• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Dokunulmaz değiller

Yeniakit Publisher
2014-05-28 08:25:00 - 2014-05-27 22:24:35
Dokunulmaz değiller

Mavi Marmara gemisine saldırarak, 10 vatandaşımızı katleden İsrailli askeri yöneticileri hakkında verilen tutuklama kararını değerlendiren hukukçular, katillerin bundan sonra İsrail dışına çıkamayacağını söyledi.

NAİM TAŞBAŞI / MEHMET ÖZMEN / İSTANBUL - İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin; Gazze’ye insani yardım taşıyan “Mavi Marmara” gemisine Akdeniz’in uluslararası sularında saldırılması emrini vererek 10 vatandaşımızı katleden İsrail’in askeri yöneticileri hakkında tutuklama ve ‘Kırmızı Bülten’ çıkarma kararı vermesi kamuoyunda geniş yankı buldu.

TESLİMLERİ GEREKECEK

Mavi Marmara mağdurları avukatlarından Uğur Yıldırım, İsrail’in bugüne kadar yaptığı tüm haksız eylemlerinde hesap sorulmayan bir devlet olarak dünya üzerindeki katliamını askerleriyle beraber hunharca yürüttüğünü, Türk adaletinin bundan sonra İsrail’e de dokunulabileceğinin ve İsrail askerlerinin de artık bu gibi suçları rahatça işleyemeyeceğinin kararını tescil ettiğini söyledi.

“Bu kırmızı bültenle beraber İsrail askerleri için artık dünyanın neresine giderse gitsinler Interpol aracılığıyla Türkiye’ye teslimleri gerekecektir. Gazze nasıl masum insanlar için açık hava hapishanesine döndüyse, bundan sonra İsrailli askerler için de İsrail bir açık hava hapishanesine dönmüştür” diyen Yıldırım, “Bu manada tarihi bir kararı, tarihi bir anı yaşıyoruz. Ben Türk adaletinin doğru bir karar üzerinde durması, mazlumların yanında olmasından dolayı tebrik ediyorum. Bir insanın öldürülmesi tüm dünyanın öldürülmesi gibidir. Bir insanın kurtarılması da tüm dünyanın kurtarılması gibidir. Bu karar bundan sonra İsrail askerlerinin insanları öldürmelerinin önündeki en büyük engellerden biri olacaktır” dedi.

İSRAİL’DEN ÇIKAMAYACAKLAR

Mavi Marmara mağdurları avukatlarından Cavit Tatlı ise, söz konusu kararın gecikmiş bir karar olduğunu ve bundan sonra bu kararın uygulanmasını bekleyeceklerini söyledi.

Bugüne kadar dünyanın her yerinde istedikleri her şeyi yapan bu katillerin bundan sonra İsrail dışına çıkamayacaklarını da ifade eden Tatlı, “Bizim için önemli olan budur. Bundan sonra yapılması gereken şey bu kişilerin bir şekilde yakalanıp, bu adliyeye getirilerek hâkim karşısına çıkarılmalarıdır. Yargılama ilk başladığı zaman İsrailliler hakkında herhangi bir karar verilemeyeceği söyleniyordu. Bugün bu karar verildi. İnşallah biz bu kişilerin gelip burada hesap vereceğini de göreceğiz. Ben bu kararın hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Sanberk: Tutuklanmaları gerekir

ANKARA - Mavi Marmara olayını soruşturmak üzere Birleşmiş Milletlerce (BM) kurulan komisyonda Türkiye’yi temsil eden emekli Büyükelçi ve Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu Başkanı Özdem Sanberk, Mavi Marmara Davası’nda İsrailli komutanlar hakkında kırmızı bülten çıkarılması kararını değerlendirdi.

Emekli Büyükelçi Sanberk, “Mahkemenin kırmızı bülten çıkarma talebini Interpol karara bağlayacak. Uygulama mecburiyeti yok ama uygulabilir de. Uygularsa İsrail Genelkurmay Başkanı diyelim ki İngiltere’ye gitti. İngiltere’deki savcılar veya yönetim Interpol kararını uyguladığı takdirde tutuklanabilir. Hakkında kırmızı bülten çıkarılan bir insanın hareketleri ister istemez kısıtlanıyor. Onun için önemli bir karar” dedi.

Şen: Interpol gereğini yapmalı

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Şen de mahkemenin kırmızı bülten çıkartılması kararının Adalet Bakanlığı aracılığıyla Interpol’e gönderileceğini, Interpol’ün Türkiye’nin talebini uygun görmesi halinde kırmızı bülten çıkaracağını söyledi.

Şen, şunları söyledi: “Bence Interpol, burada İsrail dahil yakalama bülteni çıkaracak. Çıkarmazsa Türkiye Interpol ile ilişkilerini gözden geçirir. Mukabele-i bilmisil deriz, karşılıklılık. O yerine getirilir. Interpol bir uluslararası sözleşmenin sonucudur. Türkiye bu sözleşmenin bütün yükümlülüklerini yerine getirdi bugüne kadar. Arananları yakalıyor, iade ediyor, yargılıyor, tepkisiz kalmıyor.”

‘Cezasız kalmayacak’

İZMİR - İsrail askerlerinin saldırısında yaralanan İHH gönüllüsü Musa Çoğaş, “Birkaç gün önce saldırıda yaralanan Süleyman Uğur Söylemez’i de şehit verdik. Ben de duruşmaya katılmak için İstanbul’da bulunuyordum. Bunlar yaşanırken böyle bir kararın çıkması hukuki açıdan sevindirici bir gelişmedir. Bizim tazminatla, parayla, pulla işimiz yok. Ama bunun müzakereleri devletler arası hukukun bir gereği olarak sürüyor. Tazminat, bizim kendi isteklerimizin arasında yok. Bu karar şunu gösteriyor; İsrail’in hukuksuz ve insafsızca yapmış olduğu saldırı cezasız kalmadı, inşallah kalmayacaktır. Bu karardan artık geri adım atılamaz” dedi.

‘Kararı veren cesur bir hâkim’

BOLU - İHH İnsani Yardım Vakfı Bolu Şube Başkanı Fethi Sarımsakçı, İsrailli sanıklar hakkında verilen karar için hakimlere teşekkür etti.

Mavi Marmara baskınından gemide bulunan ve bulunmayan birçok insanın etkilendiğine dikkati çeken Sarımsakçı, bundan sonra aynı etkiyi İsrailli yetkililerin yaşayacağını savundu. “Alınan karar, Mavi Marmara gönüllüleri açısından, Filistin davası konusunda, İslam dünyasında olumlu etki buldu” diyen Sarımsakçı, “İnşallah bundan sonra da sürecin devamında cesur hakimler tarafından bu şekilde kararlar verilmesini bekliyoruz. Mavi Marmara’da, 9 şehidimiz vardı, şimdi 10 oldu. Akabinde böyle karar çıkması sevindirici” dedi.

‘Türkiye, adalet için kapıları araladı’

MEHMET ÖZMEN / İSTANBUL - Mavi Marmara yolcularından İngiliz vatandaşı Pervin Yakup (Paveen Yaqub), Gazze’ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine Akdeniz’in uluslararası sularında düzenlenen saldırıya ilişkin dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi’nin de aralarında bulunduğu 4 sanık hakkında yakalama kararını gazetemize değerlendirdi.

Pervin Yakup, “Türkiye adalet için kapıları aralamıştır. Dünyanın Türkiye’yi takip etmesini ve adaleti sağlamasını istiyorum. Türk mahkemelerine ve Türk makamlarına cesaretlerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Pervin Yakup’un, İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin Mavi Marmara katilleri hakkında verdiği karar sonrası duygulanarak gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

UMUT IŞIĞI OLDU!

Pervin Yakup, kararı çok uzun süren adalet arayışının ilk belirtisi olduğunu ifade ederek, “Daha dün Uğur Süleyman Söylemez’in evindeydim. Diğer şehit aileleriyle birlikte Söylemez’in ailesi de adaleti bekliyordu. Mahkemenin verdiği yakalama kararını beklemediğim için karar sonrası çok duygusal bir an yaşadım ve ağladım. Şehit aileleri babalarını, oğullarını, kardeşlerini kaybettiler, artık onlar yoklar. Onlar yoklar fakat ama ellerinde adalet aracılığıyla bir umut ışığı var” dedi.

Kaya: Siyonist çeteye darbe vuruldu

HABER MERKEZİ - Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, Mavi Marmara davasının önceki günkü duruşmasında Siyonist çetenin askeri şefleri hakkında çıkarılan tutuklama ve yakalama kararının zulme ve hukuksuzluğa vurulmuş bir darbe olduğunu belirterek, “Mazlumlar için bir adalet haykırışı olmuştur” dedi. Yerli ve uluslararası Siyonist lobilerin, onlarla aynı paralelde seyretmekte olan çevrelerin tüm baskı ve yönlendirme çabalarına rağmen, cesaretle bu kararı alan İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi heyetini tebrik ettiğini de belirten Kaya, “Şüphesiz bu davanın açılmış olması Türkiyeli Müslümanların ve tüm dünyada adaletten yana insanların bir kazanımıydı” ifadelerini kullandı.

HAYIRLI OLSUN

Saldırının ve katliamın hesabının sorulmayacağı, sorulamayacağı iddiasının bu davanın açılmasıyla çöpe atıldığını da belirten Kaya, “Bu kararı hukuk adına, insanlık adına atılmış tarihi bir adım olarak görüyoruz. Geçmişinde Siyonist-emperyalist güçlere taşeronluk suçunun en çirkin sayfalarını barındırmış bu ülkenin tarihine temiz ve onurlu bir sayfa olarak kaydolacağından kuşku duymuyoruz. 10 şehidimizin kanının bereketiyle Mavi Marmara’nın yoluna devam ettiğinin bir göstergesi olarak gördüğümüz bu kararın, Filistin davamıza ve İslam Ümmetine hayırlı olmasını diliyoruz” şeklinde konuştu.

 Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23