• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Diyarbakır’da birlik çağrısı

Yeniakit Publisher
2013-03-16 00:46:00 - 2013-03-15 21:47:22
Diyarbakır’da birlik çağrısı

Diyarbakır’da düzenlenen bir konferansta konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Ortadoğu ile Balkanlar’da iktidarlar ve iktidara gelecek olan yönetimlerle bu sınırları anlamsızlaştıracağız. Ya Türk’üyle, Kürt’üyle, Arnavut’u, Boşnak’ıyla, Arap’ıyla bi

DİYARBAKIR
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ve Dicle Üniversitesi (DÜ) Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç’ı ziyaret etti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Vali Mustafa Toprak’ı makamında ziyaret ederek görüştü. Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, çok uzun süredir Bakan Eker ve Rektör Prof. Dr. Saraç’ın kendisini Diyarbakır’a davet ettiğini, fakat programların yoğunluğundan bunu gerçekleştiremediğini söyledi.
‘’Diyarbakırlı kardeşlerimiz hemşehrilerimiz bizi çok güzel karşıladılar” diyen Davutoğlu, burada olmaktan çok büyük mutluluk duyduğunu, seneler önce ilk geldiğinde duyduğu heyecanı tekrar hissettiğini aktardı.
Bakan Eker de Bakan Davutoğlu’yu Diyarbakır’da görmekten memnun olduklarını dile getirdi. Toprak ise Diyarbakır’da yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, Bakan Davutoğlu ve Eker’e bakır fincan takımı hediye etti.
KONFERANSTA BİRLİK MESAJI
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, daha sonra Dicle Üniversitesi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Büyük Restorasyon: Kadim’den Küreselleşmeye Yeni Siyaset Anlayışımız” konulu konferansa katıldı. Burada konuşan Davutoğlu şunları söyledi; ‘’Aslında bir büyük bölgesel restorasyonun önünü açıyoruz. Bunu dediğimizde bize diyorlar ki ‘yeni Osmanlıca’... Niye diyorlar biliyor musunuz? Birilerini, Balkanlar’daki ve Ortadoğu’daki bazı milletleri bize karşı kışkırtmak için... Sınırları bu Ortadoğu’daki değişim rüzgarı içinde kendi ve halklar iradesiyle iktidara gelen ve gelecek yönetimlerle birlikte bu sınırları anlamsızlaştıracağız. Tel Abyad ve Akçakale arasında nasıl sınır yaşayabilir. Diyarbakır, Musul’dan, Urfa, Halep’ten koptuğunda bu hinterlandı yok olmaz mı? Batum ile Rize arasında soğuk savaşın sınırları devam etseydi, bugün ilişkiler gelişebilir miydi? Edirne niçin bir çıkmaz sokak gibi olsun, Saraybosna’ya kadar açılmasın. Onun için biz vizeleri kaldırma politikası izliyoruz.’’
Diyarbakır’ın eskiden olduğu gibi Basra’dan gelenlerin Karadeniz’e kadar gittiği, Orta Asya’dan, İran’dan gelenlerin Akdeniz’e kadar gittiği kavşağın üzerinde olacağını belirten Davutoğlu, ekonomisinin de bununla canlanacağını kaydetti. Davutoğlu, ‘’Burada 2 yol var. Ya yeni bir siyaset ve düzen anlayışıyla bütün bu bariyerleri önce zihnimizde sonra gönlümüzde sonra fiiliyatta ortadan kaldıracağız ve daha büyük ölçeklere doğru hep beraber yürüyeceğiz. Türküyle, Kürt’üyle, Arnavutluyla, Boşnak’ıyla, Arap’ıyla her bir milletiyle yürüyeceğiz ya da bizi lime lime edip küçük parçalara ayırmaya çalışacaklar. İrademiz net ve açıktır. Artık bu parantez kapanmalıdır’’ dedi.
ÖNCE İNSAN ONURU
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “İnsan onurunu korumayan hiçbir siyaset kalıcı olamaz. Nerede bir tarihdaşımız varsa o aynı zamanda bizim soydaşımızdır, kaderdaşımızdır, dış politikamızın ana unsurudur. Bunu tanımlarken de hiçbir zaman Türk’ü Kürt’ten, Arnavut’u Boşnak’tan ayırt edemeyiz” dedi.
“PARİS NE Kİ”
Diyarbakır’ın tarih boyunca önemli bir merkez olduğunu belirten Bakan Davutoğlu, ‘’Bir dönem Diyarbakır için ‘Doğunun Paris’i’ ifadeleri kullanılırdı. Paris ne ki. Paris dünkü şehir, Diyarbakır büyük bir merkez halinde bütün bu çevre şehirlere mürşitlik ederken, şehir nasıl olur öğretirken, Paris diye bir şehir yoktu’’ dedi.
Konferans öncesi Dicle Üniversitesi Konservatuvarı Çok Dilli Müzik Topluluğu’nun seslendirdiği Türkçe ve Kürtçe türküler izleyicilerden büyük alkış aldı.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23