• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Dünya İslâmi finansa yöneliyor

Yeniakit Publisher
2013-06-20 23:30:00 - 2013-06-20 20:04:51
Dünya İslâmi finansa yöneliyor

İslami Finansman Araçları: Türkiye İçin Beklentiler ve Fırsatlar toplantısında konuşan Başbakan Yardımcısı Babacan, “Borsa İstanbul yerleşkesine yapacağımız yeni bir projeyle ‘Faizsiz Finans Araştırma Merkezi’ kuruyoruz” derken, “Dünya Bankası temsilcisi

İSTANBUL- Sermaye Piyasası Kurulu’nun  (SPK) ev sahipliğinde İslam Kalkınma Bankası iş birliği ile gerçekleştirilen “İslami Finansman Araçları: Türkiye İçin Beklentiler ve Fırsatlar” konulu konferansta konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, faizsiz yatırım araçları, Türkiye finansal sitemi ve dünya finans kriziyle ilgili görüşlerini paylaştı.               
Son düzenlemelerle birlikte Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) faizsiz enstrümanlar üzerine kurgulanabileceğini belirten Babacan, “BES’te olan vatandaşlarımızın yaklaşık 300 bini tercihlerini bu yönde kullanmış durumdalar. Yani ‘Benim bireysel emeklilik fonlarım faizsiz enstrümanlarda değerlendirilsin’ diyor vatandaşlarımız. Bunu sağlamak için de ilgili bütün kurumlarımız gerekli düzenlemeleri yaptılar. Ve birikimlerin bireysel emeklilik fonlarında, kira sertifikası, katılım hesabı gibi araçlarla değerlendirilmesinin de önü tamamen açılmış oldu” diye konuştu.              
Türkiye’nin 2023 hedefleri kapsamında İstanbul’un dünyanın en önemli 10 finans merkezinden biri olma hedefini anımsatan Babacan, bu hedeflerin iddialı ve aynı zamanda gerçekçi hedefler olduğunu kaydetti.               
Babacan hedeflere ulaşmak konusunda kararlı bir tutum sergilediklerini belirterek, finans sektörü ve sermaye piyasalarına ilişkin birçok reform yaptıklarını anlattı.              
Babacan, İstanbul’un faizsiz finansla ilgili küresel çalışmalara ev sahipliği yapacağını belirterek, “Borsa İstanbul yerleşkesine yapacağımız yeni bir projeyle “Faizsiz Finans Araştırma Merkezi” kuruyoruz. Bir de  Dünya Bankası’nın Küresel İslami Finans birimi İstanbul’da açılıyor. Bununla ilgili anlaşmalarımızı tamamlamış durumdayız. Uygulama safhasına geçmiş durumdayız. Dünya Bankası’nın İslami finansla ilgili çalışmaları artık burada İstanbul’daki merkezinde yapılacak” açıklamasını yaptı.  
İSLAMİ FİNANSMAN MERKEZİ
Dünya Bankası Sektör Yöneticisi Finans ve Özel Sektör Geliştirme Birimi Doğu Asya ve Pasifik Bölgesi Direktörü Tunç Tahsin Uyanık, “İslami finansman konusunda çeşitli kuruluşlarla iş birliği içinde olduklarını belirterek, “Dünya Bankası İslami finansman merkezinin kurulmasında son noktaya geldik” dedi
İslami finansmanın sektöre önemli ve değerli enstrümanlar sağladığını dile getiren Uyanık, bu enstrümanları ekonomik gelişme için kullabileceklerini kaydetti. KOBİ’lere finansman sağlamanın, teşvik etmenin önemli olduğunu ve sürdürülebilir bir gelişim için önem arz ettiğini dile getiren Uyanık, “Dünya Bankası olarak bizler İslami finansman sanayisini yakından takip etmekteyiz ve yine küresel standartlarla iş birliği yapmaktayız. Bu noktada büyüyen sanayilerin finansal stabileye ve kapsayıcı büyümeye ve yoksulluğun azaltılmasına katkıda bulunmalarını gözetmekteyiz”  diye konuştu. İslami finans sistemini anlamak ve etik kuralların ticarete, işlemlere dahil edilmesi gerektiğini belirten Uyanık, bütün toplumun ve ilgili sektörlerin işin içine dahil olmasının önemini vurguladı. Bu temel konuların son 10 yıldır İslami finansman sanayisinin büyümesinde önemli yere sahip olduğunu bildiren Uyanık, gelecekteki sabit ve sağlam bir gelişme için bunlara dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.
Yastık altı altınlar
finans sistemine girmeli
İSTANBUL
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 4. Uluslararası İstanbul Altın Zirvesi’nde yaptığı konuşmada Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıkların belli bir bölümünün altın cinsinden tutulabilmesiyle ilgili uygulamasını hatırlatarak, bununla beraber sistem dışındaki önemli miktarda altının resmi kayıtlara girdiğini söyledi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Yastık altı altınlar finans sistemine ne kadar girerse, Türkiye’nin gerçek rezervleri ortaya çıkacak ve dışarıdan bakıldığında ülkenin risk algılaması düşecek” dedi. Babacan özetle şunları söyledi;
l “ÖTV’nin önemli bir engel olduğunun farkındayız. Ancak içerideki lüks tüketim üzerindeki vergi ile işin borsacılık boyutunu nasıl bir arada düşünebiliriz? ÖTV’yi nasıl engel olmaktan çıkarabiliriz? Bu bizim için önemli bir ev ödevidir.”
l “Altın üretimi cari açığı azaltacak çok önemli bir alan. Bu sektörün önünü açmamız, altın madenciliğini geliştirmemiz bizim için stratejik bir öncelik.”
l “Artık eski usulleri kayıtdışılığı terk edip, kayıt içinde, resmiye geçerek, şirketlerimizi kuruluşlarımızı kurum olarak güçlendirmek sektördeki herkesin nihai hedefi olmalıdır.”
l “3-4 haftalık sürede piyasalarımızdaki hareketliliğin kabaca üste ikisi dış gelişmelere bağlı, ancak üçte biri kendi içimizdeki olaylarla ilişkili.”
l “Bazı finans kuruluşlarının içinde Türk vatandaşı olduğu halde, Türkiye’de olup biteni dışarıya farklı yansıtma çabasında olanlar oldu.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23