• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Dünya için yapısal reform diyeceğiz

Yeniakit Publisher
2014-11-16 09:31:00 - 2014-11-15 22:04:33
Dünya için yapısal reform diyeceğiz

Dünyanın en güçlü ülkelerinin biraraya geldiği ve dünyaya ekonomik olarak yön vermek ve işbirliği sağlama hedefini taşıyan Avustralya’daki G20 zirvesinde ülke liderleri, Brisbane Kongre ve Sergi Merkezi’nde (BCEC) aile fotoğrafı çektirdi. Küresel ekonominin yüzde 90’ını ve uluslararası ticaretin üçte ikisini temsil eden G20 bünyesinde Türkiye, ABD, Hindistan, Japonya, Brezilya, Rusya, Almanya, Arjantin, Fransa, Suudi Arabistan, Meksika, Güney Afrika, Birleşik Krallık, Güney Kore, İtalya, Çin, Kanada, Avustralya, Endonezya ve Avrupa Birliği bulunuyor.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin G20 dönem başkanlığına ilişkin, “Biz kendi dönem başkanlığımızda hem 20 ülke için, hem dünya için, hem de kendimiz için ‘yapısal reform yapısal reform yapısal reform’ demeye devam edeceğiz” dedi.

Babacan, G20 Liderler Zirvesi dolayısıyla bulunduğu Avustralya’nın Brisbane kentinde, gazetecilerin sorularını cevapladı. Fed’in tahvil alımını durdurması ve petrol fiyatlarının düşmesinin cari açığa etkisinin sorulması üzerine Babacan, Türkiye’nin ağırlıklı olarak petrol ve gaz ithal eden bir ülke olduğunu hatırlatarak, petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık düşüşün cari açığı 4,4 milyar dolar iyileştirdiğini söyledi. Gelecek yıl petrol fiyatlarını 100 doların üzerinde varsayarak program yaptıklarına dikkati çeken babacan, “Dolayısıyla bu daha da indikçe bizim cari açığımız için çok çok faydalı olur” diye konuştu.

DİKKATLİ OLMAMIZ LAZIM

ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımına ne zaman başlayacağının belli olmadığını anlatan Babacan, “Bu faiz artışının hızının da nasıl gelişeceğini bugünden kestirmek zor. Kaldı ki; ABD Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’na baktığınızda 19 üyenin de 19 farklı tahminleri ve görüşleri var. Bunlar ancak bir araya gelince bu görüşlerini ortak bir noktaya getirip karar açıklayabiliyorlar. Dolayısı ile önümüzdeki her ay gelişmeleri dikkatle izlememiz gereken bir dönem” değerlendirmesinde bulundu.

Babacan, büyüme hedeflerine ilişkin soruyu cevaplarken Türkiye’nin ekonomisinin yapısına bakıldığında en önemli sorunların başında petrol ve gaz ithalatına bağımlılık ve tasarruf oranlarının düşük olmasının geldiğini kaydetti. Türkiye’nin, bu ikisinin etkisiyle beraber cari açığı olan bir ülke konumunda bulunduğunu ifade eden Babacan, “Cari açığı olan bir ülkenin de iç tüketimi arttırarak büyümeyi elde etmesi güç oluyor, kırılganlıkları artıyor, ileriye doğru riskleri artıyor” ifadesini kullandı.

REFORM, REFORM, REFORM...

Potansiyel büyümenin, bir ülkenin ortalama büyüme tavanını gösterdiğini bildiren Babacan, şöyle konuştu: “Bundan daha hızlı bir büyüme için o tavanı yükseltebilmek için ancak yapısal reform yapmanız gerekli. Bu sadece Türkiye için değil, Avustralya için de geçerli, ABD için de geçerli, Çin için de geçerli, Almanya için de geçerli, İtalya için de geçerli, bütün ülkeler için bu geçerli. Onun içindir ki biz kendi dönem başkanlığımızda hem 20 ülke için, hem dünya için, hem de kendimiz için ‘yapısal reform yapısal reform yapısal reform’ demeye devam edeceğiz.”

Türkiye’nin büyümesinin mutlaka yatırıma, üretime ve ihracata dayalı olması gerektiğini dile getiren Babacan, “Yatırım yapacağız, üreteceğiz ve ihraç edeceğiz” ifadelerini kullandı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23