• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

DİSK’in AİHM yalanı

Yeniakit Publisher
2014-05-03 09:39:00 - 2014-05-03 09:39:20
DİSK’in AİHM yalanı

1 Mayıs öncesinde İşçi Bayramı’nı Taksim Meydanı’nda kutlamak için hükümetle inatlaşan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) üzerinde çokça durdukları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararını çarpıttıkları ortaya çıktı.

FAHRETTİN DEDE / İSTANBUL - 1 Mayıs öncesinde İşçi Bayramı’nı Taksim Meydanı’nda kutlamak için hükümetle inatlaşan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) üzerinde çokça durdukları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararını çarpıttıkları ortaya çıktı.

1 Mayıs öncesinde İşçi Bayramı’nı Taksim’de kutlayacaklarını ilan etmek için yaptıkları basın açıklamasında Hükümet’i ve İstanbul Valiliği’ni kanunlara uymaya çağıran DİSK Başkanı Kani Beko, yaptığı açıklamada AİHM’in 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasıyla alakalı Türkiye aleyhine karar verdiğini iddia ederek, “Valilik 2008 1 Mayıs’ı yasaklarken de istihbarati bilgileri gerekçe sürmüştü. AİHM bunu ikna edici bulmamıştı. İstanbul Valisi, İçişleri Bakanı ve Hükümetin yapacağı tek şey 1 Mayıs’ta Taksim’de yapılacak kutlamalara yardımcı olmaktır” demişti.

DİSK VE KESK, KARARI BAŞKA BİR YERİNDEN OKUMUŞ

Ancak AİHM kararı DİSK ve KESK’in iddialarını yalanlıyor. DİSK ve KESK’in 2008’deki olaylı 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin davasını görüşen AİHM’in 27 Kasım 2012 tarihli kararına göre, AİHM, Taksim’de gösteri yapmak konusunda kendisinin karar mercii olmadığını, bu noktada yetkili makamın Türk merciler olduğunu belirtiyor. “AİHM Taraf devletlerin kamu güvenliği gerekçesiyle gösteri yapılmasına sınırlamalar getirebileceğini hatırlatır” denilen AİHM kararında “AİHM, İstanbul Valisi tarafından İşçi Bayramı kutlamaları için dört alternatif meydan üretilmiş olduğuna da dikkat çekmektedir. Bu bağlamda AİHM başvuru sahiplerinin gösterilerini yapmak istedikleri Taksim Meydanı’nı şehrin kalbinde yer aldığına ve büyük ölçekli bir gösterinin kamu düzenini aksatabileceğine işaret etmektedir. AİHM ayrıca 1977 yılında İşçi Bayramı kutlamaları sırasında yaşanan kargaşada 37 kişinin hayatını kaybettiğini not etmektedir” denildi.

HAKİM SAJO’NUN GÖRÜŞÜ DE AİHM KARARININ TAKSİM’İ HAK GÖRMEDİĞİNİ İSPATLIYOR!

Mahkeme heyetine ek olarak görüş bildiren Hakim Andras Sajo da benzer görüşleri dile getirdi. Hakim Sajo, “Planlı bir gösterinin düzenleyicileri olarak başvuru sahiplerinin kaymakamlığı bilgilendirmesinin ardından, Kaymakam 1 Mayıs tarihinde Taksim Meydanı’nda büyük ölçekli bir toplanmaya izin vermemiş ve aynı gün İstanbul’da anma törenlerinin yapılabileceği dört farklı meydan alternatifi sunmuştur” ifadelerini kullandı. Sajo, görüşünde Taksim Meydanı ile ilgili sınırlamanın ilkesel olarak ulusal güvenliğin ve kamu emniyetinin korunmasına, kamu düzeninin sağlanmasına ve suç işlenmesinin önlenmesine hizmet ettiğini dile getirdi.

Konuyla alakalı DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile görüşmek için aradığımız DİSK Genel Merkezi’nden gazetemize herhangi bir dönüş yapılmadı.

 

Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23