaşandı. Hicri takvime göre 10 Muharrem 61 yılında meydana gelen olayın dün yıldönümüydü. Hz. Hüseyin ile birlikte 72 kişinin hayatını kaybettiği Kerbela’nın yıldönümünde, her Mümin yüreğinde o acıyı hisseder.

MUHARREM MATEMİNİ KERBELA’DA YAŞADIK

Özellikle Şia inanışının temel esaslarından biri olarak kabul edilen Muharrem Matemi’ni ve Kerbela şehitlerini anma etkinliklerini bu yıl yerinde görme imkanı bulduk. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu iki günlük Irak ziyareti kapsamında sırasıyla Bağdat, Necef ve Kerbela’yı ziyaret ettik. Dolu dolu geçen yoğun temasların yanısıra özellikle Kerbela ve Necef’te “Muharrem Matemi”ne şahit olduk.

Kerbela anma etkinliklerinin ilkini Bağdat’ta ziyaret ettiğimiz 12 İmam’dan Musa Kazım ve Muhammed Cevad’ın kabirlerinin bulunduğu Kazımiye bölgesinde gördük. Bardaktan boşalırcasına yağan yağmura rağmen ara vermeden cadde ve sokaklarda yapılan tempolu yürüyüşler, seslendirilen mersiyeler eşliğinde hareket eden destelerin yaptığı gösteriler gece geç saatlere kadar sürdü.

ELLER SİNEDE, DİLLER DUADA

Bağdat’ta ilk dalgalarına şahit olduğumuz Muharrem Matemi’nin anma etkinlikleri Necef ve Kerbela’da doruk noktaya çıktı. Pazartesi günü sabahın erken saatlerinde Bağdat’tan Necef’e hava yoluyla geçtik. Bir saatlik yolculuğun ardından vardığımız Necef’te Bakan Davutoğlu, ilk olarak Irak’taki şiilerin en üst dini otoritesi olarak kabul edilen Seyyid Ayetullah Sistani’yi ziyaret etti. Hz. Ali Türbesi’ni 200 metre mesafedeki Sistani’nin ofisindeki görüşme basına kapalı olarak yapıldığı için biz de Türbenin civarında yoğunlaşan insan akınına karıştık. Hem Irak’ın içinden hem de dışından gelen kafileler, dillerinde dualar ve salavatlarla Hz. İmam Ali’nin Türbesi’ne akıyorlardı. Sohbet ettiğimiz ziyaretçilerin en bariz orta özelliği yaşadıkları duygusallık ve kendilerini affettirme duygusuydu.

KERBELA’NIN KALBİ HZ. HÜSEYİN TÜRBESİ’NDE YAS

Necef’teki görüşmelerin ardından 80 km uzaklıktaki Kerbela’nın yoluna koyulduk. 1,5 saatlik kara yolculuğunun ardından vardığımız Kerbela’da Davutoğlu, Kerbela Valisi Akil Turani, Vilayet Meclis Başkanı Nuseyif Casim Hattabi ve aşiret liderleriyle topluca görüştü. Valilikteki görüşmenin ardından gittiğimiz İmam Hüseyin ve İmam Abbas Türbeleri’ne hareket ettik. Türbelerin bulunduğu bölgeye yaklaştıkça insanların Muharrem Matemi’ni daha yoğun yaşadıklarını görmek mümkün. Türkiye’deki Caferilerin yaptığı etkinliklerle kıyaslanmayacak derecede kalabalık olan Kerbela’daki hareketlilik görülmeye değerdi.

KERBELA OLAYI NEDİR?

Kerbelâ Olayı, Miladi 10 Ekim 680 tarihinde (Hicri Takvim’e göre 10 Muharrem 61), bugünkü Irak sınırları içindeki Kerbelâ şehrinde, Peygamber Efendimizin torunu Hz. Hüseyin’e bağlı küçük bir birlik ile Emevi halifesi I. Yezid’e bağlı ordu arasında yaşandı.  Hz. Hüseyin (İmam Hüseyin) ile birliğindeki 72 taraftarının ölümü, her sene Muharrem ayının onunda “Aşûre Günü” olarak yâd edilir.



x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23