• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Dolar 33 liraya yaklaşıyor! Döviz piyasasında sürpriz: Dolar 2 günde 6 ruble eridi.. Dolar tahmini

Yeniakit Publisher
2024-06-21 18:42:00 - 2024-06-22 08:01:38
Dolar 33 liraya yaklaşıyor! Döviz piyasasında sürpriz: Dolar 2 günde 6 ruble eridi.. Dolar tahmini

Dolar/TL, dün günü önceki kapanışının yüzde 0,87 üzerinde 32,8141'den tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 32,8650 seviyesinden işlem görüyor. Yaptırımlar yüzünden Moskova Borsası'ndan dolar ve euro ticarti durdurktan sonra yaşanan belirsizliğin ardından rublenin gçenmeye başlaması piyasalarda "Ne oluyor? Ne olacak?" sorularını gündeme taşıdı.

Dolar/TL'de günlük sınırlı yükselişler devam ediyor. Dün günü önceki kapanışının yüzde 0,87 üzerinde 32,8141'den tamamlayan kur, bugün bankalararası piyasanın açılışında 32,8650 seviyesinden işlem görüyor.

19 Haziran akşamı bazı döviz bürolarında 86 rubleye nakit dolar alıabilirken Merkez Bankası'nın bugün için resmi döviz kuru 82,63 oldu. Şimdi uzmanlar dövizde bu düşüşe neden olan faktörleri değerlendirmeye çalışıyor.

RBC'nın hesabına göre don iki günde dolar 6,39 ruble yani yüde 7,18 değer kaybetti. Euro ise 6,65 ruble ya da yüzde 6,94 düştü. Yen 1,07 ruble, yan, yüzde 8,71 eridi.

Daha geçen hafta, yaptırım kararı öncesi bankaların ABD doların 92 rubenin üzerinde sattığını hatırlatan uzmanlar, dün döviz büfelerinde 87 rubenin de altına inildiğine dikkati çekiyor.

Bu düşüşe ilişkin uzmanlar arasındaki en popüler açıklama, yaptırımların ithalat ödemelerinde ek zorluklar yaratması ve bu nedenle dış ticarette bir dengesizlik ortaya çıkmasıyla dövize olan talebin azalması.

Bazı uzman görüşleri özetle şöyle:

"Rublenin şu anki güçlenmesi, özellikle bu dönemde döviz talebindeki keskin düşüşle bağlantılı. Gerçek şu ki, OFAC, bir sonraki yaptırım paketine yeni tüzel kişileri ve bireyleri dahil etmenin yanı sıra, uluslararası finans kuruluşlarına, ikincil yaptırımlara tabi olabilecekleri uyarısı yaptı. Bu büyük olasılıkla hem mallar için ödeme kabul etmede hem de bu tür ticari işlemleri yürütmede zorluklara yol açtı. Mevcut durum 2022 yazında dış ticaretin sert şekilde düşüşüyle dolar kurunun 50'nin altına düştüğü döneme benziyor."

"Rusya Merkez Bankası'nın bir sonraki toplantıda daha da katı hale gelebilecek sıkı para politikası ortamında ulusal para biriminin gözle görülür şekilde güçlenmeye devam ediyor. Yüksek faiz oranların halkı tasarrufa teşvik etmesinin yanı sıra tüketici talebini de azalttığı, bunun da ithalat üzerinde baskı oluşturduğu ve döviz talebini azalttığı söylenebilir."

"Rublenin güçlenmesindeki baskın faktör, dolar ve euro cinsinden döviz ticaretinin askıya alınması ve genel olarak Rus müşterilerin döviz pozisyonlarının kapatılması olabilir. Döviz yatırımlarının riskleri yeniden düşünülüyor. Rublenin güçlenmesine neden olan diğer faktörlerin yanı sıra, rublenin daha da güçleneceği korkusu nedeniyle vergi döneminde ihracat döviz kazançlarının erken satışı olası faktör olabiir."

"Rublenin çok güçlü olması ihracat gelirleri üzerinde baskı unsuru. Ddolayısıyla rublenin güçlenme eğiliminin devam etmesi halinde yetkililer döviz kurunu ekonomik açıdan daha makul seviyelere döndürmeye yardımcı olacak önlemler alabilir."

"Ruble daha da güçlebirse Rusya Merkez Bankası, bütçe kuralı kapsamında döviz kazançlarının zorunlu satışını iptal etmeyi ve yuan satışını askıya almayı teklif edebilir"

 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

56

erdoğana söyleyin geçen seçimlerden önce milletimiz ne zaman tamam derse ancak o zaman köşeye çekiliriz işte bir dahakiseçime sandıkta tamam diyeceğiz ve seni fetö vesayeti gibi yargılayacağız diyanet alçaklarına söyleyin turhan çömezin haklı doğru eleştirilerini duyuyorlarmı erdoğan gibi fetövari vesayetle halkı kandırıp paraları alıp abdde hotel şatafat her türlü konforla yatırımlarla halkı kandırıp aldatmaya utanmıyormusuz ali erbaşa deki senin vicdanın allah korkunb varmı ne sinsi kapalı ve hiçbirşeyi duymayan duymak istemeyb zalimsin

vay Allahsız. şu kine bakın.ne belalar yetişti memlekette.

56 rumuzlu mel un. Allahından bulasın.erdoğanı onun lafları ile vurmaya kalkma.chp 74 senedir nal topluyor,1973,77,89 ve 2024 teki kısmi yükselişler bir yana. buna rağmen yüz yıldır yakamızı bırakmıyor.bir dahaki seçimlerde chp/dem(pkk) ittifakı ile ülkeyi böler bir tarafınıza kına yakarsınız. yassıadanın tadı damağında galiba.sen kendi zihniyetinin ihanetlerine bozgunculuklarına bak.ne mal olduğunu da açık açık bir söyleseydin. diyanet alçakları ne demek,dinsiz domuz,cehennem odunu.başka seksen çeşit alçaklığı görme , diyanet teşkilatına alçak de. o tam da sensin cehennem odunu,Allahsız...sağlık bakanı olmayınca erdoğanın en azılı düşmanı kesilen eski ak partili yeni ipli,ayriyeten chp melanet medyasının şebeğinden müslüman din adamları dini mi öğrenecek. o ve siz şu iki günlük dünyadan defolup gitmeden aklınızı başınıza toplasanız. gayrımüslimlerde bile sizin kadar islam düşmanlığı yok. fetöye laf söyler gibi yapıyorsun ama azılı chp trol ağzı yanısıra azılı fetö kuyruk acısı da seziliyor.yüz yılda yapılamayacak eser ve hizmetler 22 yıla sığdırıldı,bunu bütün dünya görüyor ama iç düşmanlar ve yerli gavurlar görmüyor daha doğrusu görüyor ve husumetleri aslında o yüzden.abde n.yokta bm binası karşısındaki türkiye cumhuriyetinin bir siyasi ve diplomatik misyon binası türk evini de erdoğanın şahsi mülkü olarak milleti kandırmada kullanmayın. bu kadar alçak olmayın. orası i.s. çağlayangil in dışişleri bakanlığında alınmış bir yer ve son yıllarda yeniden ve daha büyük olarak yapıldı. ey millet bunu bil ve bu bozguncuların yalanlarına inanma. leninin meşhur sözü;çamur at ,tutmasa da izi kalır. imansızlar bunu nasıl biliyor ve uyguluyor.erbaş a düşmanlığının altında ne var. görevini iyi yapan bir din adamı ve devlet görevlisi. kaşıntın ne. nesi dokundu sana. vicdan ve Allah korkusu laflarını nasıl ağzına alıyorsun azılı islam düşmanı,koskoca diyanet teşkilatına husumetinin altında ne gavurluk ne kuyruk acısı yatıyor. sen de zulüm 1453 te başladı diyenlerden misin..
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23