• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Dinleme kararını imzalamayan savcıyı sürmüşler!

Yeniakit Publisher
2014-03-13 12:36:00 -
Dinleme kararını imzalamayan savcıyı sürmüşler!

Paralel yapı, 17 Aralık darbesi kapsamında Bakan çocukları ile işadamlarına dinleme kararı çıkarmak için savcı Yılmaz Kıstı’yı ikna edemediği, sonrasında ise Zekeriya Öz'ün Kıstı’yı başka yere atayarak yerine Celal Kara’yı getirdiği ortaya çıktı. Paralel savcı Kara'nın ilk işinin 'kelime havuzuna malzeme için' dinlemelere onay vermek olduğu tespit edildi.

17 Aralık komplosunda paralel yargı ve paralel emniyet yapılanmasının üç Bakan'ın oğlu ve işadamlarını dinleme kararı alabilmek için “uygun savcı” transferi yaptığı ortaya çıktı. Star gazetesinin haberine göre; yolsuzluk ve rüşvet adı altında yapılan kirli 17 Aralık operasyonunun ilk savcısı Yılmaz Kıstı’nın, bakan çocuklarıyla ilgili Emniyet’ten gelen dinleme taleplerini masasında görünce, kötü niyeti anladı ve talebi kabul etmedi. Kıstı’ya yasal teknik takip yaptıramayan paralel yapı, savcı Kıstı’yı soruşturmadan aldırmak için girişimlerde bulundu. Dinleme kararını kolay yoldan aldırabilmek için Başsavcıvekili Zekeriya Öz’ün devreye girdiğiği, darbe amaçlı soruşturmayı yürütmesi için duruşma savcısı olarak görev yapan Celal Kara’yı atadığı ortaya çıktı. Kara, göreve gelir gelmez dinleme kararlarını imzaladı.

İZİN VERMEYİNCE SÜRDÜLER

17 Aralık soruşturmasının ilk olarak İstanbul Cumhuriyet Savcısı Yılmaz Kıstı’ya düştüğü ancak Kıstı’nın hukuksuz dinleme kararlarına imza atmadığı için soruşturmadan el çektirildiği belirlendi. İstanbul Emniyeti, Rıza Sarraf'a komplo için hazırlanan dosya kapsamında 3 Bakan oğlunun da aralarında bulunduğu onlarca ismin telefonlarının dinlenmesi yönünde savcılığa talep ilettiği ancak Yılmaz Kıstı’nın bu dinlemeleri delilsiz olduğu gerekçesiyle kabul etmediği öğrenildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz’ün koordinesinde yürütülen darbe soruşturmasında Emniyet’in hukuksuz dinleme talebini reddeden ve telefon dinlemesi kararı aldırmak için yeterli delil isteyerek somut delillerin ardından teknik takibe müsaade edilebileceğini bildiren Kıstı, bu kararının ardından paralel yapılanmanın hedefi oldu.

PARALEL SAVCININ İLK İŞİ 'DİNLEME'YE ONAY

Kıstı’dan istedikleri teknik takip kararı çıkartamayan paralel yapılanma Kıstı’nın görev yerinin değiştirilmesini sağladı. Hukuksuz dinlemelere karşı çıkan savcı, İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ne duruşma savcısı olarak atandı. Kıstı’dan boşalan yere ise İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşma savcısı olarak görev yapan Celal Kara atandı. Kara’nın koltuğa oturur oturmaz hukuksuz dinleme taleplerine imza attığı ve somut delil olmadan onlarca kişinin telefonunu dinlettiği belirlendi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23