• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Diyaloğa devam

Yeniakit Publisher
2014-11-18 08:26:00 - 2014-11-18 08:18:38
Diyaloğa devam

‘Öcalan silah bırakın çağrısı yapabilir’ diyen HDP’nin İmralı Heyeti, dün çözümden sorumlu Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile görüştü. Söz konusu görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan HDP’li İdris Baluken, “Müzakere sürecinin hızlandırılması açısından önemli tespitler yaptık” dedi.

AKİT / ANKARA - 6-7 Ekim Kobani Olayları ile yavaşlayan Çözüm Süreci, ılımlı adımlarla tekrar rayına oturarak ilerlemeye başladı. Süreçteki bir ileri aşama olan PKK’nın silah bırakması, gündem konusu olarak konuşulmaya başlanmadı. HDP’li Pervin Buldan’ın “Öcalan, mart-nisan gibi silah bırakma çağrısı yapabilir” açıklamasının ardından HDP’nin İmralı Heyeti, çözüm sürecinden sorumlu Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile dün bir görüşme gerçekleştirdi.

“HER ŞART ALTINDA GÖRÜŞMELER DEVAM EDECEK”

Başbakanlık Merkez Bina’da yapılan görüşmenin ardından HDP milletvekilleri ve İmralı Heyeti üyeleri Pervin Buldan, İdris Baluken ile Sırrı Süreyya Önder basın açıklaması yaptı. Heyet adına açıklamalarda bulunan Baluken, “Diyalog kanallarının tekrar açılması için yeni bir irade konulmuştu. Her şart altında bu görüşmelerin de devam etmesi en önemli husus olarak geçen hafta yaptığımız toplantıda kabul edilmişti. Biz bugün de 1 saate kadar bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşmenin olumlu geçtiğini söyleyebilirim. Diyalog kanallarının açık olması konusunda görüş birliğine vardık. Müzakere sürecinin hızlandırılması açısından da gerek kullanılan dil ve ortaya konuşan politikalar açısından daha yapıcı bir şekilde devam edilmesini konusunda önemli tespitler yapıldı. Bazı pratik konuşları daha detaylı şekilde ele alma şansımız olacak. Görüşmelerin ardından İmralı adasına heyetimizin gitmesiyle ilgili bazı beklentileri yine paylaştık. Onlar da gerek görüşmenin çerçevesi ve İmralı ziyareti ile ilgili kendi değerlendirmelerini yapacaklarını bize ifade ettiler” dedi.

“HERHANGİ BİR SORUN YOK”

İmralı ziyaretinin ne zaman yapılacağı ve HDP’nin yeni mahkumların gitmesi talebine ilişkin soru üzerine Baluken, “Gidiş takvimiyle ilgili net bir tarih veremiyoruz. Görüşmelerimiz devam ediyor. Hükümetle yapılan görüşmelerde, kendisi açısından muhtemelen bazı değerlendirmeler yapacaktır. Görüşme takvimi bittikten sonra İmralı’ya gidişte bir sıkıntı yok. Diğer konularla ilgili bir sorun görünmüyor. Heyetimizin genişleyerek İmralı’ya gitmesi ve orada toplantıları gerçekleştirerek kamuoyunu bilgilendirmesi önünde herhangi bir engel yok” şeklinde cevap verdi.

“SİLAH BIRAKILMASI KONUŞULDU”

‘Öcalan, silah bırakın çağrısı yapacak’ şeklindeki iddiaların görüşmede konuşulup konuşulmadığı sorusu üzerine HDP’li Baluken, “Süreçle görüşülen konu başlıklarından biridir. Ama olayı salt o başlık üzerinde değerlendirmek doğru olmaz. Hepimizin çabası gerekli müzakere koşullarına bir an önce girilmesidir. Süreç müzakere aşamasında hızlanırsa bütün konu başlıkları değerlendirilir” cevabını verdi. “Öcalan’ın özgürlüğü konusu bir başlık mı?” sorusunu cevaplayan Buluken, “Şu anda yaptığımız görüşmede tıkanan diyalog kanallarını açma konusunu değerlendirdik. Yeri ve zamanı gelince mevcut konularda sizleri bilgilendireceğiz. Bugünkü görüşme müzakere sürecini hızlandırmaktı” ifadelerini kullandı. Hükümetin İzleme Komitesi teklifine ilişkin bir soru üzerine ise Baluken, “İzleme heyetiyle ilgili fikir alışverişimiz oldu. Aramızda herhangi bir çelişki yok bu konuda. Bir izleme heyetinin görev almasını çok olumlu buluyoruz. Türkiye’de de çok değerli insanlarımız var” diye konuştu.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23