• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Dünya rezervinden Türkiye çok daha güçlü bir konumda olacak! Merkez Bankası'ndan 'altın rezervi' hedefi

Yeniakit Publisher
2022-12-02 19:18:00 - 2022-12-02 19:28:47
Dünya rezervinden Türkiye çok daha güçlü bir konumda olacak! Merkez Bankası'ndan 'altın rezervi' hedefi

Türkiye maden rezervi açısından dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alırken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, mevcut altın rezervinin 765 ton olduğunu belirterek, “Yıl sonu hedefimiz de 800 ton. Bir yılda 150 tona yakın rezerv artışı sağladık. Bu da dünyada en fazla altın rezervi artıran bankalardan biriyiz” dedi. Dünyada bulunan rezervin tamamına yakını Türkiye'de bulundu! Özellikle doğal taş konusunda ülkemiz birçok ülkede bulunmayan bir rezerve sahip olma özelliği taşıyor.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TCMB bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekilleri tarafından yöneltilen soruları yanıtladı.

“MERKEZ BANKASI’NIN REZERVLERİ GÜÇLÜ OLDUĞU ZAMAN MÜDAHALE ANLAMINDA ÇOK DAHA GÜÇLÜ BİR KONUMDA OLACAK”

“2017’den sonra uygulanan yeni model ile 158 milyar dolar bu ülke SWAP’lardaki parayı ödedi” diyen Kavcıoğlu, “2018 Ağustos’undan sonraki kur hareketlerindeki esas nedenlerden biri. Dolayısıyla biz, kalıcı olarak fiyat istikrarını sağlama, yeni Türkiye Ekonomi Modelinde ifade ettiğimiz şey, rezervlerin yükseltilmesi. Dolayısıyla Merkez Bankası’nın rezervleri güçlü olduğu zaman, piyasa hareketlerini kontrol etme ve müdahale anlamında çok daha güçlü bir konumda olacak” diye konuştu.

“BÜTÜN DÜNYADAKİ MERKEZ BANKALARININ YAPTIĞI ŞEYİ, TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI BİR SUÇ İŞLEMİŞ GİBİ AÇIKLAMAK GERÇEKTEN DOĞRU DEĞİL”

Bir yıllık süreçte merkez bankalarının müdahale ettikleri bilgisini veren Kavcıoğlu, “Bütün ülkelerin merkez bankalarının dengelerinde bozulma oldu. 1 trilyon 300 milyarlık rezerv erimesindeki neden bu. Merkez bankalarının rezerv yapma amacı piyasada bir dengesizlik olduğunda piyasaya müdahale etmektir. Bütün dünyadaki merkez bankalarının yaptığı şeyi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bir suç işlemiş gibi açıklamak gerçekten doğru değil” ifadelerini kullandı.

“UYGULAMALARIMIZ SONUCUNDA SÜRDÜRÜLEBİLİR FİYAT İSTİKRARININ SAĞLANMAMASI KAÇINILMAZ”

Kavcıoğlu, “Piyasa faizleri çok makul bir seviyeye gelmiştir, politika faizi de aynı şekilde. Kur stabil hale gelmiştir. Rezervlerimiz yine aynı şekilde artarak devam etmektedir. Bütün bu uygulamalarımız sonucunda sürdürülebilir fiyat istikrarının sağlanmaması kaçınılmaz” dedi.

“YIL SONU ALTIN REZERVİ HEDEFİMİZ 800 TON”

Yastık altı altını teşvik eden kararlar aldıklarını hatırlatan Kavcıoğlu, “Rezervlerimizin artmasında önemli kararlar. Kur Korumalı Mevduatı söylememi istiyorlar. Ama ben altın da topluyorum. Onu söyleyeyim. Biz altını rezerv olarak verene prim veriyoruz. Altına da ne kadar veriyorsunuz? Bunu da bir servet transferi gibi düşünüp farklı yorumlar yapabilirsiniz. Bunların hepsini rezerv yönetimi içinde düşündüğümüzde bugün Merkez Bankası’nın bir yıl öncesine göre 150 ton rezervi artmış durumda. İnşallah bizim planımız yıl sonunda altın rezervi hedefimiz 800 ton. Dünyada ilk 5’e gireceğiz rezervlerimizin yükselmesi noktasında. Şu an 765 ton civarında. Hedeflediğimizin biraz altındayız. Bir ayımız var. 800 olmasa da 800’e yakın bir rakamla hedefimizi yakalayacağız. Altın rezervimiz 765 tona geldi. 470’i banka malı. Hazine ile 530’u direkt bizim. Bankaların farklı amaçlarla depolarda tuttukları da var. Dolayısıyla bizim şu anda altın rezervimizi 765 ton olarak söyleyebiliriz. Yıl sonu hedefimiz de 800 ton. Bir yılda 150 tona yakın rezerv artışı sağladık. Bu da dünyada en fazla altın rezervi artıran bankalardan biriyiz” diye konuştu.

“BUNLARIN HEPSİNİ AÇIKLAMAK ÇOK DOĞRU DEĞİL”

Kavcıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Rusya-Ukrayna savaşının çıktığı gün, savaş Türkiye’de çıktığı gibi altın ve dövize talep oldu. Döviz karşılığı altın satıyoruz biz. O gün TL karşılığı altın satma kararı aldık. Hiç altın satmadan o günü geçirdik. Sadece karar aldık. Bir anda altının bir yerde kaldı ve talep kesildi. Bunu bazen yapmak zorundasın. Bunlar rezerv yönetimi. Siz çıkıp, ‘dövizle altın satıyordunuz, neden bugün TL ile altın sattınız’ diye sorgularsanız, bu piyasa dinamikleri ile Banka Meclisi’nin bize verdiği yetkileri sorgulamış olursunuz. Bunların hepsini açıklamak çok doğru değil.”

Dünya rezervi

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından hazırlanan verilere göre 2015 sonu itibariyle toplam rezerv 1 trilyon 659 milyar varil veya 263,8 milyar ton seviyesindedir. 2021 yılı başında ise toplam üretilebilir petrol rezervi 1 trilyon 779 milyar varile yükselmiştir.

İnci taşı

İnci taşı, sıcak ve ılıman denizlerde yaşayan istiridye ve midyelerden meydana gelir. Oluşma süresi ortalama 10 yıldır. İnci oluşumu istiridye kabuğunun içerisine kum yada başka bir yabancı maddenin girmesiyle başlar. İstiridye bu maddeyi sedef denilen bir madde ile kaplar.

Dünya rezervinin yüzde 72'si Türkiye'de olan maden nedir?

bor madeni Türkiye için büyük bir öneme sahiptir. Dünya bor rezervinin %72, 3‟üne sahip olan ülkemiz, söz konusu mineralin dünyadaki en büyük ihracatçısıdır.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Muhitdin

Dunyanin butun rezerfleri bizde olursaþ neye yarar devlet olarak kendimiz çikarmazisek paramiz bizim tl abd dolarinin karsiligi turkiye cumhuriyetinin tl si yok
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23