• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Doğu Akdeniz doğalgazına yatırım yapın

Yeniakit Publisher
2014-06-27 07:48:00 - 2014-06-26 23:04:54
Doğu Akdeniz doğalgazına yatırım yapın

The Bosphorus Energy Club (BEC) İcra Kurulu Başkanı Mehmet Öğütçü, Türkiye’nin Doğu Akdeniz doğalgazına pratik bir biçimde odaklanması gerektiğini belirterek, “İsrail’de Tamar, Leviathan gibi bölgelerden ciddi bir üretim söz konusu. Türkiye’nin oraya özel sektör ya da devlet eliyle öz kaynak yatırımı yapması lazım” dedi. Öğütçü, basın mensuplarıyla bir araya gelerek Ortadoğu coğrafyasındaki gelişmeleri enerji ekseninde değerlendirdi.

Türkiye’nin sürdürülebilir ve ayakları yere basan enerji stratejileriyle enerjideki dışa bağımlılığını dengeleyebileceğini aktaran Öğütçü, enerjinin Türkiye için ulusal güvenlik meselesi olarak algılanması gerektiğini ifade etti.

POLİTİKALARDA DEĞİŞİKLİK GEREKİYOR

Enerjinin, petrolün, fosil yakıtın sadece bir meta olmadığını, ‘parasını ver al’ mantığıyla işlemediğini, bunun aynı zamanda ulusal ekonomi güvenliği ve savunma menfaati olduğunun anlaşılması gerektiğini belirten Öğütçü, “Konu özellikle siyasi iktidarlar ve iş dünyasının beynine kazınmış mı emin değilim. Türkiye’de kapasiteler zayıf. Sanayi politikasında bir değişikliğe ihtiyaç var. Enerji yoğun sektörlerde kalmak ahmaklık. Katma değeri yüksek sektörlerde yoğunlaşmak gerekli” diye konuştu.

Irak petrolünün Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) kaynaklı gelişmelerden nasıl etkileneceğine ilişkin bir soru üzerine ise Öğütçü, Irak’ın dünyanın en büyük 2. petrol rezervi sahibi olduğunu hatırlattı. Irak’ın 2020’ye kadar günde 10 milyon varil petrol üretimi hedefi bulunduğunu anlatan Öğütçü, “Şu anda 3,4 milyon varil üretiyorlar, bunun yüzde 80’e yakını da Basra bölgesinden, Şii bölgesinden geliyor. Kürt bölgesinin üretimini de biliyoruz, şu anda 200 bin varil civarında ama eğer bağımsız boru hatları açılırsa, buna izin verilirse çok kısa sürede bunu 1 milyon varile çıkarabilirler. Günlük üretim rakamını 10 milyon varile çıkarabilmek için Irak’ın tamamında 450 milyar dolarlık bir yatırım bekleniyor” dedi.

SINIRLAR YAKINDA DEĞİŞECEK

Irak petrol üretiminin 1,5 milyon varilini Çin’in aldığına dikkati çeken Öğütçü, “En büyük alıcı Çin ve Çin’in sesini duymuyorsunuz çünkü bizim gibi çalışmıyor onlar, sessiz” ikazını yaptı. 

Irak’ın geleceğine ilişkin senaryoları değerlendiren Öğütçü, Irak’taki Ninova bölgesine dikkati çekti. Öğütçü, “Yarın öbür gün IŞİD’le Kürtler arasında çatışma çıkarsa Kerkük ve Ninova’daki kaynaklar yüzünden çıkacak” ifadelerini kullandı.

Öğütçü, bölgedeki sınırların 5 yıl içinde cetvelle çizilen sınırlar olarak kalmayacağını ileri sürdü.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23