• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Diyetisyenler öneriyor! Adeta şifa deposu: Beyin gelişimini destekler, kansızlığa karşı da birebir!

Yeniakit Publisher
2022-08-19 10:52:00 - 2022-08-19 17:47:12
Diyetisyenler öneriyor! Adeta şifa deposu: Beyin gelişimini destekler, kansızlığa karşı da birebir!

Pandemi ile beraber adından sık sık bahsettiren ve Anadolu’da yıllardır sofralardan eksik olmayan sakatat ürünleri, tok tutma özelliğiyle diyetisyenler tarafından da tavsiye ediliyor. Diyetisyen Eda Ünal sakatat tüketiminin faydalarını anlattı, önemli uyarılarda bulundu. Sakatat içerisinde b vitamini bulunur. Katkılı besinleri evinizden eksik etmemeniz gerekmektedir. Sakatat ürünleri tok tutma özelliği ile diyetlerde tavsiye edilirken, içerisindeki vitaminler ve mineraller sayesinde şifa deposu olarak görülüyor. İşte B vitamini faydaları neler, hangi besinlerde bulunur?

Sakatat ürünleri, A ve B vitaminleri, demir, çinko ve potasyum mineralleri bakımından şifa deposu olma özelliği taşıyor. Bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olan bu ürünler, oldukça hassas bir yapıya sahip oldukları için hijyen ve tazeliğe önem vermek gerekiyor.Diyetisyen Eda Ünal, yüksek protein içeriğinden dolayı sakatat ürünlerinin bol su ile tüketilmesi gerektiğini belirterek, ”Sakatat, kasaplık hayvanların kesimi ile elde edilen organ etidir. Karkas dışında kalan kırmızı sakatatlar grubuna karaciğer, akciğer, kalp, böbrek, dalak, dil ve baş eti girerken, beyaz sakatatlar grubuna ise işkembe, mumbar, ince bağırsak, billur, beyin, omurilik gibi çeşitli doku ve organlar girer.

Sakatatlar içerdiği vitamin, mineral ve zengin içeriği sayesinde vücuda birçok yarar sağlamaktadır. Sakatatlar vücutta depo organ olmaları sayesinde A vitamini, B grubu vitaminleri (tiamin, riboflavin, niasin, pridoksin ve B12) ile demir, çinko, fosfor ve potasyum mineralleri yönünden oldukça zengindir. Yüksek protein içeriğine sahip olması sayesinde tok tutma özelliği fazladır. Ancak tüketimi sonrasında sindirime yardımcı olmak için bol su tüketimi faydalı olacaktır. İyi bir demir kaynağıdır.

Kansızlık (anemi) yaşayan bireylerde C vitamininden zengin besinlerle birlikte tüketildiğinde biyoyararlılığını arttırabilirsiniz. Karaciğer tüketimi anemide beslenme tedavisinde sıklıkla kullanılır. Özellikle sakatat tüketiminin yanında mutlaka bol limonlu yeşillik tüketimi demir alımını arttıracaktır. İçeriğindeki kolin sayesinde sinir sistemini geliştirmede etkilidir” şeklinde konuştu.

Beyin gelişimini en fazla destekleyen vitamin! Çocukluk anılarını dahi hatırlamanıza yardımcı oluyor! Peki, B vitamini faydaları nelerdir, hangi besinlerde bulunur? Sizler için araştırdırk.

B vitamini beyin hücrelerinin büyümesini sağlıyor. Vücudun bağışıklığını artırıyor. İşte detaylar...

B1 VİTAMİNİ : ENERJİYİ ARTIRIR

B1 vitamini, diğer bir adıyla tiamin; hücrelerin temel işlevini yerine getirebilmesi, besinlerdeki enerjinin açığa çıkması için çok önemlidir.

Beyin, vücuttaki metabolik olarak en aktif organlardan biridir ve nörolojik sorunlara yol açabilecek eksiklikleri önlemek için tiamin desteğine ihtiyacı vardır.

B2 VİTAMİNİ : İLAÇLARI PARÇALAR

B2 vitamini, bir diğer adıyla riboflavin; vücutta ve beyinde olduğu gibi önemli raksiyonları gerçekleştiren hücrelerdeki enzimlere yardımcı olarak görev yapar.

Riboflavin; hücrelerin büyümesine, enerji üretilmesine ve yağlarla ilaçlar gibi dış maddelerin parçalanmasına yardımcı olur.

B3 VİTAMİNİ : ENFLAMASYONU AZALTIR

B3 vitamini, bir diğer adıyla niasin, vücutta ihtiyaç duyulan kolesterol ve yağ gibi maddeleri üretmek ve tüm organ sistemlerimiz için enerjiyi dönüştürmek için 400'den fazla enzimle birlikte çalışır.

B5 VİTAMİNİ : BEYİN SAĞLIĞINI DESTEKLER

B5 vitamini, bir diğer adıyla pantotenik asit, vücudumuzun enzimlerinin enerji için yağ asitleri oluşturmasına ve parçalanmasına yardımcı olan koenzim A adı verilen moleküler bir bileşik yapmak için gereklidir.

Beyin öncelikle yağdır, bu nedenle pantotenik asit, beyin sağlığını desteklemede en önemli vitaminler arasındadır.

B VİTAMİNİ KOMPLEKSİNDE NELER VAR?

B1 (tiamin)
B2 (riboflavin)
B3 (niasin)
B5 (pantotenik asit)
B6 (piridoksin)
B7 ( biyotin )
B9 (folik asit)
B12 (kobalamin)
Bu temel vitaminlerin her biri, vücut işlevine katkıda bulunur. Bu besinlerin size nasıl fayda sağladığı, ne kadar ihtiyacınız olduğu, takviye almanız gerekip gerekmediği ve daha fazlası hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

B VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Birçok gıda B vitamini içerir, bu da yeterince almanızı kolaylaştırır. B vitaminlerini çok çeşitli gıda kaynaklarından almak en iyisidir.

Tam tahıllı gıdalar
Kırmızı et
Beyaz et
Balık
Mercimek
Fasulye
Nohut
Süt
Yumurta
Peynir
Tereyağı
Yoğurt
Fındık
Koyu yapraklı sebzeler
Narenciye gıdaları
Muz
Avokado
Doktorunuz belirli bir B vitamini eksikliğiniz olduğunu onaylamadıkça takviye almanıza gerek yoktur.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23