• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

“Dünya sadece AB’den müteşekkil değil”

Yeniakit Publisher
2013-02-14 19:01:00 - 2013-02-14 19:02:14
"Dünya sadece AB’den müteşekkil değil"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2012 yılında cari açığın azalmasına ilişkin, ‘’Bazı arkadaşlarım bu konuda uygulanan sıkı para politikasını bu işin başarısı olarak gösterebilirler;

ANKARA
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2012 yılında cari açığın azalmasına ilişkin, ‘’Bazı arkadaşlarım bu konuda uygulanan sıkı para politikasını bu işin başarısı olarak gösterebilirler; ama biz tarlada izi olup harmanda sözü olanlar için cari açığın düşüş sebebinin Türk sanayicisinin, üreticisinin ve siz değerli ihracatçı ve benim ticaret müşavirlerimin katkısı olduğunu biliyorum’’ dedi.
Bakan Çağlayan, 2. Asya-Pasifik Bölgesel Ticaret Müşavirleri Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, ödemeler dengesi rakamlarını değerlendirerek, ihracatçının gösterdiği performansın katkılarıyla cari açığın 2012 yılında yüzde 36,6 düşüş gösterdiğini bildirdi.
Cari açık azalmasının OVP’deki hedefinin yüzde 7,3 olduğunu, 2012 yılı GSYH rakamları açıklandığında bunun yüzde 6-6,3 mertebesinde olarak açıklanmasını beklediklerini ifade eden Çağlayan, Asya Pasifik Bölgesi’nin Türkiye’nin cari açığı açısından, ihracatın artması ve ithalatın azaltılması açısından son derece önemli olduğunu belirtti.
Bakan Çağlayan, yükselen bir ekonomi olan Türkiye’nin, yükselen Asya ile daha fazla işbirliği daha fazla ticaret siyasi ve ekonomik ilişkilerini geliştirdiğini belirterek, şöyle konuştu:
‘’Artan ticaretimize fayda olarak bölgenin önemli aktörlerinden biri de Şanghay İşbirliği örgütüdür. Şimdi biz bu örgütte sayın Başbakanımızın ifade ettiği gibi ilişkilerimizi daha fazla geliştirmek istiyoruz. Şunu çok net ifade etmek isterim ki, Türkiye AB hedefini terketmiş, ya da bu hedeften uzaklaşmış bir ülke değildir. 50 yıl devam eden mücadele, Türkiye AB’ye tam üye olana kadar devam edecektir. Bu konuda fasılların tamamını açmak isterken, bu bölgenin bu konuda Türkiye’ye karşı olan ikiyüzlü riyakar tutumunu da her gün, her dakika, her saniye yaşıyoruz. Gümrük Birliği anlaşması yapan Türkiye’nin iş adamlarına vize uygulayan Avrupa, bir taraftan bu vizeyi uygulamayı kendisine hak görürken, diğer taraftan Brezilya’ya, Kanada’ya Japonya’ya Kore’ye ve Karadağ’a vize uygulaması yapmıyor. Fasıllar bir kaç ülkenin siyasi emellerine takılmış vaziyette.’’
Çağlayan, artık dünyaya at gözlüğü ile bakmadıklarını belirterek, dünyanın sadece AB’den müteşekkil olmadığını kaydetti.
AVUSTRALYA VE YENİ
ZELANDA’YA ZİYARET PLANI
Çağlayan, Türkiye’nin Asya Pasifik ülkeleriyle sadece ekonomik alanda değil, tarihi, siyasi ve kültürel anlamda son derece köklü ilişkilerinin olduğunu belirtti.
Avustralya ve Yeni Zelanda ile ticari ilişkileri geliştirmek istediklerini belirten Çağlayan, bu yılın ortalarına doğru Avustralya ve Yeni Zelanda’ya iş adamları heyetleri ile ziyaret gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi.
“DÜNYA EKONOMİSİNİN
MERKEZİ ASYA PASİFİK’E KAYDI
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, dünya ekonomisinin ağırlık merkezinin Atlantik’ten Asya Pasifik bölgesine kaydığını ifade ederek, Türkiye’nin de bu değişim sürecinde oyun kurucusu olmaktan başka çaresinin olmadığını kaydetti.
Asya-Pasifik Bölgesi’nin dünya ekonomisinde sürekli artan bir ağırlığı olduğunu dile getiren Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkan Yardımcısı Memduh Boydak da ‘’TÜSİAD olarak bölgedeki gelişmeyi görerek 2007 yılında Pekin’de temsilcilik açtık. Çin’li işadamlarına ülkemizi tanıtırken, Çin’e giden işadamlarımıza da bağlantı noktası olduk’’ diye konuştu.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23