• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ege’de ortalık karışacak! Hedef o adalar… NATO tatbikatında korkunç senaryo

Yeniakit Publisher
2024-09-07 10:25:00 -
Ege’de ortalık karışacak! Hedef o adalar… NATO tatbikatında korkunç senaryo

NATO müttefik ve ortaklarından oluşan 11 ülkenin Özel Kuvvetleri, Doğu Ege adalarının ‘yeniden ele geçirilmesinin’ işlendiği bir tatbikata başladı NATO Müttefik Özel Harekat Kuvvetleri Komutanlığı (SOFCOM), sosyal medya hesabından “ORION-24” adlı bir tatbikat icra edildiğini duyurdu. Tatbikatta karmaşık senaryoların işlendiği bildirilen paylaşımda, “Seçkin kuvvetler gece gündüz gerçek dünya koşullarında eğitim görüyor.” denildi.

NATO’nun paylaşımına göre tatbikata ABD, Fransa, Yunanistan, Güney Kıbrıs, İtalya, Avusturya, Makedonya, Polonya, Bulgaristan, Romanya ve Mısır katılıyor. Bunlardan 7’sinin 120 komando gönderdiği öğrenildi. 2 Eylül’de başlayan tatbikat, 14 Eylül’de sona erecek.

‘ÖZEL BİR SEMBOLİZME SAHİP’

Yunan basını, söz konusu tatbikata ilişkin bazı ayrıntıları da paylaştı. Neredeyse tüm Yunan siteleri, bu çokuluslu tatbikat sırasında Doğu Ege adalarının ele geçirilmesi senaryosunun işleneceğini duyurdu.

 

Pentapostagma “Bu yıl ORION-24 tatbikatında müttefikler, Doğu Ege'deki adaların yeniden ele geçirilmesi senaryosunda Yunan komandolarına eşlik ediyor.” diye yazarken, Athens Times “ORION 24’te önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek en önemli senaryolardan biri, Doğu Ege'de küçük bir adanın yeniden ele geçirilmesi olacak.” bilgisini paylaştı.

Tatbikatın bu bölümünün “zorluk derecesi yüksek” ve “özel bir sembolizme sahip” olduğu vurgulanan haberlerde, komandoların amfibi araçlarla 200 mil kat ederek adaya çıkarılacağı, denizaltıdan Özel Kuvvetler’in bırakılacağı, paraşütle indirmeler yapılacağı ve geri alma operasyonunda Chinook helikopterlerinin kullanılacağı belirtildi.

Athens Times’ın haberi şöyle devam etti:

“Hiç şüphe yok ki, artık Yunanistan'da düzenlenen tüm tatbikatlarda neredeyse daimi bir varlığa sahip olan ünlü Amerikalı SEAL’lar (ABD Donanması Özel Kuvvetleri) da yer alıyor. Yunanistan dışındaki katılımcı ülkelerden gelen yöneticilerin sayısı da rekor düzeyde.”

 

PENTAGON’UN SAVAŞ SENARYOSU

Adaların ele geçirilmesi tatbikatı, ABD Denizcilik Enstitüsü (USNI)’nün “Ege Savaşı” senaryosunu hatırlattı.

USNI, 2018 yılında yayımladığı Donanma Taktikleri ve Deniz Harekâtı (Fleet Tactics and Naval Operations) adlı kitapta, Türkiye ile Ege’de olası bir savaşın senaryosunu ele almıştı.

Kitabın ‘Ege Savaşı’ başlıklı bölümünde, Türkiye ile Yunanistan arasındaki bir savaş senaryosuna yer verilmiş, gerçek haritalarla işlenen senaryoda, Akdeniz’de bulunan ABD 6. Filosu’nun Yunanistan’ın yanında Türkiye’ye müdahale etmesi canlandırılmıştı.

Yenişafak gazetesinin 2019 yılında haberleştirdiği senaryo şöyleydi:

“Yunanistan, Güney Kıbrıs’a taktik balistik füzeler yerleştirme kararı alıyor. Türkiye, bunun olmaması yönünde Atina’yı uyarıyor. Ancak Atina vazgeçmiyor. Yunan gemileri Kıbrıs’a giderken Türk ordusunca batırılıyor. Türkiye, Ege’deki Limni, Midilli, Sakız, Sisam ve Kos adalarına amfibi harekâta başlıyor.”

Türkiye’nin “uzun süredir dostluk içinde olunan güçlü bir düşman” olarak tanımlandığı kitapta, Kıbrıs’ın güneyindeki ABD uçak gemisi Harry S. Truman ile Doğu Akdeniz’deki Amerikan savaş gemilerinin Türkiye’ye karşı pozisyon alacağı kaydedilmişti.

Savaş sırasında kuzeyde Sakız, güneyde ise Amorgos adalarında üslenen Amerikan birlikleri Ayvalık, İzmir, Çeşme, Kuşadası ve Bodrum’u hedef alıyor, Girit’in kuzeyindeki takımadalar çevresinde de Türk Donanması’yla 6. Filo’nun muharebeleri öngörülüyordu.

ATATÜRK VE ERDOĞAN’I DÜŞMAN YAPMIŞLARDI

2017 yılında da Norveç’teki NATO tatbikatında Atatürk’ün resmi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isminin hedefler arasına konulmasının ardından TSK'dan "Geri çekilin emri' verildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, NATO tatbikatında yaşanan skandalla ilgili soruşturma başlatmıştı.

 

PAYLAŞIMI KALDIRDILAR

Aydınlık gazetesinden Tevfik Kadan haberine göre, NATO, tatbikatla ilgili paylaşımını bir süre sonra sosyal medya hesabından kaldırdı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Uğur

Osmanlı Devleti'ne karşı Haçlı seferlerinin aynısı olmuş, tam bir Haçlı tatbikatı olmuş. Ama "ne yapsalar boş, göklerden gelen bir karar vardır, yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer vardır." Bu sefer Osmanlı devrindeki gibi yavaş da olmayacak. Günü gelince iki ay içinde Viyana ve Kiev'e kadar ilerleyip oraları sağlam şekilde alacağız.

KEMALİST

BURADA ABD KARŞI SAVAŞACAK RUSYA VE ÇİN VAR KORE VAR VS PEKİ ABD EN ÇOK KİME GÜVENİR?BİR ÇIKACAK SAVŞTA ÖYLE YA ?KITALAR ARASI SİLAHLAR VAR BU ÜLKELERDE, YANİ ABD'Yİ YOK EDEBİLİRLER ?TÜRKİYE'YE GÜVENDİĞİNİ SÖYLÜYOR ÇOK GÜÇLÜ BİR ORDUSU VAR DİYOR? NEDEN ?ÇÜNKÜ RUSYA'NIN BURNUN DİBİNDE TÜRKİYE VAR ONUN ARKASINDA RUSYAYA GÜVENEN ASKERİ BİLGİSİ AÇISINDAN ÇİN VAR VE KORE VAR VE HEPSİNDE DİBİNE KADAR ATOM BOMBALARI NÜKLEER SİLAHLAR VAR ,1950 DEN BUYANA NATODA SAVAŞAN VARSA ASKER OLARAK ODA BİZİM ASKERİMİZDİR! YUNAN MİLETİ İSE YAN GELİP YATAN ASKERİ ANCAK ÇIKACAK SAVŞTA TÜRKİYE'YE YUNANİSTANIN BİR KISMINI YADA TAMAMINI ESARETE BIRAKIR ,TÜRK MİLETİNE KİMSE KAFA TUTAMAZ..
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23